Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικός «πυρετός», διεργασίες για αποκλιμάκωση και ενίσχυση της άμυνας
02.03.2022
06:51
Ενίσχυση σε Βαλτική και Ρουμανία -Ευρωδιεργασίες για την Ουκρανία -Μερική στροφή της Κίνας -Ίσες αποστάσεις στην Άγκυρα -Παρέμβαση Μπλίνκεν στον ΟΗΕ
Ακατάπαυστα εξελίσσονται οι πολιτικές διεργασίες και στα δύο ημισφαίρια, καθώς κλιμακώνονται ώρα με την ώρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, εν μέσω λεκτικών «πυρών», αλλά και απόπειρας καταλλαγής από πλευράς κορυφαίων ηγετών. Σε προτεραιότητα αναδεικνύεται τις τελευταίες ώρες η ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και η περαιτέρω ενίσχυση των γραμμών άμυνας της Ουκρανίας, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, με την Κίνα να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή, με στόχο την προστασία των αμάχων.
Ενίσχυση σε Βαλτική και Ρουμανία
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας σήμερα το πρωί, για τρίτη φορά αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, ανεβάζοντας ρυθμούς στην προσπάθεια στήριξης των Ουκρανικών δυνάμεων, αλλά και στην διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την κατάπαυση του πυρός. Με δεδομένο ότι η Γαλλία ηγείται της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ο Πρόεδρος Μακρόν διατηρεί το δίαυλο επικοινωνίας για λογαριασμό της ΕΕ, τόσο με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με σειρά κορυφαίων ηγετών, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση απέναντι στην κρίση. Υπεραμυνόμενη του «πρωταγωνιστικού ρόλου» του Ελιζέ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί γνωστοποίησε χθες ότι θα σταλούν ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και στη Ρουμανία, σημειώνοντας με νόημα πως «είτε η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είτε θα εξαφανιστεί». Εν τω μεταξύ, τα «πυρά» του Αντιπροέδρου του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δέχτηκε χθες ο συνάδελφός της, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, μετά τη δήλωσή του ότι «η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ». «Προσέξτε τα λόγια σας κύριοι! Και μη ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι πολύ συχνά μετατράπηκαν σε πραγματικούς» ανταπάντησε ο κ. Μεντβέντεφ, ενώ ακολούθησε η Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δηλώνοντας πως «το καταλάβαμε ήδη αυτό. Ακόμη και πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από περίπου 800 χρόνια».
Νέες κυρώσεις
Υπ’ ατμόν παραμένει και το Βερολίνο, καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς χαρακτήρισε χθες «σημείο καμπής» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την ίδια ώρα και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Η αιματοχυσία πρέπει να τελειώσει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κακοποιεί τον ουκρανικό λαό», τόνισε ο κ. Σολτς και ανέφερε ότι η Ουκρανία «έχει φθάσει σε πολύ δραματική κατάσταση, παλεύει κυριολεκτικά για την επιβίωσή της». Παράλληλα, ο κ. Σόλτς εκτίμησε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ «σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες».
Ευρωδιεργασίες για την Ουκρανία
Συντριπτικό υπήρξε χθες και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
Στην ίδια κατεύθυνση, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία ανέφεραν χθες πως στηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για οικοδόμηση στενότερων πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνομιλία είχε ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθύνοντας κάλεσμα να «σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό». «Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Φρένο Πούτιν στο συνάλλαγμα
Στον αντίποδα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, απαγόρευση που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Επιπλέον, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, στην Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ακόμη πως «η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα». «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο», κατέληξε.
ΝΑΤΟ: Στήριξη στα ανατολικά
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και την ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αναμένεται να απασχολήσει η έκτακτη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, κι ενώ την ενίσχυση της άμυνας της Συμμαχίας στη Βαλτική ζήτησε χθες η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.
Μερική στροφή της Κίνας
Την ίδια ώρα, την πρόθεσή της να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία γνωστοποίησε χθες η Κίνα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yiκαι και του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διάθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας. Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων», ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», αποφεύγοντας, ωστόσο να προβεί σε καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Η χθεσινή στάση του Πεκίνου βαραίνει στις αναλύσεις των διεθνών αναλυτών, με δεδομένο το πολύ καλό επίπεδο των σινορωσικών σχέσεων, αλλά και την πρώτη αντίδραση της Κίνας στη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, όταν εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης είχε σχολιάσει την επίθεση της Μόσχας ως «συνδυασμό παραγόντων», χωρίς, ωστόσο, να την χαρακτηρίσει «παραβίαση». Παρά το σημαντικό, αυτό, βήμα σύγκλισης με τη διεθνή κοινότητα, από την κριτική της Κίνας δεν έλειψε χθες ο ρόλος του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με επέκταση και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών.
Ίσες αποστάσεις στην Άγκυρα
Αμετακίνητη, σε κάθε περίπτωση, από τη λογική των ίσων αποστάσεων εμφανίστηκε χθες από πλευράς της η Άγκυρα, καθώς επιχείρησε να ισορροπήσει το μισό βήμα προς την Ουκρανία, μετά την πρόθεσή της να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για το κλείσιμο των στενών. Συγκεκριμένα, η Τουρκία διεμήνυσε χθες ότι δεν θα λάβει μέρος στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.
Παρέμβαση Μπλίνκεν στον ΟΗΕ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα «εγκλήματα» της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται ώρα με την ώρα», τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που ζήτησε από τη Μόσχα να λογοδοτήσει, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπλίνκεν κάλεσε το συμβούλιο να στείλει ένα αποφασιστικό και ενιαίο μήνυμα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο άνευ όρων, ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Μόσχας να διατηρεί τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Θέση, εν τω μεταξύ, ως προς την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία έλαβε χθες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, σε αυτό το σημείο, δεν θα πολεμήσουμε ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι ενισχύσεις μας όπως αυτές οι ενισχύσεις εδώ στην Τάπα, βρίσκονται σταθερά εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ και είναι θεμελιώδες να κάνουμε το σωστό πράγμα», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα:
Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο
Κάτοικοι στο Χάρκοβο στέκονται μπροστά σε ρωσικά άρματα και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας
Έλληνες τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας ζητώντας να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας
Ενίσχυση σε Βαλτική και Ρουμανία
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας σήμερα το πρωί, για τρίτη φορά αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, ανεβάζοντας ρυθμούς στην προσπάθεια στήριξης των Ουκρανικών δυνάμεων, αλλά και στην διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την κατάπαυση του πυρός. Με δεδομένο ότι η Γαλλία ηγείται της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ο Πρόεδρος Μακρόν διατηρεί το δίαυλο επικοινωνίας για λογαριασμό της ΕΕ, τόσο με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με σειρά κορυφαίων ηγετών, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση απέναντι στην κρίση. Υπεραμυνόμενη του «πρωταγωνιστικού ρόλου» του Ελιζέ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί γνωστοποίησε χθες ότι θα σταλούν ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και στη Ρουμανία, σημειώνοντας με νόημα πως «είτε η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είτε θα εξαφανιστεί». Εν τω μεταξύ, τα «πυρά» του Αντιπροέδρου του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δέχτηκε χθες ο συνάδελφός της, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, μετά τη δήλωσή του ότι «η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ». «Προσέξτε τα λόγια σας κύριοι! Και μη ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι πολύ συχνά μετατράπηκαν σε πραγματικούς» ανταπάντησε ο κ. Μεντβέντεφ, ενώ ακολούθησε η Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δηλώνοντας πως «το καταλάβαμε ήδη αυτό. Ακόμη και πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από περίπου 800 χρόνια».
Νέες κυρώσεις
Υπ’ ατμόν παραμένει και το Βερολίνο, καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς χαρακτήρισε χθες «σημείο καμπής» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την ίδια ώρα και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Η αιματοχυσία πρέπει να τελειώσει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κακοποιεί τον ουκρανικό λαό», τόνισε ο κ. Σολτς και ανέφερε ότι η Ουκρανία «έχει φθάσει σε πολύ δραματική κατάσταση, παλεύει κυριολεκτικά για την επιβίωσή της». Παράλληλα, ο κ. Σόλτς εκτίμησε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ «σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες».
Ευρωδιεργασίες για την Ουκρανία
Συντριπτικό υπήρξε χθες και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
Στην ίδια κατεύθυνση, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία ανέφεραν χθες πως στηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για οικοδόμηση στενότερων πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνομιλία είχε ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθύνοντας κάλεσμα να «σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό». «Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Φρένο Πούτιν στο συνάλλαγμα
Στον αντίποδα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, απαγόρευση που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Επιπλέον, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, στην Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ακόμη πως «η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα». «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο», κατέληξε.
ΝΑΤΟ: Στήριξη στα ανατολικά
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και την ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αναμένεται να απασχολήσει η έκτακτη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, κι ενώ την ενίσχυση της άμυνας της Συμμαχίας στη Βαλτική ζήτησε χθες η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.
Μερική στροφή της Κίνας
Την ίδια ώρα, την πρόθεσή της να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία γνωστοποίησε χθες η Κίνα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yiκαι και του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διάθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας. Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων», ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», αποφεύγοντας, ωστόσο να προβεί σε καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Η χθεσινή στάση του Πεκίνου βαραίνει στις αναλύσεις των διεθνών αναλυτών, με δεδομένο το πολύ καλό επίπεδο των σινορωσικών σχέσεων, αλλά και την πρώτη αντίδραση της Κίνας στη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, όταν εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης είχε σχολιάσει την επίθεση της Μόσχας ως «συνδυασμό παραγόντων», χωρίς, ωστόσο, να την χαρακτηρίσει «παραβίαση». Παρά το σημαντικό, αυτό, βήμα σύγκλισης με τη διεθνή κοινότητα, από την κριτική της Κίνας δεν έλειψε χθες ο ρόλος του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με επέκταση και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών.
Ίσες αποστάσεις στην Άγκυρα
Αμετακίνητη, σε κάθε περίπτωση, από τη λογική των ίσων αποστάσεων εμφανίστηκε χθες από πλευράς της η Άγκυρα, καθώς επιχείρησε να ισορροπήσει το μισό βήμα προς την Ουκρανία, μετά την πρόθεσή της να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για το κλείσιμο των στενών. Συγκεκριμένα, η Τουρκία διεμήνυσε χθες ότι δεν θα λάβει μέρος στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει επί του παρόντος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.
Παρέμβαση Μπλίνκεν στον ΟΗΕ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα «εγκλήματα» της Ρωσίας στην Ουκρανία «αυξάνονται ώρα με την ώρα», τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που ζήτησε από τη Μόσχα να λογοδοτήσει, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπλίνκεν κάλεσε το συμβούλιο να στείλει ένα αποφασιστικό και ενιαίο μήνυμα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο άνευ όρων, ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Μόσχας να διατηρεί τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Θέση, εν τω μεταξύ, ως προς την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία έλαβε χθες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, σε αυτό το σημείο, δεν θα πολεμήσουμε ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι ενισχύσεις μας όπως αυτές οι ενισχύσεις εδώ στην Τάπα, βρίσκονται σταθερά εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ και είναι θεμελιώδες να κάνουμε το σωστό πράγμα», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα:
Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο
Κάτοικοι στο Χάρκοβο στέκονται μπροστά σε ρωσικά άρματα και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας
Έλληνες τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας ζητώντας να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr