Ουκρανική κρίση: Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν το πινγκ πονγκ ευθυνών για παραβιάσεις εκεχειρίας

Οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ουδέτερο έδαφος - Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες του ΝΑΤΟ

Για παραβιάσεις της εκεχειρίας στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας ανταλλάσσουν νέες κατηγορίες Ουκρανία και Ρωσία καθώς η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Εν μέσω φόβων που ενισχύονται από πληροφορίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα ένα γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με ηγέτες νατοικών χωρών.

Την ίδια ώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μεταβαίνουν στο Μόναχο, στο πλαίσιο της ετήσια Διάσκεψης για την Ασφάλεια, απουσία της Ρωσίας, με την ουκρανική κρίση να μονοπωλεί τις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, σε μία ύστατη προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως σταδιακά αποσύρεται μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχε αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έπειτα από στρατιωτικά γυμνάσια, η Δύση παραμένει επιφυλακτική.

Εμπόλεμη ζώνη η ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες συνεχίζουν τις αλληλοκατηγορίες για κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Χθες, πάντως ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στις θέσεις των ανταρτών ή βομβαρδισμό αμάχων και ότι «θα τηρήσει αυστηρά τις συμφωνίες του Μινσκ και τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Οι ενέργειές μας είναι καθαρά αμυντικές», δήλωσε ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Βαλερί Ζαλούτσνι. To υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει συνολικά 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας από αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς τις τελευταίες 24 ώρες, με έναν στρατιώτη να τραυματίζεται.

Συνάντηση Μπλίνκεν- Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα σε ουδέτερο έδαφος

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

Η συνάντηση, αν γίνει, θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος, όπως διευκρινίζεται. Ο Μπλίνκεν πρότεινε στον Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι, η κρίση στην Ουκρανία, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες του ΝΑΤΟ

Σήμερα , ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με συμμάχους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα το απόγευμα στο Μόναχο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια με την κρίση στην Ουκρανία να μονοπωλεί τις συζητήσεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Άντονι Μπλίνκεν, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας και η Γερμανίδα ομόλογό της, Αναλένα Μπέρμποκ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρουν μία άκρη.

Χθες, η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε τη Ρωσίακαι για την άρνησή της να παραστεί στη διάσκεψη του Μονάχου.  «Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετείχε συχνά στην ετήσια εκδήλωση, δεν θα συμμετάσχει φέτος. Η κυρία Μπέρμποκ βλέπει στη ρωσική απουσία μία χαμένη ευκαιρία.

Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπήρχαν οδηγοί που κοιμόντουσαν στο γκαράζ, στα οχήματα τους, λένε επιβάτες του Euroferry Olympia

Νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από το πηγάδι το 5χρονο αγόρι στο Αφγανιστάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr