Κρίση στην Ουκρανία: Ξεκινάει η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Μικρές οι πιθανότητες συμφωνίας λόγω των μεγάλων διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη μέλη - Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εξελίξεις στα ρωσο - ουκρανικά σύνορα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Με τη Μόσχα να έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και πολεμικό υλικό στα σύνορα με την Ουκρανία τα δυτικά κράτη ανησυχούν για την πιθανότητα ενός «ατυχήματος», ή όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια «μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της Ουκρανία».

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική η Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλο που εμφανίζεται αποφασισμένη να απαντήσει με κυρώσεις, οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι τόσο μεγάλες που οποιαδήποτε συμφωνία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν έντονη κριτική στη Γερμανία η οποία εμφανίζεται πολύ διστακτική απέναντι στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να εμποδίσει την μεταφορά γερμανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων από την Εσθονία στην Ουκρανία.

Με τις τιμές της ενέργειας να αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα στην Γερμανία, το Βερολίνο, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να περιορίσει τον αντίκτυπο πιθανών κυρώσεων στη Μόσχα, με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώνει ότι οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες και στις χώρες που θα τις επιβάλλουν. Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία πίεσε ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι οι όποιες αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα θα πρέπει να συντονιστούν στενά τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόταση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει χωριστές συνομιλίες με την Ρωσία. Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί στο Βερολίνο για συζητήσεις με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς

Παράλληλα την Τετάρτη, διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα συναντηθούν στο Παρίσι, για συνομιλίες στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του «Σχήματος της Νορμανδίας».

Την ίδια στιγμή ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν εξετάζει προς το παρόν την απόσυρση των Ευρωπαίων διπλωματών και των οικογενειών τους από την Ουκρανία, έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να ζητήσει την απόσυρση των Αμερικανών διπλωματών από την χώρα.

Εκτός από το ζήτημα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ασχοληθούν και με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και με την κατάσταση στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, στο Μαλί και το Σουδάν, ενώ, έπειτα από πρόταση της Κροατίας και της Ελλάδας στην ατζέντα βρίσκονται και οι εξελίξεις στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Ειδήσεις σήμερα:

Μπορέλ: Δεν υπάρχει απόφαση το προσωπικό της ΕΕ στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τη χώρα

Χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας: Πού το 'χει στρώσει, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Παγώνη: Τριπλά εμβολιασμένοι που νόσησαν μπορεί να ξανακολλήσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr