Oυκρανική κρίση: Το Κίεβο ζητά διαφάνεια από τη Ρωσία - Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από Τζόνσον και Σολτς

Oυκρανική κρίση: Το Κίεβο ζητά διαφάνεια από τη Ρωσία - Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από Τζόνσον και Σολτς

Πάνω από 12 χώρες έχουν ήδη προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία - Μπάιντεν και Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη «διπλωματία» έναντι της Ρωσίας

ukraine_army
Διπλωματικός «πυρετός» το επόμενο 48ωρο για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης με την ουκρανική κυβέρνηση να ζητά συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους για να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους καθώς συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ξεκινάει ευρωπαική περιοδεία προκειμένου να έχει συνομιλίες με ξένους ηγέτες και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να μεταβαίνει σε Κίεβο και Μόσχα.

Όπως αναφέρει το BBC, το Κίεβο επιδιώκει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες συνάντηση με Ρώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους για την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα. Σήμερα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο Καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση. «Ο Όλαφ Σολτς θα μεταφέρει το μήνυμα στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή»», πρσθέτει η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δηλώνει ότι η κυβέρνηση της Μόσχας αγνόησε επισήμως τα αιτήματα για να δώσει εξηγήσεις για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα

Κλείσιμο
Χθες, οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για επίθεση. Η Ρωσία ωστόσο, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία παρά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, πάνω από 12 χώρες έχουν ήδη προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ορισμένες έχουν αποσύρει το προσωπικό της πρεσβείας από την πρωτεύουσα. Το αμερικανικό δίκτυο «CBS News» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από το Κίεβο εντός των επόμενων 48 ωρών, επικαλούμενοι τρεις πηγές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , υποστήριξε ότι δεν είχε καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε εισβολή τις επόμενες ημέρες κι ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός. Tην ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ξεκινάει περιοδεία στην Ευρώπη για να συνομιλήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους ηγέτες προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για το ουκρανικό , καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα στρατεύματα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντμίρ Πούτιν σχεδιάζουν να περάσουν τα σύνορα «ανά στιγμή», πιθανότατα την Τετάρτη. Χθες, το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή» κι ότι ο ίδιος και άλλοι σύμμαχοί του θα περάσουν τις επόμενες ώρες και μέρες προσπαθώντας να βγάλουν τη Ρωσία «από το χείλος του γκρεμού».

Η Βρετανία υποσχέθηκε χθες «περαιτέρω οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία»

Τη ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για μία συνάντηση με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα για να προετοιμάσει την απάντηση της Συμμαχίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αφού ενημερώθηκαν από το Πεντάγωνο, απεργάζονται ένα λεπτομερές σχέδιο με βάση το οποίο η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και βομβιστικές επιθέσεις την Τετάρτη (16 / Φεβρουαρίου) το οποίο θα συνοδεύεται από χερσαία εισβολή.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη «διπλωματία» και την «αποτροπή» έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία που είχαν χθες και διήρκεσε 50 λεπτά. Πάντως, η Ουκρανία ενισχύει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της καθώς χθες παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, , όπως ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Βροχές σήμερα κυρίως στα δυτικά και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου

Τρόμος για την οικογένεια του βουλευτή Σταύρου Κελέτση – Διαρρήκτες μπήκαν τα ξημερώματα σπίτι του

Βομβαρδισμός της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον συστήματος ελέγχου UAVs των Χούθι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης