ΗΠΑ - Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: Αφήστε ελεύθερους τους δυο Αμερικανούς πολίτες που φυλακίσατε στη Ρωσία

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την κράτηση των Γουίλαν και Ριντ στη Ρωσία, είπε ο Μπλίνκεν στον Ρώσο ομόλογό του, στη Γενεύη - Θέλουμε ακόμα διπλωματική λύση στην Ουκρανία, επανέλαβε

Η κρίσιμη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, που έχει χαρακτηριστεί σαν «η τελευταία ευκαιρία για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία» βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, στην έναρξη της συνάντησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν διπλωματική λύση για την Ουκρανία».

Ακολούθως, σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν έθεσε ξανά στον Λαβρόφ τις υποθέσεις των δυο Αμερικανών πολιτών, Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ, που τελούν υπό κράτηση στη Ρωσία και επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον για απελευθέρωσή τους.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις των δυο αξιωματούχων, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν έκανε γνωστό πως θα επιμείνει σε αυτό το θέμα, στη διάρκεια των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.



Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι Γουίλαν και Ριντ «ήταν τουρίστες στη Ρωσία, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν χωρίς αξιόπιστα στοιχεία». «Ζητάμε και πάλι από τη Ρωσία να κάνει το σωστό και να τους αφήσει να επιστρέψουν σπίτι τους» τόνισε ο Μπλίνκεν.

Η Ρωσία καταδίκασε τον Γουίλαν - ο οποίος έχει αμερικανικά, βρετανικά, καναδικά και ιρλανδικά διαβατήρια - για κατασκοπεία τον Ιούνιο του 2020 και τον καταδίκασε σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και είπε ότι είχε στηθεί σε βάρος του μια παραπλανητική επιχείρηση, της οποίας έπεσε θύμα.

Ο Ριντ καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση, αφού κρίθηκε ένοχος ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή δύο αστυνομικών στη Μόσχα, ενώ ήταν μεθυσμένος σε μια επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα το 2019. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη δίκη του «θέατρο του παραλόγου».

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν έγιναν όσα καταγγέλει η 16χρονη» λέει η δικηγόρος του Κατσαούνη μετά τη δίωξη κατά του παίκτη του Survivor

Νεκρός στα 74 του χρόνια ο Αμερικανός ρόκερ Meat Loaf

Τριπλασιασμό κρουσμάτων ως τα μέσα Φεβρουαρίου προβλέπει ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr