«Τελεσίγραφο» Μπλίνκεν σε Λαβρόφ για Ουκρανία - «Να αποσυρθούν τα στρατεύματα εάν δεν σχεδιάζεις εισβολή»
01.02.2022
19:15
Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - Από μία κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στην ανατολική Ευρώπη
Κάλεσμα στην Ρωσία να αποδείξει τις προθέσεις της στην πράξη, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως αυτή είναι η ώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εφόσον δεν σκοπεύει να εισβάλει.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενος στην συνομιλία που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ νωρίτερα σήμερα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.
«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
Οι Δυτικοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ετοιμάζοντας ενδεχομένως μια εισβολή. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.
Σε θέση μάχης η Ουκρανία, σχεδιάζει να προσλάβει 100.000 στρατιωτικούς
Την ίδια ώρα, παρατείνεται το θρίλερ στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με την Ουκρανία να ισορροπεί κάπου ανάμεσα στη διπλωματία και την άμυνα, τη Ρωσία να διατηρεί ένα αινιγματικό ύφος και τη Δύση να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις αποστέλλοντας προειδοποητικά μηνύματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδιο μετατροπής του ουκρανικού στρατού σε επαγγελματικό, το οποίο προβλέπει το τέλος της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη μέσα σε τρία χρόνια 100.000 στρατιωτικών. Ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση εντός τριών ετών του προσωπικού του στρατού κατά 100.000 άτομα, πλέον των σχεδόν 250.000 υφιστάμενων στρατιωτικών, με τη δημιουργία 20 νέων ταξιαρχιών. Το διάταγμα προβλέπει ακόμη την αύξηση των μισθών και μεγαλύτερα προνόμια για τους στρατιωτικούς, τους συγγενείς τους και πρώην μαχητές.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. «Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Σε κατάσταση διάλυσης πριν από οκτώ χρόνια, ο ουκρανικός στρατός έχει εκσυγχρονιστεί με τη βοήθεια των Δυτικών από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς και τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και δεν έχει σταματήσει έκτοτε παρά τις συμφωνίες ειρήνης.
Ισορροπίες του τρόμου
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι πρωταγωνιστές στο μέτωπο της Ουκρανίας, με τη Δύση να ισχυρίζεται ότι επίκειται ρωσική εισβολή και τη Μόσχα να διαψεύδει. Τελευταία διάψευση αυτή του Ρώσου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. Ο Ρώσος ανώτατος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Δύση μπορεί να καλλιεργεί την εντύπωση ότι επίκειται ρωσική εισβολή, αλλά δεν έχει προσκομίσει την παραμικρή απόδειξη.
Για την ακρίβεια, προχώρησε παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν πόλεμο. «Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, ότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», δήλωσε ο Νεμπένζια, προσθέτοντας ότι η ρωσική διπλωματία θα ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις 17 Φεβρουαρίου, έβδομη επέτειο των συμφωνιών του Μινσκ, με σκοπό την αναζήτηση μίας λύσης του προβλήματος στην Ουκρανία.
Η Μόσχα, πάντως, αποφεύγει προς το παρόν να απαντήσει στην απάντηση που έδωσε η Ουάσινγκτον αναφορικά με τις τις ρωσικές ανησυχίες. Δεν έχει κρύψει, πάντως, ότι η αμερικανική απάντηση δεν ικανοποιεί ούτε στοιχειωδώς τις ρωσικές απαιτήσεις. Στο κύριο ζήτημα που χωρίζει τις δύο πλευρές, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, άλλωστε, οι Δυτικοί επιμένουν στην “πολιτική ανοικτών θυρών”, δηλαδή αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης. Παρόλα αυτά, η Μόσχα αποφεύγει μία κατηγορηματική απόρριψη, η οποία θα έκοβε τη γέφυρα, συρρικνώνοντας τον χώρο δράσης της διπλωματίας.
Για την ώρα, δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία
Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Πούτιν θεωρεί ότι η ρωσική διπλωματία έχει την ευκαιρία να ανοίξει την ατζέντα, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα μίας νέας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ζήτημα, βέβαια, που συνδέεται άμεσα με τον ρόλο του ΝΑΤΟ ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν φαίνεται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι, μάλιστα, έχουν φροντίσει με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και στα σύνορά τους με την Ουκρανία και στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία να στείλουν το μήνυμα ότι δεν μπλοφάρουν. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί καλλιεργούν σχεδόν υστερικά το σενάριο της επικείμενης ρωσικής εισβολής, σε βαθμό που υποχρέωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι να τους ζητήσει να σταματήσουν να προκαλούν πανικό στον ουκρανικό λαό.
Από την πλευρά της, η ΕΕ μπορεί επιφανειακά να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσινγκτον, αλλά στο παρασκήνιο επιχειρεί να ανοίξει δικό της διπλωματικό βηματισμό, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, με σκοπό να οδηγήσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μίνσκ. Μπορεί η Κομισιόν να βάζει φρένο στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, αλλά οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για την τροφοδοσία τους με επαρκή ενέργεια και γι’ αυτό ζητούν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ.
Ο ρωσικός στόλος μεταφέρει τανκς και στρατό στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Μεσογείου
Ωστόσο οι τελευταίες αναφορές από το ουκρανικό πεδίο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα απορρέουν. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έξι πλοία του ρωσικού στόλου διέπλευσαν από το Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο και κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη Λα Ρεπούμπλικα, τα ρωσικά πολεμικά πλοία μεταφέρουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην Κριμαία, τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένα και περισσότερους από 1.500 στρατιώτες.
Το θέμα του ρωσικού στόλου που διαπλέει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα απασχόλησε και το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε γνωστό πως τα έξι ρωσικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν ισπανικά πολεμικό πλοία, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η επικοινωνία.
Πώς θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία
«Ετοιμάσου για πόλεμο»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, παρά τις λεκτικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση η Ρωσία. Οι χάρτες της Daily Mail που δείχνουν πώς η Μόσχα έχει περικυκλώσει με στρατεύματα την Ουκρανία είναι αποκαλυπτικοί.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η εισβολή πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν και λόγω του ψύχους δεν θα υπάρχουν βαλτώδη εδάφη πάνω στα οποία θα μπορούν να κινηθούν τα ρωσικά τανκς. Εάν έχουν δίκιο, αυτό δίνει στον Ζελένσκι και στους στρατηγούς του λίγες μόνο εβδομάδες για να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Χωρίς αμφιβολία, το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο είναι: Πού θα επιτεθεί ο Πούτιν και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Η Daily Mail, συνδυάζοντας αναλύσεις ειδικών εξετάζει τις πιθανές επιλογές και τους στόχους του Ρώσου προέδρου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανότητες για κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατάληψη λιμανιών και πυρηνικών σταθμών, μέχρι πολιορκία του Κιέβου και ολοκληρωτικό πόλεμο τύπου «Blitzkrieg» σε ολόκληρη τη χώρα.
Για να γίνουν, όμως αυτά, θα έπρεπε ο Πούτιν να βρει μία αφορμή. Αυτή θα μπορούσε να δοθεί είτε από ένα συνοριακό επεισόδιο, είτε από μία κατασκευασμένη είδηση, την οποία η Μόσχα να αξιοποιήσει για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της.
Ο Πούτιν μπορεί επανειλημμένα να έχει αρνηθεί τα σχέδια για εισβολή, αλλά το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος το έκανε ως αμυντική αποστολή για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην περιοχή, για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν από βίαιους Ουκρανούς εθνικιστές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα ξανακάνει το ίδιο τώρα.
Ένα άλλο ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές είναι η πιθανότητα η Ρωσία να θέλει να προχωρήσει σε δολιοφθορές, σπέρνοντας το χάος καταστρέφοντας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνιών, δίκτυα δημόσιων μεταφορών, τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης φάσης της επιχείρησης, ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές - που κυμαίνονται από μικρές εισβολές στα ανατολικά της χώρας, μέχρι μια εισβολή πλήρους κλίμακας.
Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι θα είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία κινεί επί του παρόντος δυνάμεις με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Το Ουκρανικό think-tank Center for Defense Strategies προειδοποίησε σε πρόσφατο έγγραφο ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την ικανότητα της χώρας να πολεμήσει κάθε είδους εμπλοκή αλλού, καθώς η πρωτεύουσα περιέχει σημαντική στρατιωτική υποδομή, θέσεις διοίκησης και την έδρα της κυβέρνησης.
Αναλυτικά οι επιλογές της Ρωσίας σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία:
Ειδήσεις σήμερα:
Σκηνικό φρίκης στη Θεσσαλονίκη: «Παρίστανε τον αστυνομικό και με βίασε» - Ο 39χρονος δράστης ήταν προφυλακισμένος για φόνο
Τα κρούσματα της Omicron δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους σε πολλές χώρες, προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Στα 24.308 τα νέα κρούσματα, 103 θάνατοι και 563 διασωληνωμένοι
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενος στην συνομιλία που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ νωρίτερα σήμερα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.
«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
Οι Δυτικοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ετοιμάζοντας ενδεχομένως μια εισβολή. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.
Σε θέση μάχης η Ουκρανία, σχεδιάζει να προσλάβει 100.000 στρατιωτικούς
Την ίδια ώρα, παρατείνεται το θρίλερ στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με την Ουκρανία να ισορροπεί κάπου ανάμεσα στη διπλωματία και την άμυνα, τη Ρωσία να διατηρεί ένα αινιγματικό ύφος και τη Δύση να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις αποστέλλοντας προειδοποητικά μηνύματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδιο μετατροπής του ουκρανικού στρατού σε επαγγελματικό, το οποίο προβλέπει το τέλος της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη μέσα σε τρία χρόνια 100.000 στρατιωτικών. Ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση εντός τριών ετών του προσωπικού του στρατού κατά 100.000 άτομα, πλέον των σχεδόν 250.000 υφιστάμενων στρατιωτικών, με τη δημιουργία 20 νέων ταξιαρχιών. Το διάταγμα προβλέπει ακόμη την αύξηση των μισθών και μεγαλύτερα προνόμια για τους στρατιωτικούς, τους συγγενείς τους και πρώην μαχητές.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. «Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Σε κατάσταση διάλυσης πριν από οκτώ χρόνια, ο ουκρανικός στρατός έχει εκσυγχρονιστεί με τη βοήθεια των Δυτικών από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς και τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και δεν έχει σταματήσει έκτοτε παρά τις συμφωνίες ειρήνης.
Ισορροπίες του τρόμου
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι πρωταγωνιστές στο μέτωπο της Ουκρανίας, με τη Δύση να ισχυρίζεται ότι επίκειται ρωσική εισβολή και τη Μόσχα να διαψεύδει. Τελευταία διάψευση αυτή του Ρώσου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. Ο Ρώσος ανώτατος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Δύση μπορεί να καλλιεργεί την εντύπωση ότι επίκειται ρωσική εισβολή, αλλά δεν έχει προσκομίσει την παραμικρή απόδειξη.
Για την ακρίβεια, προχώρησε παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν πόλεμο. «Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, ότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», δήλωσε ο Νεμπένζια, προσθέτοντας ότι η ρωσική διπλωματία θα ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις 17 Φεβρουαρίου, έβδομη επέτειο των συμφωνιών του Μινσκ, με σκοπό την αναζήτηση μίας λύσης του προβλήματος στην Ουκρανία.
Η Μόσχα, πάντως, αποφεύγει προς το παρόν να απαντήσει στην απάντηση που έδωσε η Ουάσινγκτον αναφορικά με τις τις ρωσικές ανησυχίες. Δεν έχει κρύψει, πάντως, ότι η αμερικανική απάντηση δεν ικανοποιεί ούτε στοιχειωδώς τις ρωσικές απαιτήσεις. Στο κύριο ζήτημα που χωρίζει τις δύο πλευρές, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, άλλωστε, οι Δυτικοί επιμένουν στην “πολιτική ανοικτών θυρών”, δηλαδή αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης. Παρόλα αυτά, η Μόσχα αποφεύγει μία κατηγορηματική απόρριψη, η οποία θα έκοβε τη γέφυρα, συρρικνώνοντας τον χώρο δράσης της διπλωματίας.
Για την ώρα, δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία
Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Πούτιν θεωρεί ότι η ρωσική διπλωματία έχει την ευκαιρία να ανοίξει την ατζέντα, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα μίας νέας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ζήτημα, βέβαια, που συνδέεται άμεσα με τον ρόλο του ΝΑΤΟ ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν φαίνεται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι, μάλιστα, έχουν φροντίσει με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και στα σύνορά τους με την Ουκρανία και στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία να στείλουν το μήνυμα ότι δεν μπλοφάρουν. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί καλλιεργούν σχεδόν υστερικά το σενάριο της επικείμενης ρωσικής εισβολής, σε βαθμό που υποχρέωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι να τους ζητήσει να σταματήσουν να προκαλούν πανικό στον ουκρανικό λαό.
Από την πλευρά της, η ΕΕ μπορεί επιφανειακά να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσινγκτον, αλλά στο παρασκήνιο επιχειρεί να ανοίξει δικό της διπλωματικό βηματισμό, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, με σκοπό να οδηγήσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μίνσκ. Μπορεί η Κομισιόν να βάζει φρένο στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, αλλά οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για την τροφοδοσία τους με επαρκή ενέργεια και γι’ αυτό ζητούν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ.
Ο ρωσικός στόλος μεταφέρει τανκς και στρατό στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Μεσογείου
Ωστόσο οι τελευταίες αναφορές από το ουκρανικό πεδίο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα απορρέουν. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έξι πλοία του ρωσικού στόλου διέπλευσαν από το Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο και κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη Λα Ρεπούμπλικα, τα ρωσικά πολεμικά πλοία μεταφέρουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην Κριμαία, τουλάχιστον 60 τεθωρακισμένα και περισσότερους από 1.500 στρατιώτες.
Το θέμα του ρωσικού στόλου που διαπλέει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα απασχόλησε και το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε γνωστό πως τα έξι ρωσικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν ισπανικά πολεμικό πλοία, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η επικοινωνία.
Πώς θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία
«Ετοιμάσου για πόλεμο»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, παρά τις λεκτικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση η Ρωσία. Οι χάρτες της Daily Mail που δείχνουν πώς η Μόσχα έχει περικυκλώσει με στρατεύματα την Ουκρανία είναι αποκαλυπτικοί.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η εισβολή πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν και λόγω του ψύχους δεν θα υπάρχουν βαλτώδη εδάφη πάνω στα οποία θα μπορούν να κινηθούν τα ρωσικά τανκς. Εάν έχουν δίκιο, αυτό δίνει στον Ζελένσκι και στους στρατηγούς του λίγες μόνο εβδομάδες για να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Χωρίς αμφιβολία, το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο είναι: Πού θα επιτεθεί ο Πούτιν και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Η Daily Mail, συνδυάζοντας αναλύσεις ειδικών εξετάζει τις πιθανές επιλογές και τους στόχους του Ρώσου προέδρου με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανότητες για κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές, κατάληψη λιμανιών και πυρηνικών σταθμών, μέχρι πολιορκία του Κιέβου και ολοκληρωτικό πόλεμο τύπου «Blitzkrieg» σε ολόκληρη τη χώρα.
Για να γίνουν, όμως αυτά, θα έπρεπε ο Πούτιν να βρει μία αφορμή. Αυτή θα μπορούσε να δοθεί είτε από ένα συνοριακό επεισόδιο, είτε από μία κατασκευασμένη είδηση, την οποία η Μόσχα να αξιοποιήσει για να δικαιολογήσει τις κινήσεις της.
Ο Πούτιν μπορεί επανειλημμένα να έχει αρνηθεί τα σχέδια για εισβολή, αλλά το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος το έκανε ως αμυντική αποστολή για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην περιοχή, για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν από βίαιους Ουκρανούς εθνικιστές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα ξανακάνει το ίδιο τώρα.
Ένα άλλο ενδεχόμενο το οποίο εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές είναι η πιθανότητα η Ρωσία να θέλει να προχωρήσει σε δολιοφθορές, σπέρνοντας το χάος καταστρέφοντας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνιών, δίκτυα δημόσιων μεταφορών, τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης φάσης της επιχείρησης, ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές - που κυμαίνονται από μικρές εισβολές στα ανατολικά της χώρας, μέχρι μια εισβολή πλήρους κλίμακας.
Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι θα είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία κινεί επί του παρόντος δυνάμεις με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Το Ουκρανικό think-tank Center for Defense Strategies προειδοποίησε σε πρόσφατο έγγραφο ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την ικανότητα της χώρας να πολεμήσει κάθε είδους εμπλοκή αλλού, καθώς η πρωτεύουσα περιέχει σημαντική στρατιωτική υποδομή, θέσεις διοίκησης και την έδρα της κυβέρνησης.
Αναλυτικά οι επιλογές της Ρωσίας σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία:
Ειδήσεις σήμερα:
Σκηνικό φρίκης στη Θεσσαλονίκη: «Παρίστανε τον αστυνομικό και με βίασε» - Ο 39χρονος δράστης ήταν προφυλακισμένος για φόνο
Τα κρούσματα της Omicron δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή τους σε πολλές χώρες, προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Στα 24.308 τα νέα κρούσματα, 103 θάνατοι και 563 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr