Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται ο εφιάλτης για 9η μέρα - Γιατί λέει όχι η Δύση σε απευθείας εμπλοκή
Για το χειρότερο σενάριο, της εισβολής αρμάτων στην πόλη, προετοιμάζεται το Κίεβο - Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο - Φόβοι για ρωσική πρόκληση και προς τη Βαλτική
Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.
Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες και το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια όπου είχε ξεσπάσει νωρίτερα πυρκαγιά από τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων.
Firefighters try to extinguish buildings on fire as residents survey damage to their homes after air strikes in Kyiv’s Hatne suburb https://t.co/u3yK0MEY98 pic.twitter.com/MwC81KY61a
— Reuters (@Reuters) March 4, 2022
Ήδη, το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία διογκώνεται με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους, ενώ το μόνο για το οποίο συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις χθες διαπραγματεύσεις στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ήταν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες.
Τον τόνο ενός δράματος δίχως τέλος έδωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του δήλωσε ψυχρά ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» και διαμήνυσε σε απειλητικό τόνο «κανείς δεν θα μας απειλήσει».
Devastation in #Zhytomyr pic.twitter.com/PBYIpRJALW
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
«Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτυγχάνονται με επιτυχία, η Ρωσία πολεμά τους ‘‘νεοναζί’’, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε με κυνικό ύφος, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η εισβολή θα συνεχιστεί. Και πολύ περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στο διάγγελμά του δεν άφηνε το παραμικρό παράθυρο να κάνει αποδεκτή την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να συναντηθούν για απευθείας συνομιλίες.
Άλλωστε ο νέος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι ο δίαυλος παραμένει μεν ανοιχτός, αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ορατό τέλος.
"It turned into hell".
— Sky News (@SkyNews) March 3, 2022
Walk through Kharkiv - a city devastated by Russian strikes.
Sky News has verified and located this video to downtown Kharkiv, in northeast Ukraine. British intelligence said the city is still in Ukrainian control.https://t.co/cz5NTchyMw pic.twitter.com/UMQfuvpikt
Τα όσα συνέβησαν τη νύχτα το επιβεβαιώνουν. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν επίκεντρο την πόλη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Πιθανόν να πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει κάθε τι που έχει να κάνει με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά λένε οι αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση.
⚡️⚡️⚡️Surveillance cameras captured moments of the shelling of the #Zaporizhzhia NPP pic.twitter.com/ZNLX4pZeXI
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
Στα άλλα μέτωπα οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα και ενώ οι δυνάμεις υπεράσπισης του Κιέβου ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εισβολής αρμάτων στην πόλη για τον πλήρη έλεγχό από τους Ρώσους. Στα νότια και τα Ανατολικά της χώρας, το κυριότερο θέατρο μαχών έχει στηθεί στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι στη γραμμή από την Κριμαία και το πάνω μέρος της Αζοφικής θάλασσας. Οι μάχες συνεχίζονται και στο Χάρκοβο.
As Russian troops close in on Ukraine's capital Kyiv, a real estate developer is making giant, metal anti-tank barricades known as 'hedgehogs' and smaller spiked barriers aimed at stopping wheeled vehicles https://t.co/UWzS55DHiS pic.twitter.com/ufqlUg2DGo
— Reuters (@Reuters) March 3, 2022
Δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά οι Δυτικοί
Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει, καθώς είναι δεδομένη η στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας, η Ουκρανική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Κουλέμπα, έκανε νέα δραματική έκκληση στη Δύση να στείλει μαχητικά για να προστατεύσει τη χώρα από τις επιδρομές και τους βομβαρδισμούς από αέρος.
Και αυτή η έκκληση όμως, η τρίτη τις τελευταίες ημέρες απορρίφθηκε με το ίδιο σκεπτικό, που αντιμετωπίστηκαν αρνητικά και οι προηγούμενες δύο του προέδρου Ζελένσκι. Η Δύση δεν θέλει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία, διότι κάτι τέτοιο θα γενίκευε την πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες και εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις – μη αποκλείοντας ακόμα και τον πυρηνικό όλεθρο.
Drone footage showed destruction of buildings and burnt out Russian military vehicles in Ukraine’s Borodyanka, a town near Kyiv where locals claimed they had repelled a Russian assault https://t.co/fxUQvGWe9W pic.twitter.com/VWdon9Pzrf
— Reuters (@Reuters) March 3, 2022
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πιθανότητα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, ωστόσο θα ήταν μια υπερβολική κίνηση που θα προκαλούσε πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκοσμίου πολέμου».
⚡️33 people dead, 18 injured as of 6:20 p.m. after Russia conducts air strikes on Chernihiv residential areas, the Stare Emergency Service reports.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 3, 2022
Video: State Emergency Service pic.twitter.com/flJUi7ixbU
Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το ΝΑΤΟ. Ο δε καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τάχθηκε επίσης εναντίον μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. «Μια απευθείας αντιπαράθεση θα επέφερε δραματική κλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε.
Ο Ζελένσκι πάντως δήλωσε ότι εάν οι δυτικοί ηγέτες παραμείνουν απρόθυμοι να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα πρέπει τουλάχιστον να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη.
What the houses in #Mariupol look like now. pic.twitter.com/x1LnmVzui6
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
Φόβοι για ρωσική πρόκληση και προς τη Βαλτική
Την ώρα που η Σουηδία ζητά εξηγήσεις από τη Μόσχα για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ενώ ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει τη Στοκχόλμη (και τη Φινλανδία) να μην μπουν στο ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης των Ρώσων προς τα κράτη της Βαλτικής, ενισχύοντας τους φόβους ότι η πολεμική κρίση, μπορεί να πάει και προς το Βορρά.
Σημειωτέον ότι στο δικό του διάγγελμα χθες ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μόλις ο Πούτιν τελειώσει (με) την Ουκρανία, τότε θα στραφεί προς τις χώρες της Βαλτικής με τις ίδιες διαθέσεις.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ συνεχίζουν και αυξάνουν τις κυρώσεις με στόχο τους Ρώσους ολιγάρχες. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη νέο πακέτο μέτρων, έχοντας αυτή τη φορά κύριο στόχο τον στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος θεωρείται ο εκφραστής του προπαγανδιστικού βραχίονα του Κρεμλίνου.
Ειδήσεις σήμερα:
Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Ο Τζόνσον κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»
Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα - Νέο κύμα κακοκαιρίας την ερχόμενη εβδομάδα
Στα επίπεδα Νοεμβρίου υποχώρησαν οι νοσηλείες - Στο 97,8% η κυριαρχία της Omicron
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr