Κρίση στην Ουκρανία: Διπλωματικός «πυρετός» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με κρίσιμα τετ-α-τετ

«Σημάδια σύγκλισης» διαπίστωσε ο Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που κράτησε πάνω από πέντε ώρες - Θα «σκληρύνει» τη στάση του ο Σολτς μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν;

Διπλωματικές διεργασίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Εμμανουέλ Μακρόν συνάντησε χθες τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Επόμενη στάση: Κίεβο. Εκεί τον περιμένει ο Ουκρανός ομόλογός του. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό, ώστε να έχει το πρώτο του τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο. Κοινή συνισταμένη σε όλα αυτά τα «πέρα δώθε» είναι η Ρωσο-ουκρανική κρίση ή για την ακρίβεια η αποκλιμάκωση αυτής.

Παραγωγική φάνηκε να είναι η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18.33 ώρα Μόσχας (17:33 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες. Σύμφωνα με το TASS, οι ηγέτες των δύο χωρών συνέχισαν την συζήτηση και στο γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο σερβιρίστηκε μεταξύ άλλων οξύρυγχος, ελάφι και στο τέλος τάρτα αχλαδιού με παγωτό. Ανοίγοντας τις συνομιλίες, ο Πούτιν σημείωσε ότι «έχει δημιουργηθεί μια καλή ατμόσφαιρα μεταξύ Μόσχας και Παρισιού προκειμένου να βελτιωθούν γενικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». O Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος ουσιαστικά κορυφαίος πολιτικός της Δύσης που επισκέπτεται τη Μόσχα μετά την έναρξη της κρίσης. Πριν τις συνομιλίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τις προσπάθειές του και είπε ότι «όλοι πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει και η Ρωσία να νιώθει ασφαλής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες «χρήσιμες και ουσιαστικές», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα. Από την άλλη, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν διαπίστωσε «σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση», αν και οι διαφορές όπως τις περιέγραψε «παραμένουν».

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στη Μόσχα, είχε δηλώσει στην Journal du Dimanche ότι «η επίσκεψη στην Μόσχα μπορεί να αποτρέψει μία πολεμική σύρραξη». Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του Γάλλου προέδρου: να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εξάλλου, συγκαταλέγεται στους Ευρωπαίους ηγέτες που πιστεύει ότι μία διπλωματική λύση παραμένει ακόμη εφικτή. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εν μέσω της κρίσης αυτής, ο Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο προτείνει λύσεις, αλλά και ακούει προσεχτικά τον Ρώσο πρόεδρο. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, άλλωστε, έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφερθεί στις θεμιτές αξιώσεις ασφαλείας της Ρωσίας», αναγνωρίζοντας έτσι και την θέση του Κρεμλίνου.

«Ο Μπάιντεν θα τραβήκει το αυτί του Σολτς», ανέφεραν δημοσιεύματα και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί μία πιο αυστηρή στάση του Βερολίνου απέναντι στη Μόσχα και αυτό τόνισε στην πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με το νέο Γερμανό Καγκελάριο. «Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία ενεργούν από κοινού απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη», δήλωσε εμφαντικά ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πολύ στενά συνδεδεμένοι» σύμμαχοι είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, σχολίασε από την πλευρά του ο Σολτς από τον Λευκό Οίκο. «Εκτιμώ πολύ ότι έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξατε, είναι όλα πολύ σημαντικά», είπε ο Γερμανός Καγκελάριος, αναφερόμενος στην αρχική τοποθέτηση του Προέδρου Μπάιντεν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Τζο Μπάιντεν να συσπειρώσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, πίσω από τη δική του ατζέντα. Μέχρι στιγμής, όμως, ο Σολτς έχει αποφύγει να πάρει θέση, κυρίως λόγω της συμπληρωματικής οικονομίας που έχει η Γερμανία με τη Ρωσία. Εκεί εδράζεται και η απόφασή του να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, κάτι που μεταξύ άλλων προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον. Μπορεί ο Σολτς να έχει δεχθεί να συμπεριληφθεί ο αγωγός NordStream στις πιθανές κυρώσεις της Ρωσίας, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να κάνει τίποτα παραπάνω…



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «εξπρές» με πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

«Μηδενική ανοχή στην κυνικότητα»: Οι συμβολισμοί της αποπομπής Λιβανού και της διαγραφής Δούκα

Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Aπό «τρίτο πρόσωπο» βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr