Νέα περίοδος Ψυχρού Πολέμου, σε δύο «στρατόπεδα» ο κόσμος - Τι σημαίνει η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας

Νέα περίοδος Ψυχρού Πολέμου, σε δύο «στρατόπεδα» ο κόσμος - Τι σημαίνει η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας

Σαφές μήνυμα από Μόσχα και Πεκίνο στην Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ - Πρώτη παρέμβαση της Κίνας στο Ουκρανικό - Συμφωνίες σε όλα τα μέτωπα υπογράφουν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ - Η βεβαιότητα των ΗΠΑ για ρωσική εισβολή και η αντίδραση της Ρωσίας

china_russia_olympics_xr
Νέα περίοδος Ψυχρού Πολέμου, προετοιμασία για ένα παγκόσμιο γεγονός, ή επικίνδυνα παιχνίδια για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων ισορροπιών; Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος δείχνει να χωρίζεται σε δύο «στρατόπεδα», με τις μεγάλες δυνάμεις να επιδίδονται σε ένα εκρηκτικό μπρα ντε φερ και την ανθρωπότητα να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Σε μία οδυνηρή επανάληψη της αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησαν σε παγκόσμιες συγκρούσεις, με οδυνηρά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη φέρονται αποφασισμένες να «ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς» τους, με την ενέργεια και το παγκόσμιο εμπόριο να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης, η οποία προς το παρόν περιορίζεται σε κινήσεις τακτικής και εκφοβισμού, αλλά στο -πιθανόν και άμεσο- μέλλον, δεν αποκλείεται να μεταφερθούν στο πεδίο της μάχης.

Η λέξη «πόλεμος» δύσκολα προφέρεται ή γράφεται, ωστόσο, αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι ανάλογο ήταν το κλίμα και τις προηγούμενες περιόδους, όταν η ανθρωπότητα παρακολουθούσε άναυδη να ξεσπάει η μία σύγκρουση μετά την άλλη, ώσπου κατέληξε σε Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμμαχία Ρωσίας και Κίνας είναι το νέο δεδομένο που προστέθηκε στη γεωπολιτκή -με έπαθλο την ενέργεια και το εμπόριο- παγκόσμια σύγκρουση συμφερόντων. Οι δύο υπερδυνάμεις είχαν απαπτύξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, Μόσχα και Πεκίνο επισημοποιούν τις συνεργασίες τους σε όλα τα μέτωπα, στέλνοντας σαφές μήνυμας στην... άλλη πλευρά, δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, άρα και στην Ευρώπη.

Russian President Putin & Chinese President Xi Jinping project united front against the West | WION


Κλείσιμο
Πριν λίγα 24ωρα, Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσαν τη σύμπραξή τους στο Διαστημικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία βάσης στο Φεγγάρι και την κατασκευή Διαστημικού Σταθμού. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μία λογική και ίσως αναμενόμενη κίνηση, από δύο δυνάμεις που συνεργάζονται και που έχουν απέναντί τους έναν κοινό «εχθρό». Όντως πρόκειται για μία λογική και αναμενόμενη κίνηση, η οποία, ωστόσο, λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία από δύο γεγονότα που προηγήθηκαν. Το ένα αφορά την αποχώρηση της Ρωσίας από το διεθνές πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Διαστήματος, λόγω των καταγγελιών από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία και της αποτυχίας συμφωνίας στους όρους για την κατοχή των πυρηνικών όπλων και το δεύτερο αφορά την άρνηση της Ουάσινγκτον να δεχτεί τη συνεργασία με την Κίνα, στο πρόγραμμα Άρτεμις, για τον εποικισμό της Σελήνης και του Άρη.

Δεύτερον, μετά τις συνομιλίες τους, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν επίσης μια σειρά εμπορικών και ενεργειακών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σύμβασης για τη Ρωσία να προμηθεύει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο στην Κίνα, ανακοίνωσε ο Πούτιν. Η Gazprom ανακοίνωσε την 30ετή σύμβαση για την παράδοση του φυσικού αερίου από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας στην κινεζική κρατική εταιρεία ενέργειας CNPC, ανέφερε το Reuters.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη την Κίνα με περίπου 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο μέσω του αγωγού Power of Siberia και εξετάζει έναν δεύτερο αγωγό που θα άνοιγε μια πρόσθετη αγορά για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χερσονήσου Yamal, καθώς ο αγωγός Nord Stream 2 στη Γερμανία απειλείται με κυρώσεις.

Το κοινό μήνυμα Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Μόλις σήμερα, την ημέρα της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Βλάντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, υπέγραψαν μία κοινή δήλωση, με την οποία καλούν τη Δύση, δηλαδή τις ΗΠΑ, να «εγκαταλείψουν τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου», τονίζοντας την εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά: «Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν όρια» και ότι «δεν υπάρχουν απαγορευμένοι τομείς συνεργασίας», αφήνοντας στους αντιπάλους τους να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Στην κοινή δήλωση που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσαν το ΝΑΤΟ να αποκλείσει από τα σχέδιά του την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη, κατήγγειλαν το σχηματισμό μπλοκ ασφαλείας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και επέκριναν το τριμερές σύμφωνο ασφαλείας Aukus μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας.

«Τα μέρη αντιτίθενται στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, καλούν τη βορειοατλαντική συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές προσεγγίσεις του ψυχρού πολέμου, να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία των πολιτισμικών και πολιτιστικών-ιστορικών τους προτύπων και την ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών αντικειμενικά και δίκαια», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η πρώτη παρέμβαση της Κίνας για το Ουκρανικό

Η παρέμβαση της Κίνας για το Ουκρανικό είναι ιστορικής σημασίας, καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά. Καταδεικνύει, δε, την ισχυρή πλέον συμμαχία ανάμεσα σε Μόσχα και Πεκίνο και δημιουργία ενός μετώπου που θα αντισταθμίζει τη δυναμική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη δύναμη πυρός των ΗΠΑ.

Με δήλωσή του, το Πεκίνο τονίζει με σαφήνεια ότι κατανοεί τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία «και υποστηρίζει τις προτάσεις που υποβάλλει η Ρωσική Ομοσπονδία για το σχηματισμό μακροπρόθεσμων νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Young told the fight is against fascism not Ukraine


Το Πεκίνο αναφέρεται και στον εμπορικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ και που δείχνει να εντείνεται μετά την ανάληψη της αμερικανικής ηγεσίας από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. «Τα δύο μέρη αντιτίθενται στον σχηματισμό δομών κλειστού μπλοκ και αντίπαλων στρατοπέδων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και παραμένουν σε εγρήγορση για τον αρνητικό αντίκτυπο της στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», αναφέρεται στο κείμενο της κοινής δήλωσης.

Τι σημαίνει η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας και ποιες οι συνέπειες

Όλα τα παραπάνω δεν είχαν καμία σημασία, αν δεν επηρέαζαν και τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και την Ελλάδα. Πώς η νέα ψυχροπολεμική περίοδος επηρεάζει τον πλανήτη και τη χώρα μας;

1)Με μία νέα οικονομική κρίση. Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα των γεωπολιτικών παιχνιδιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Προφανώς πρόκειται για ένα δείγμα οικονομικού πολέμου, με επιπτώσεις στο καθημερινό κόστος ζωής σε όλον τον πλανήτη και ιδιαίτερα στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

2)Κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι κινήσεις αποκλεισμού της κινεζικής εμπορικής επεκτατικότητας αφορούν ιδιαίτερα την Ευρώπη, με την οποία το Πεκίνο έχει συνάψει τεράστιες συμφωνίες, ειδικότερα όμως με την Ελλάδα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι μέσω της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η Κίνα διακινεί πολύ μεγάλες ποσότητες προϊόντων, με όσα αυτό συνεπάγεται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας γενικότερα.

3)Μία πιθανή ρίξη της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα, είναι πιθανό να ωθήσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στο «κόκκινο», προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

4)Τα δύο στρατόπεδα συγκρούονται σε όλα τα μέτωπα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ενός σοβαρού επεισοδίου, ικανού να ανάψει το φυτίλι του πολέμου. Η Ουκρανία είναι ένα μέτωπο που βρίσκεται στη γειτονιά μας και θα έχει άμεσες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας. Η Σινική Θάλασσα, την οποία οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγξουν και να παραδόσουν στους συμμάχους τους στην ασιατική ήπειρο, είναι ένα δεύτερο επικίνδυνο μέτωπο. Το παγκόσμιο εμπόριο ένα τρίτο και ο έλεγχος της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ) ένα τέταρτο.

Ευχές... διπλωματίας, πράξεις πολεμικής προετοιμασίας

Άπαντες εκφράζουν τις ελπίδες τους να επικρατήσει η λογική της διπλωματίας και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί -αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Ωστόσο κανείς δεν φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις θέσεις του. Το ΝΑΤΟ ενισχύει εδώ και καιρό τις δυνάμεις του γύρω από τη ρωσική επικράτεια και αν προχωρήσει στην ένταξη της Ουκρανίας, τότε όντως θα έχει πλησιάσει σε απόσταση... βολής, γεγονός που η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτρέψει.

Ενώ οι Ρώσοι συγκεντρώνουν στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, τόσο στη ρωσική επικράτεια και την Κριμαία, όσο και στη σύμμμαχο Λευκορωσία, οι ΗΠΑ ζητούν από το Κρεμλίνο να αποσύρει, στέλνοντας ταυτόχρονα Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στις χώρες της Βαλτικής.

Όλα παραπέμπουν σε προετοιμασίες πολέμου, με τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι έχουν σαφή στοιχεία στην κατοχή τους περί εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Μόσχα να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τη σύρουν σε μία πολεμική σύρραξη.

Το επόμενο διάστημα, πολιτικές και διπλωματικές αποστολές από την Ευρώπη θα επιδιώξουν την ανεύρεση μίας λύσης με το Κρεμλίνο, στη σκιά ωστόσο των αποτυχημένων προσεγγίσεων ανάμεσα στη ρωσική και την αμερικανική διπλωματία.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεαροί μάχονται σώμα με σώμα κρατώντας ματσέτες και σιδηρόβεργες μέσα σε λεωφορείο στο Λονδίνο - Βίντεο ντοκουμέντο

Θα στήσουμε μπλόκο που θα βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα, λένε οι αγρότες στη Νίκαια - Συγκεντρώθηκαν περί τα 300 τρακτέρ

Μητσοτάκης και Πολάκης… «συνταξίδεψαν» με την ίδια πτήση για τα Χανιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης