Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα - Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα - Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο

Όγδοη μέρα βομβαρδισμών και μαχών - Ηχούν σειρήνες από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο - Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και την πόλη Μπαλακλίγια - «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου - Σήμερα οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω ασφυκτικής πολεμικής πίεσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα - Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο
Με τη φανερή, όσο και κυνική πλέον προσπάθεια των Ρώσων να επιβάλουν σκληρούς όρους συνθηκολόγησης στους Ουκρανούς, κλιμακώνοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Με το διεθνή κλοιό των οικονομικών κυρώσεων και της παγκόσμιας κατακραυγής να στενεύει, αλλά και την oυκρανική αντίσταση να είναι ισχυρή, οι Ρώσοι ίσως να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να πετύχουν τους στόχους της επιχείρησης, ούτε μπορούν να βομβαρδίζουν εσαεί την Ουκρανία.

Γι’ αυτό και έχουν εντείνει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα την στρατιωτική εισβολή, ώστε δια της κατάληψης και του ελέγχου καίριων σημείων της μαρτυρικής χώρας, να επιβάλλουν όσο περισσότερο γίνεται το πλαίσιο μίας κατάπαυσης πυρός και να διαμορφώσουν τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Εικόνες από βομβαρδισμένο σχολείο στο Χάρκοβο: 


Έκρηξη σε αποθήκη πετρελαίου στο Τσερνίχιβ:



Ισχυρές εκρήξεις  στο Κίεβο

Στο μεταξύ, πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Κλείσιμο
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην ουκρανική πρωτεύουσα και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Νύχτα-κόλαση στο Κίεβο από τις εκρήξεις:



«Παραδοθείτε αλλιώς θα σας σκοτώσουμε»

Νωρίτερα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Στο μεταξύ, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Μποροντιάνκα, οικισμός αστικού τύπου στην περιφέρεια Κιέβου της Ουκρανίας:



Έκρηξη στο Κίεβο την ώρα που ο δημοσιογράφος κάνει live μετάδοση:


Ο στρατός της Ρωσίας πήρε τη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

«Υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα από την πλευρά μας», είπε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Εικόνα από το Ιρπίν, πόλη που συνορεύει με το Κίεβο:


Στη Λευκορωσία η ρωσική αντιπροσωπεία 

Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε από το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκορωσία, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται και η ουκρανική πλευρά, οι αξιωματούχοι της οποίας θα πρέπει να περάσουν μέσα από έναν πολεμικό όλεθρο για να μεταβούν στο σημείο συνάντησης. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών είχε αρχικά συμφωνηθεί να γίνει την Τετάρτη.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες θα συζητηθεί κατάπαυση του πυρός, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να «απαντά» πάντως ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να λέει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει, αλλά να δεχθεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Έχοντας συμπληρωθεί μία εβδομάδα πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς η ρωσική εισβολή ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, η σημερινή συνάντηση μοιάζει να γίνεται σε μία κρίσιμη καμπή. Τυχόν αποτυχία της, με δεδομένες τις ακραίες και αδιανόητες απειλές της Μόσχας κατά της Δύσης, ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων, μπορεί να σημάνει, πέρα από συνέχιση του μαρτυρίου της Ουκρανίας και μία επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη διεθνή κλιμάκωση της έντασης.

Οι Ρώσοι δείχνουν, δια της πολεμικής πίεσης και την προσπάθεια να ελέγξουν μεγάλο μέρος του εδάφους και των κύριων πόλεων, μεταξύ αυτών και του Κιέβου, να επιβάλλουν συγκεκριμένους όρους στην Ουκρανία.

Η «αποστρατικοποίηση της χώρας και η μη απόκτηση πυρηνικών, ώστε να μην κινδυνεύσει η Ρωσία, είναι ένας όρος, τον οποίο περιέγραψε εμφατικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και έναν εκ των πιο στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι επιθετικών όπλων που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και με κάποιο τρόπο ο ρωσικός έλεγχος των ανατολικών περιοχών (του Ντονμπάς κυρίως), όπου υπάρχει έντονο στοιχείο ρωσόφωνων, ενδεχομένως και άλλων που εκτείνονται από την Κριμαία έως την Αζοφική θάλασσα δείχνει να είναι ένας δεύτερος μεγάλος στόχος της συμφωνίας που θέλει να επιβάλει (και να κερδίσει) η Μόσχα.

Ίσως δε, έχει κρίσιμη σημασία ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία αναγνώρισε τον Πρόεδρο Ζελένσκι και θεωρεί «θετικό βήμα» ότι ο Ουκρανός ηγέτης ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό πιθανόν να σημαίνει «παραίτηση» της Ρωσίας από το στόχο της «πολιτικής αλλαγής» στο Κίεβο και την εγκαθίδρυση μίας απόλυτα ελεγχόμενης από τη Μόσχα κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι τι θα αντιπαραβάλλει η oυκρανική πλευρά και μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη να φτάσει, καθώς οι Ρώσοι ισοπεδώνουν τα πάντα αδιακρίτως, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, τρομακτικές καταστροφές στις υποδομές, αλλά και ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, που ξεπερνά τώρα πλέον ακόμα και το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Επιδείνωση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πάνω από 700 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία - Δείτε βίντεο

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης