Η Βοσνία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της

Η χώρα εξακολουθεί να είναι χωρίς κυβέρνηση επί επτά μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και οι πολιτικοί ηγέτες στο σερβικό τμήμα της χώρας

Η Βοσνία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της από το τέλος το πολέμου έως τώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για τη χώρα μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η χώρα εξακολουθεί να είναι χωρίς κυβέρνηση επί επτά μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και οι πολιτικοί ηγέτες στο σερβικό τμήμα της χώρας, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, συνεχίζουν να συνηγορούν υπέρ της διάλυσης, δήλωσε ο Βαλεντίν Ινζκο.

Οι βοσνιακοί θεσμοί παραμένουν μη ενεργοί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει οδηγώντας την προοπτική της χώρας προς την Ευρώπη και την Ατλαντική Συμμαχία στο σημείο μηδέν, ανέφερε ο αυστριακός διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρολαντ Ντόντικ έχει δηλώσει ότι η Βοσνία δεν πρόκειται να επιβιώσει ως πολυεθνικό κράτος που περιλαμβάνει Μουσουλμάνους, Σέρβους και Κροάτες.

Ο βοσνιακός πόλεμος (1992-95) που στοίχισε τη ζωή σε εκατό χιλιάδες πολίτες οδήγησε σε εθνικό διαμελισμό γεγονός που αύξησε τις δυσκολίες καθώς οι "οντότητες", από τη μία οι Σέρβοι και από την άλλη οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες έχουν αυξημένες εξουσίες στο μοίρασμα των νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών θεσμών.

Η ΕΕ πρότεινε μεταρρυθμίσεις το 2009 με στόχο αφ' ενός να μεταφερθούν κάποιες εξουσίες από τις εθνικές οντότητες στην κεντρική εξουσία, και αφ' ετέρου να υπάρξει στην πορεία ένα βιώσιμο κράτος που να μπορεί να προχωρήσει, πρόταση που απορρίφθηκε από την βοσνιακή πλευρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr