Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετέτρεψαν σε «καταφύγιο» προσφύγων το πιο γνωστό θέατρο του Λβιβ
Ο πατέρας μου έμεινε πίσω στο Κίεβο, λέει πρόσφυγας - Παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι μένουν προσωρινά μέχρι να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για κάποια γειτονική χώρα
Εκεί που πριν από λίγες ημέρες οι πολίτες φορούσαν τα καλά τους και διασκέδαζαν παρακολουθώντας κάποια θεατρική παράσταση, σήμερα επικρατεί η απόλυτη θλίψη.
Το «Les Kurbas Academic Theater» άνοιξε και σήμερα αυτή τη φορά όμως για να «αγκαλιάσει» εκατοντάδες Ουκρανούς που έχουν σπεύσει στο Λβιβ από τις γειτονικές πόλεις της Ουκρανίας όπου για ενδέκατη ημέρα «σφυροκοπούνται» από τα ρωσικά πυρά.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Σε Χάρκοβο, Μαριούπολη και Ιρπίν η κατάσταση είναι δραματική. Το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, δεν έχει δεχτεί μέχρι και σήμερα βομβαρδισμούς όπως το Κίεβο όμως ο φόβος είναι διάχυτος. Είναι η πόλη στην οποία όσοι άμαχοι καταφέρουν να φτάσουν βρίσκουν προσωρινό «καταφύγιο» μέχρι να βρουν το εισιτήριο για την ειρήνη.
Ο Νικήτας εγκατέλειψε την εστία του στο Κίεβο μετά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού. Πίσω έμεινε ο πατέρας του. Δεν μιλάει αγγλικά όμως ο Αλεξάντερ, εθελοντής στο θέατρο «Kurbas» περιγράφει στην κάμερα του protothema.gr τα όσα θέλει να πει λίγα λεπτά νωρίτερα.
«Είμαστε εδώ με ένα πρόσφυγα από το Κίεβο. Τον λένε Νικήτα. Ήρθε σήμερα από το Κίεβο, ζούσε από την αριστερή πλευρά του ποταμού Δνείπερου όπου έγιναν μαζικές επιθέσεις με βόμβες και αποφάσισε να έρθει στο Λβιβ γιατί ήταν πολύ επικίνδυνa. Eίδε κτίρια αμάχων να βομβαρδίζονται και δεν ήταν δυνατό να παραμείνει εκεί με αυτή τη κατάσταση γιατί κάθε φορά σκέφτεσαι ότι το δικό σου κτίριο θα είναι αυτό που θα καταστραφεί από το ρωσικό στρατό. Ήρθε στο Λβιβ να μείνει εδώ για κάποιες ημέρες και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει μετά. Στο Κίεβο έχει μείνει ο πατέρας του και κανείς δεν γνωρίσει τι θα γίνει μετά. Η κατάσταση στην πόλη είναι απαίσια».
Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και στο Λβιβ τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα υπό το φόβο κάποιας αεροπορικής επιδρομής. Θλίψη, φόβος, πόνος, πανικός…
Το θέατρο σήμερα υπό κανονικές συνθήκες θα προετοιμαζόταν για το πρόγραμμα των επόμενων μηνών. Η… αυλαία όμως έπεσε νωρίς όταν την περασμένη Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Η κατανόηση της κατάστασης του Νικήτα… αυτά που κάνουν οι Ρώσοι στην πατρίδα μας είναι απαίσια. Δεν είναι αυτά που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι στις ζωές τους. Κανένας στην Ουκρανία δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά ο πόλεμος συμβαίνει στη χώρα μας και όλοι πρέπει να σκεφτούν πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά ο Νικήτας δεν καταλαβαίνει τι δύναμη έχει στα χέρια του για να κάνει κάποια πράγματα ώστε να σταματήσει η επιθετικότητα των Ρώσων. Λέει ότι κανένας στην Ουκρανία τώρα δεν σκέφτεται το μέλλον. Σκεφτόμαστε το αύριο, τι θα κάνουμε και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή. Στο μέλλον όταν η Ουκρανία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και αναλογιστεί τι επικίνδυνο γείτονα έχουμε θα φτιάξουμε ξανά την χώρα μας και θα δημιουργήσουμε έναν ισχυρό στρατό για να είναι δυνατόν να ζήσουμε με Ειρήνη», λέει ο Νικήτας με τη πολύτιμη βοήθεια του Αλεξάντερ.
Ηθοποιοί, θεατές και εθελοντές σήμερα γίνονται «ένα» σε μια «παράσταση» με ένα «σενάριο» καταστροφικό για εκατομμύρια ζωές.
Κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να παράσχουν τα βασικά σε νέους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που είδαν από την περασμένη Πέμπτη τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά.
Έτσι και ο Αλεξάντερ ο οποίος έφτασε στο Λβιβ για να καταφέρει η κοπέλα του να περάσει τα σύνορα και να σιγουρευτεί όπως λέει ότι εκείνη είναι ασφαλής. Αυτός έμεινε πίσω για να πολεμήσει.
«Με λένε Alexander, είμαι εθελοντής στο θέατρο Kurbas, στο Λβιβ. Ήρθα εδώ από το Κίεβο για να σιγουρευτώ ότι η κοπέλα μου είναι ασφαλής. Είναι στην Πολωνία αυτή τη στιγμή και πρόκειται να πάει στην Γερμανία. Τώρα βοηθάω τους πρόσφυγες που έρχονται να μείνουν εδώ, να ζεσταθούν, να κάνουν ένα μπάνιο, να φάνε. Μπορούν να μείνουν εδώ δύο με τρεις ημέρες και αυτός είναι ένας χρόνος για να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν μετά: να βρουν ένα καταφύγιο εδώ στο Λβιβ ή ένα διαμέρισμα ή ακόμη και να φύγουν στο εξωτερικό, στην Πολωνία ή σε κάποια άλλη χώρα στη Ευρώπη. Έτσι βρίσκουν λεωφορεία ή άλλους τρόπους να φτάσουν εκεί», εξηγεί.
Όπως λέει ο Αλεξάντερ ο πόλεμος ένωσε τους Ουκρανούς: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ο πόλεμος που κάνουν οι Ρώσοι στην πατρίδα μας… Νομίζω ότι ο Ουκρανικός λαός έχει αποκτήσει ενότητα και αισθήματα που δεν είχαν νωρίτερα. Μόνο αν παραμείνουμε μαζί…. Νομίζω ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να δείξουν στους Ρώσους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και κάθε Ρώσος που πατάει στη χώρα μας θα θαφτεί στη γη μας».
Το θέατρο είναι κατάμεστο με σακούλες γεμάτες ρούχα και δωρεές των ντόπιων. Η αλληλεγγύη Ουκρανών και ξένων είναι συντονιστική αυτές τις στιγμές. Όμως η αδυσώπητη όρεξη του πολέμου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
Την ώρα που η κάμερα του protothema.gr έκλεινε στο θέατρο ετοίμαζαν κρεβάτια για νέες αφίξεις από το Χάρκοβο.
Ειδήσεις σήμερα:
Υπό αστυνομική επιτήρηση το μνημόσυνο των τριών παιδιών στην Πάτρα - Ξεκινούν οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών
Πόσο «ευάλωτες» είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας απέναντι σε ενδεχόμενο χτύπημα των Ρώσων;
Η Βασίλισσα Ελισάβετ «αφήνει» το Μπάκιγχαμ - Θα ζήσει μόνιμα στο Κάστρο του Ουίνσδορ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr