Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;

Πώς ο Πούτιν απειλεί τη Δύση δηλώνοντας - εμμέσως- έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

tsar_bomb_model_art
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο και την Κυριακή ο ηγέτης της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε διαταγή να τεθούν σε «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» τα «αποτρεπτικά όπλα» της χώρας. Κατά κυριολεξία, ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει απευθείας για πυρηνικά, ενώ παραμένει άγνωστο σε οποιονδήποτε εκτός της ρωσικής ηγεσίας το τι ακριβώς σημαίνουν οι φράσεις «ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας» και «αποτρεπτικά όπλα».

Στην πράξη όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Πούτιν απειλεί τη Δύση, δηλώνοντας έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ήδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σαν «απαράδεκτη» την αναφορά, έστω και έμμεση, σε πυρηνικά όπλα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει προειδοποίηση στον Πούτιν «να μην κάνει το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα είπε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα ήταν «καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο. Η διαταγή του Πούτιν δόθηκε λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπάρξει συνάντηση αντιπροσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις. Εμείς εκλαμβάνουμε αυτή τη διαταγή σαν μια προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι και να ασκηθεί επιπλέον πίεση στους Ουκρανούς διαπραγματευτές.

»Εμείς όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με μια πολύ απλή προσέγγιση. Πηγαίνουμε για να ακούσουμε τι έχει να μας πει η Ρωσία, κι εμείς θα πούμε την άποψή μας για όλα όσα συμβαίνουν».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν μιλά για πυρηνικά επειδή κατ' ουσίαν παραδέχεται ότι με τα συμβατικά όπλα η Ουκρανία δεν πρόκειται να κατακτηθεί -ή, τουλάχιστον όχι όσο γρήγορα υπολόγιζε ο Ρώσος ηγέτης. Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας ακριβώς της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, έχει εμπεδωθεί πλέον η γνώση ότι ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και δεν εξαπολύει απειλές που δεν είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει.

Κλείσιμο
Επομένως, πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο, ο οποίος ενδέχεται να ξεκινήσει από τις επιθετικές ενέργειες του Πούτιν κατά των γειτόνων της Ρωσίας, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί τάχιστα με την εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων πυρηνικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο οικουμενικής κλίμακας.

Προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δική του δήλωση, έδωσε την εντολή στον υπουργό Άμυνας, τον Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Βάλερι Γκερασίμοφ να ανεβάσουν το βαθμό ετοιμότητας των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έχει ως εξής: «Ανώτατοι αξιωματούχοι των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ προβαίνουν επίσης σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Κατά συνέπεια, έδωσα διαταγή στον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων να μεταθέσουν τις αποτρεπτικές δυνάμεις του Ρωσικού Στρατού στην ειδική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας».

Ο Τομπάιας Έλγουντ, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου σχολίασε ότι «στη χειρότερη περίπτωση ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ελαφρά πυρηνικά εάν ο στρατός του αποτύχει να καταλάβει την Ουκρανία. Και οι σύμμαχοι στη Δύση θα πρέπει να σκεφτούν από τώρα πώς θα αντιδράσουν εάν ο Πούτιν καταφύγει στα πυρηνικά όπλα. Επίσης, μπορεί κάλλιστα να ρίξει στη μάχη όπλα που δεν έχουν δοκιμαστεί ή ασυνήθιστα σε εμάς τους Δυτικούς, όπως πχ τα χημικά ή τα ελαφρά πυρηνικά».

Η έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου στις απειλές του Πούτιν εκφράστηκε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία είπε ότι «η δήλωση Πούτιν σημαίνει ότι εξακολουθεί να κλιμακώνει αυτό τον πόλεμο, κατά έναν τρόπο ο οποίος είναι παντελώς απαράδεκτος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις ενέργειές του με τον πλέον δυναμικό τρόπο».

Παρόλον ότι ο ακριβής αριθμός των όπλων με πυρηνική γόμωση αποτελεί κρατικό απόρρητο, εκτιμάται ότι στη Ρωσία βρίσκονται περισσότερα από τα μισά πυρηνικά στον κόσμο. Αυτά είναι συνολικά 14.000 και ο Πούτιν έχει συνδεδεμένα στο περιβόητο «κόκκινο κουμπί» άνω των 7.000 εξ αυτών.

Ίσως όμως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό το είδος αυτών των όπλων, πέρα από το αριθμητικό πλήθος τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ρώσοι είχαν κατασκευάσει την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα στον κόσμο, τη διαβόητη «Tsar Bomba». Εμφανίστηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 και η ισχύς της υπερβαίνει τους 50 μεγατόνους. Ωστόσο, το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ρωσία ετοίμαζε μια αναβαθμισμένη εκδοχή της Tsar Bomba, με δύο φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από την αρχική.

Εκτός όμως από την Tsar Bomba και κάποιες πυρηνικές τορπίλες τελευταίου τύπου, οι Ρώσοι διαθέτουν το σύστημα Status-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων. Και, καθώς το κολοσσιαίο αυτό κύμα θα είναι ραδιενεργό, θα μολύνει την ακτογραμμή του εχθρού, μετατρέποντάς την σε νεκρή ζώνη. Επίσης, το Status-6 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από αντίπαλα αντι-πυραυλικά αμυντικά συστήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Θλίψη και μηνύματα πένθους για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

Πώς ο Ζελένσκι εν μία νυκτί μετατράπηκε από κωμικός σε ήρωας της Ουκρανίας

Καθαρές λύσεις και «αλλαγή παραδείγματος» από Μητσοτάκη στην πολιτική ασφάλειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης