Παρατείνεται το θρίλερ, 500 τόνοι αμερικανικών όπλων έφτασαν στην Ουκρανία

«Ευχαριστούμε τους φίλους μας τους Αμερικανούς», το μήνυμα του Ουκρανού υπουργού Άμυνας - Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Μόσχα για απόσυρση στρατιωτικών  δυνάμεων

Εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης να είναι ορατός ενώ τα τύμπανα πολέμου εξακολουθούν να ηχούν και το θρίλερ παρατείνεται. Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιχειρεί να στήσει διπλωματικές γέφυρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καταρτίζοντας όμως παράλληλα σχέδιο ενίσχυσης του στρατού της χώρας του. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, διατηρεί μια «σιβυλλική» στάση, ενώ ο Λευκός Οίκος, προσπαθώντας να αποτρέψει τη σύρραξη, στέλνει τελεσίγραφο στη Μόσχα ώστε να αποσυρθούν τα στρατεύματα. Το «μπαλάκι» της αντιπαράθεσης πιάνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες η απόσυρση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.

«Ευχαριστίες» απηύθυνε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας στις ΗΠΑ που απέστειλαν για έκτη φορά στρατιωτικό εξοπλισμό, τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία 100.000 στρατιωτικούς και φιάλες με αίμα.

Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να στέλνουν ενισχύσεις στο Κίεβο, υπό τον φόβο της ρωσικής εισβολής.



«Η μέρα δεν έχει περάσει ακόμα και ξεφορτώνουμε την έκτη εξοπλιστική ενίσχυση από τους φίλους μας στις ΗΠΑ», έγραψε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, στο Twitter την Τρίτη.

Επισημαίνει ακόμη τα εξής: «84 τόνοι πυρομαχικών έφτασαν στο Κίεβο! Συνολικά, για σήμερα έχουμε λάβει περίπου 500 τόνους αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ Και αυτό δεν είναι το τέλος».


Ο Ρέζνικοφ ανάρτησε και δύο εικόνες στο tweet του με την αποστολή.

Οι δηλώσεις Πούτιν

Τη Ρωσία την «έριξαν», υποσχόμενοι κάποτε ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω την λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων (για τις εγγυήσεις ασφαλείας): όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας ‘έριξαν’, δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια», συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν έθεσε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και μάλιστα με στρατιωτικά μέσα.

«Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Προφανώς όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η ασφάλεια όλων μας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαντήσεις τους στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας αγνόησαν τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο θα τεθεί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.

«Συμφωνήσαμε χθες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ότι κι εκείνος μπορεί να έρθει στο προσεχές μέλλον στη Μόσχα. Θα συζητήσουμε μαζί του αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που έχει ζητήσει η Ρωσία από τη Δύση.

Πούτιν και Μακρόν είχαν τη Δευτέρα τη δεύτερη τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία. Η προηγούμενη είχε γίνει στις 28 Ιανουαρίου.

«Τελεσίγραφο» Μπλίνκεν σε Λαβρόφ για Ουκρανία

Κάλεσμα στην Ρωσία να αποδείξει τις προθέσεις της στην πράξη, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως αυτή είναι η ώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εφόσον δεν σκοπεύει να εισβάλει.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενος στην συνομιλία που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ νωρίτερα σήμερα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ετοιμάζοντας ενδεχομένως μια εισβολή. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.

Σε θέση μάχης η Ουκρανία, σχεδιάζει να προσλάβει 100.000 στρατιωτικούς

Την ίδια ώρα, παρατείνεται το θρίλερ στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με την Ουκρανία να ισορροπεί κάπου ανάμεσα στη διπλωματία και την άμυνα, τη Ρωσία να διατηρεί ένα αινιγματικό ύφος και τη Δύση να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις αποστέλλοντας προειδοποητικά μηνύματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σχέδιο μετατροπής του ουκρανικού στρατού σε επαγγελματικό, το οποίο προβλέπει το τέλος της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη μέσα σε τρία χρόνια 100.000 στρατιωτικών.  Ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση εντός τριών ετών του προσωπικού του στρατού κατά 100.000 άτομα, πλέον των σχεδόν 250.000 υφιστάμενων στρατιωτικών, με τη δημιουργία 20 νέων ταξιαρχιών.  Το διάταγμα προβλέπει ακόμη την αύξηση των μισθών και μεγαλύτερα προνόμια για τους στρατιωτικούς, τους συγγενείς τους και πρώην μαχητές. 

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. «Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Σε κατάσταση διάλυσης πριν από οκτώ χρόνια, ο ουκρανικός στρατός έχει εκσυγχρονιστεί με τη βοήθεια των Δυτικών από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς και τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και δεν έχει σταματήσει έκτοτε παρά τις συμφωνίες ειρήνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Άδωνις για σόου Πολάκη - Καταθέτω αγωγή, λύνουμε τις διαφορές μας θεσμικά και όχι με τσίγκινα σωβρακάκια

Ποιος ήταν ο 19χρονος Άλκης που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Θεσσαλονίκη

Κάτω Πατήσια: Έτσι «ψάρευε» κορίτσια μέσω Facebook ο ιερέας - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τους βιασμούς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr