Σκληρό «πόκερ» για την Ουκρανία, δραματικές συνομιλίες Μπάιντεν και Μακρόν με Πούτιν χωρίς αποτέλεσμα

Σκληρό «πόκερ» για την Ουκρανία, δραματικές συνομιλίες Μπάιντεν και Μακρόν με Πούτιν χωρίς αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ρώσο ομόλογό του για αποφασιστική απάντηση εάν υπάρξει επίθεση στην Ουκρανία - Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη εισβολή λένε οι Γάλλοι, μετά τη συνομιλία Πούτιν - Μακρόν - Το Κρεμλίνο καταγγέλλει την «υστερία» των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Σκληρό «πόκερ» για την Ουκρανία, δραματικές συνομιλίες Μπάιντεν και Μακρόν με Πούτιν χωρίς αποτέλεσμα

Ώρα με την ώρα ο θόρυβος από τα ρωσικά τεθωρακισμένα μοιάζει εκκωφαντικός, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της Δύσης που επιλέγει να μην στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια. Το διπλωματικό θρίλερ μαίνεται στα ρωσοουκρανικά σύνορα, οι ισορροπίες στον γεωστρατηγικό χάρτη γίνονται ακόμη πιο εύθραυστες και η εξίσωση αποκτά περισσότερους συντελεστές.

Θα πατήσει τελικά το «κουμπί» η Ρωσία; Το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά των τελευταίων εβδομάδων, τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις.

Όλα φαίνεται να κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Μια κίνηση, μια δήλωση, ένα «στραβοπάτημα» μπορεί να θεωρηθεί casus belli.

Το αποτύπωμα των εφιαλτικών σεναρίων αντικατοπτρίζεται στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, ενώ την ίδια στιγμή γριφώδης είναι ο τρόπος αποφυγής της απότομης κλιμάκωσης της διπλωματικής κρίσης που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα.

Ήδη οι περισσότερες χώρες έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες τους που ζουν στην Ουκρανία να αποχωρήσουν υπό τον φόβο σύρραξης. Η εμπλοκή του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινότητας στο τρίγωνο διεργασιών των ΗΠΑ-Ρωσίας-Ουκρανίας δεν σταματά εδώ.

Πριν από την επικοινωνία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν, που διήρκεσε μια ώρα με τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίζουν πως έχουν ετοιμαστεί για κάθε σενάριο, ρόλο πυροσβέστη διαδραμάτισε ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία.

Κατά τη σύντομη επίσκεψή του επιχείρησε να μοιραστεί με τον Ρώσο ομόλογό του την ανάγκη ευθυγράμμισης με τη διπλωματία ενώ διατράνωσε τη σημασία αποκλιμάκωσης της έντασης επιδεικνύοντας διάθεση σεβασμού των αιτημάτων του Κρεμλίνου.

Η πλευρά Πούτιν παρόλο που κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αρνούμενη ότι σχεδιάζει εισβολή, έχει καλέσει τη Δύση να δώσει διαβεβαιώσεις για τα αιτήματα που έχει θέσει, ανάμεσα στα οποία η αποτροπή ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση νατοϊκών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να μην μετακινείται από τη γραμμή του, στέλνοντας καθημερινά αυστηρές προειδοποιήσεις στο Κρεμλινο καθώς τοποθετεί ως μεγάλη πιθανότητα την εισβολή Ρώσων σε λίγες μέρες στην Ουκρανία, περί τις 20 Φεβρουαρίου ειδικότερα.

Προβληματίζει, ακόμη, το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της κοντά στην Ουκρανία, γεγονός που δεν αφήνει τις ΗΠΑ να δουν σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Τη στιγμή που η Ουάσινγκτον έχει στο πλευρό της την Ευρώπη, διαθέτει ταυτόχρονα τους πολύ ισχυρούς συμμάχους της ανατολικής μεριάς της Γηραιάς Ηπείρου καθώς ενισχύει τα στρατεύματά της σε χώρες όπως η Πολωνία.

Οι πιο ισχυρές ενισχύσεις, όπως εξελιγμένα οπλικά συστήματα, που αποστέλλονται στο Κιέβο προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ, την ίδια στιγμή, έχουν στείλει εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών στην Ουκρανία, η οποία επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους και να βαδίσει στην οδό του διαλόγου με την Ρωσία φοβούμενη τον τραγικό αντίκτυπο ενός πολέμου στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία της.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει δεσμευτεί για οικονομική στήριξη, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό από την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ετοιμάζεται σχέδιο οικονομικών κι ενεργειακών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Διττός φαίνεται, πάντως, να είναι ο ρόλος της Τουρκίας στο σκληρό πόκερ. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως δούρειος ίππος από τον Πούτιν, όμως προς το παρόν φαίνεται να πατά και στα δυο εδάφη χωρίς να καταδικάζει μεν τη στάση της Ρωσίας, από την άλλη όμως έχει προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εξασφαλίσει ως σταθερό υποστηρικτή τη Λευκορωσία ενώ έχει ανοίξει το χάσμα της αντιπαράθεσης με το Λονδίνο. Μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να αφήνει οργισμένος το πόντιουμ, οι ήδη τεταμένες, από το 2018 με την υπόθεση δηλητηρίασης του πράκτορα Σκριπάλ, σχέσεις έχουν ψυχρανθεί ακόμη περισσότερο.

Τα μέτωπα είναι πολλά, τα σενάρια ακόμη περισσότερα και το μήνυμα από τη Δύση ένα: δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας χωρών.


Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Τη Δευτέρα η τελευταία απολογία – 10 προφυλακισθέντες και ένα ερωτηματικό

Πάτρα: Οι τοξικολογικές της 9χρονης Τζωρτζίνας θα ρίξουν φως στο μυστήριο των ανεξήγητων θανάτων

«Θα απολογηθώ εγώ που τους πήρε ο Χάρος;» - Η κυνική δήλωση της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου στα Χανιά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης