«Δεν φοβάμαι τον Πούτιν, θέλω να συναντηθώ μαζί του» λέει ο Ζελένσκι και τα βάζει με τη Δύση

«Δεν φοβάμαι τον Πούτιν, θέλω να συναντηθώ μαζί του» λέει ο Ζελένσκι και τα βάζει με τη Δύση

Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί πολέμου - Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιτρέπει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από Ρώσους - Επέκρινε επίσης τη Γερμανία, με αφορμή τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

«Δεν φοβάμαι τον Πούτιν, θέλω να συναντηθώ μαζί του» λέει ο Ζελένσκι και τα βάζει με τη Δύση
Με τον φόβο της σύρραξης να εντείνεται, λόγω της ισχυρής παρουσίας των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται να καταβάλλουν προσπάθειες για να «πλεύσουν» στην οδό της αποκλιμάκωσης, κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει τους κρυμμένους άσσους. Η τράπουλα, πάντως, φαίνεται να ανακατεύεται...Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε τη Ρωσία να κάνει μια χειρονομία που θα αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα του.

Εάν η Ρωσία δηλώνει ότι «δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία», θα μπορούσε «να κάνει βήματα για να το αποδείξει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν με οποιοδήποτε σχήμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδιδε το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «Ουκραΐνα-24»

«Θέλω να συναντηθώ, δεν φοβάμαι κανένα σχήμα, διμερές (με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας), το ίδιο είναι, είμαι έτοιμος», δήλωσε ο Ζελένσκι

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Ζελένσκι στη Ρωσία για να συζητήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αν ο Ουκρανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει τα ζητήματα στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην ομάδα επαφής. Ο Λαβρόφ κατονόμασε ως τόπους συνάντησης την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να μην προκαλεί πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία, την οποία οι δυτικές χώρες κατηγορούν ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε. «Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Την Τετάρτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «όλα δείχνουν» πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κάποια δεδομένη στιγμή, ίσως από τώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου». Πολλές δυτικές πρεσβείας, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακάλεσαν ένα μέρος του προσωπικού τους λόγω της απειλής αυτής. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «λάθος» αυτήν την απόφαση.

«Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση τώρα είναι πιο τεταμένη από προηγουμένως. Υπάρχει μια αίσθηση στο εξωτερικό ότι εδώ γίνεται πόλεμος. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν λέω ότι δεν είναι πιθανή μια κλιμάκωση (…) αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό», επέμεινε.

Ενοχλημένος με τον Μπάιντεν εμφανίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο ίδιος στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, καθώς και ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκφοβίσει την Ουκρανία.

Μία πηγή που έχει γνώση αυτής της συνομιλίας ανέφερε ότι ο Ζελένσκι στο τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν υποβάθμισε τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην οικονομία. Σήμερα, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί πολέμου.

«Εγώ κατανοώ σε βάθος τι συμβαίνει στο κράτος μας, όπως ακριβώς και (ο Μπάιντεν) καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Μήπως έχουμε άρματα στους δρόμους μας; Όχι. Αλλά, αν δεν είσαι εδώ, σου δίνεται η αίσθηση από τα μέσα ενημέρωσης ότι γίνεται πόλεμος», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ο Μπάιντεν να λαμβάνει τις πληροφορίες του για την κατάσταση από τον ίδιο και όχι από «ενδιάμεσους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και ότι η χώρα του ζητάει στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Δύση, καθώς χρειάζεται 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Ο βασικός κίνδυνος για την Ουκρανία είναι η αποσταθεροποίηση εκ των έσω, συμπεριλαμβανομένης μιας οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε.

Στην Ουάσινγκτον, υπάρχει κάποια κατανόηση για το γεγονός ότι η ουκρανική ηγεσία θα πρέπει να περάσει τα μηνύματά της ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί.

«Από τη μια θέλει βοήθεια (ο Ζελένσκι), από την άλλη πρέπει να διαβεβαίωσει τους πολίτες ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Είναι μια εύθραυστη ισορροπία», σχολίασε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες στην Ουκρανία από τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε πριν από οκτώ χρόνια η προσάρτηση της Κριμαίας και η στήριξη που προσέφερε η Ρωσία στους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η οικονομία της Ουκρανίας είναι πλέον πιο ανθεκτική, όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και ο πρόεδρος συνεδριάζουν για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην αγορά.

Το ΝΑΤΟ μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας

Ο Ζελένσκι τόνισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ ήταν ο μοναδικής εγγυητής της ασφάλειάς της Ουκρανίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. Προειδοποίησε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη μπορεί επίσης να δεχθούν κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες τακτικές εκφοβισμού από τη Μόσχα.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση για το ΝΑΤΟ Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται: ας μην το διακινδυνεύσουμε, ας μην βάλουμε μέσα στην Ουκρανία. Αλλά, αν ξεσπάσει ένας πόλεμος, θα γίνει και στα σύνορα ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιτρέπει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από Ρώσους αλλά και άλλους ολιγάρχες από χώρες όπως το Καζακστάν ή η ίδια η Ουκρανία. Επέκρινε επίσης τη Γερμανία, με αφορμή τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, εκτιμώντας ότι δίνει προτεραιότητα στις επιχειρηματικές συμφωνίες της με τη Ρωσία και όχι στην ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Και στην Αγία Παρασκευή οι δημότες πληρώνουν μπουλντόζες για να ανοίξουν τους δρόμους

Δείτε live: Ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Βίντεο ντοκουμέντο μετά τον απεγκλωβισμό του Μονογυιού και της συζύγου του από τη Ferrari
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης