Ρωσία και ΗΠΑ έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ουκρανικής κρίσης

Ρωσία και ΗΠΑ έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ουκρανικής κρίσης

Στη Γενεύη συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ - Η Μόσχα έθεσε ζήτημα αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από Βουλγαρία και Ρουμανία - Η Ουάσινγκτον ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να βάλει μπότα στην Ουκρανία

Ρωσία και ΗΠΑ έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ουκρανικής κρίσης
Αντί να αποκλιμακώσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση για την ουκρανική κρίση, Μόσχα και Ουάσινγκτον έθεσαν εκ νέου τους όρους τους κατά τις σημερινές συνομιλίες που είχαν στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών τους, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Το αδιέξοδο φάνηκε πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την αποχώρηση των νατοικών δυνάμεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να βάλει μπότα στην Ουκρανία.

Η κάθε πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση, κάτι που προεξόφλησε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προτού καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία . Πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για την δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.

Ο Μπλίνκεν έθεσε ξανά στον Λαβρόφ τις υποθέσεις των δυο Αμερικανών πολιτών, Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ, που τελούν υπό κράτηση στη Ρωσία και επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον για απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι Γουίλαν και Ριντ «ήταν τουρίστες στη Ρωσία, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν χωρίς αξιόπιστα στοιχεία». «Ζητάμε και πάλι από τη Ρωσία να κάνει το σωστό και να τους αφήσει να επιστρέψουν σπίτι τους» τόνισε ο Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσία καταδίκασε τον Γουίλαν- ο οποίος έχει αμερικανικό, βρετανικό, καναδικό και ιρλανδικό διαβατήριο - για κατασκοπεία τον Ιούνιο του 2020 και τον καταδίκασε σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και είπε ότι είχε πέσει θύμα μιας παραπλανητικής επιχείρησης που στήθηκε σε βάρος του.

Ο Ριντ καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση, αφού κρίθηκε ένοχος ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή δύο αστυνομικών στη Μόσχα, ενώ ήταν μεθυσμένος σε μια επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα το 2019. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη δίκη του «θέατρο του παραλόγου».

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των δύο υπερδυνάμεων στη Γενεύη, σοβαρά ερωτήματα προκάλεσε τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και μεταξύ των συμμάχων τους, η διάκριση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανάμεσα σε μια σαρωτική στρατιωτική εισβολή και σε ενδεχόμενη «ελάσσονα επίθεση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Κλείσιμο
Η αντίδραση του Κιέβου ήταν έντονη. Με ανακοίνωσή του, χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ελάσσονες εισβολές, ούτε μικρά έθνη». Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας σημείωσε στο CNN ότι o Αμερικανός πρόεδρος «έδωσε το πράσινο φως στον Πούτιν να εισβάλει».

Αργότερα, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε από τις προηγούμενες δηλώσεις του περί «ελάσσονος επίθεσης», απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθεί εισβολή».
Πολέμου».

Οι σχέσεις Κιέβου -Μόσχας βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί με τα διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα τους ανταποκριτές τους στην περιοχή, να γράφουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος. Βρετανικές εφημερίδες όπως η «Guardian» και η «Daily Mail», αναφέρουν ότι, η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει στη μεθόριο πάνω από 100 χιλιάδες στρατιώτες αν και η ίδια αρνείται τους ισχυρισμούς.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία και ζητά από το ΝΑΤΟ να κάνει πίσω εγκαταλείποντας τις στρατιωτικής δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη. Πάντως, ο ουκρανικός στρατός είναι σε εγρήγορση με τη Ρωσία να έχει ήδη αναπτύξει στη μεθόριο περίπου 127 χιλιάδες στρατιώτες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Βρετανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να συνδράμουν του γείτονες της Ουκρανίας, εταίροι της στο ΝΑΤΟ, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας εν μέσω απειλής ρωσικής εισβολής. Στην Ατλαντική Συμμαχία, πάντως, διεξάγονται συνομιλίες για την ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η Βρετανία έχει ήδη αναπτύξει 830 στρατιώτες στην Εσθονία, στο πλαίσιο της νατολικής παρουσίας στη χώρα. Υπάρχουν επίσης 140 Βρετανοί στρατιώτες στην Πολωνία όπως και άλλοι 100 στην Ουκρανία.

«Η βρετανική παρουσία στην περιοχή θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω βάσει σχεδίων που συζητούνται από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας», όπως αναφέρουν οι Τάιμς του Λονδίνου.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε μετά τις επαφές του στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους ότι, αν επιτραπεί στη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτό θα συμπαρασύρει την Ευρώπη σε επικίνδυνα νερά.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπλίνκεν κινήθηκε και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιπλέον, η «Πράσινη» Μπέρμποκ δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων «που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις και για εμάς τους ίδιους».

Στη Βρετανία, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας κάλεσε τον Πούτιν «να κάνει πίσω από την Ουκρανία προτού διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος», που θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια ζωών.



Ειδήσεις σήμερα:

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: Αφήστε ελεύθερους τους δυο Αμερικανούς πολίτες που φυλακίσατε στη Ρωσία

Βρετανία: Κύμα παραιτήσεων στο NHS από υγειονομικούς που εξαντλήθηκαν από την πανδημία

Ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος προβλέπει «χιονοθύελλα» τη Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης