Εισβολή στην Ουκρανία: Πώς ανακάμπτουν οι αγορές - Γιατί δεν τολμά η Δύση να «κόψει» τη Μόσχα από το σύστημα SWIFT

Εισβολή στην Ουκρανία: Πώς ανακάμπτουν οι αγορές - Γιατί δεν τολμά η Δύση να «κόψει» τη Μόσχα από το σύστημα SWIFT

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την Αθήνα και τη Wall Street - «Ανακουφισμένοι» οι επενδυτές από το γεγονός ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν ήταν «αυστηρές» - Γαλλία και Τσεχία, ωστόσο, καλούν σε αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT

Εισβολή στην Ουκρανία: Πώς ανακάμπτουν οι αγορές - Γιατί δεν τολμά η Δύση να «κόψει» τη Μόσχα από το σύστημα SWIFT
Τους «κραδασμούς» από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, μετά τη ρωσική εισβολή, συνεχίζουν να «απορροφούν» σήμερα οι χρηματαγορές ανά τον κόσμο. Μια εξέλιξη, η οποία «πυροδοτήθηκε» αρχικά από την χθεσινή αντίδραση που καταγράφηκε στο κλείσμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, δίνοντας ώθηση στη σημερινή θετική εικόνα.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές είναι «ανακουφισμένοι» από το γεγονός ότι, αφενός μεν, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν ήταν τόσο «σκληρές», αφετέρου δε, η ένοπλη σύρραξη δεν πήρε διαστάσεις και δεν επεκτάθηκε, με την εμπλοκή περισσότερων κρατών. Παράλληλα, στην ανάκαμψη των χρηματαγορών βοήθησε και το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αποκλείστηκε από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούσαν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα είχε συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι συναλλάσσονται με αμερικανικά δολάρια. «Ο αποκλεισμός θα τερμάτιζε όλες τις διεθνείς συναλλαγές, θα πυροδοτούσε νομισματική αστάθεια και θα προκαλούσε τεράστιες εκροές κεφαλαίων» σύμφωνα με τη Μαρία Σάγκινα, του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Φυσικά, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα ήταν οι χώρες που θα είχαν να χάσουν τα περισσότερα, εάν η Ρωσία αποκλειόταν από το SWIFT, καθώς οι τράπεζές τους χρησιμοποιούν περισσότερο το διεθνές τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να επικοινωνούν με τις ρωσικές.

Υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT, πάντως, εμφανίστηκε σήμερα η Γαλλία, ενώ θετικός σε ένα τέτοιο σενάριο δήλωσε και ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν.

Τι είναι το τραπεζικό σύστημα SWIFT

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα, μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα, που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πώς κινούνται τα χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να αξιολογούν το οικονομικό ρίσκο, που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 387 μονάδες ή 1,17% στις 33.610 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 36 μονάδων ή 0,84% στις 4.325 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 32 μονάδες ή 0,24% στις 13.506 μονάδες.

Όπως παρατηρεί το newmoney.gr, χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι δείκτες κατέγραφαν ισχυρές απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει ακόμη και 859 μονάδες. Οι Dow Jones και S&P 500 είχαν εισέλθει σε περιοχή διόρθωσης, καθώς βρίσκονταν πάνω από 10% χαμηλότερα από τα τελευταία υψηλά, ενώ ο Nasdaq είχε μπει σε «bear market».

Ωστόσο, οι τρεις δείκτες κατάφεραν να κλείσουν με θετικά πρόσημα, αποτινάσσοντας τις απώλειες, κλείνοντας ο Dow Jones με άνοδο 92 μονάδων ή 0,28% και ο S&P 500 με άνοδο 1,5%, από πτώση 1,88%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,34%.

Κλείσιμο
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί κατά 0,84% στα 92,03 δολάρια το βαρέλι και το brent κατά 1,40% στα 97,69 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από άνοδο χθες 6,02% και 6,81%, αντίστοιχα, φτάνοντας τα 97,71 και τα 105 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 2,12% στα 1.885 δολάρια ανά ουγγιά, μετά την εκτόξευσή του χθες κατά 1,57% στα 1.940 δολάρια ανά ουγγιά.

Ανάλογη εικόνα, με ακόμα ισχυρότερη τάση ανάκαμψης, εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει άνοδο 3,98%, φτάνοντας πάνω από τις 7.495 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη της τάξης του 3,65%, στις 6.759,04 μονάδες, ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 3,59%, πάνω από τις 14.550 μονάδες.

Στην Αθήνα, έντονα ανοδική αντίδραση «έβγαλε» το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 927,25 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 4,38%, υπεραποδίδοντας έναντι των διεθνών αγορών και καταφέρνοντας να καλύψει το ήμισυ των χθεσινών απωλειών από το παγκόσμιο «sell off», που εκδηλώθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στις επιπτώσεις της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, αναμένοντας τις ανακοινώσεις των εισηγμένων για την επίδραση που θα έχει ο πόλεμος στα μεγέθη τους και την εξάρτηση που έχουν από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να πείσουν τα «ναζιστικά τάγματα» να παραδοθούν

Αποκάλυψη για την οικογένεια στην Πάτρα - Ο παππούς της Ρούλας Πισπιρίγκου είχε πνίξει τη γιαγιά της το 1964!

Στα 15.909 τα νέα κρούσματα, 433 διασωληνωμένοι, 63 οι θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή