Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις πριν τα ρωσικά χτυπήματα στην αμυντική βιομηχανία
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανοίγουν στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και τη Σούμι, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας - Θα παρακολουθούμε την εκκένωση με drone, λένε οι Ρώσοι - Ανελέητο «σφυροκόπημα» τη νύχτα στο Μικολάιβ - Σήμερα η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνιζε στην ανακοίνωσή του ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.
Fires do not stop on #Kharkiv pic.twitter.com/i6viJvZsnj
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.
Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.
Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
Russian President Vladimir Putin said his campaign in Ukraine was going according to plan and would not end until Kyiv stopped fighting, as efforts to evacuate the heavily bombarded city of Mariupol failed for a second day in a row https://t.co/RoQLLZXycR pic.twitter.com/qe9ODe5T0Z
— Reuters (@Reuters) March 6, 2022
Σε πιο σκληρή φάση εισέρχεται η ρωσική εισβολή
Σε νέα, πιο σκληρή φάση εισέρχεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σήμερα αναμένεται να υλοποιηθεί η προειδοποίηση της Μόσχας για βομβαρδισμούς της βιομηχανικής ζώνης όπλων της χώρας και ενδεχομένως να επεκταθούν οι επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα, με επίθεση στην Οδησσό.
Παρότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές, η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη, ενώ η Δύση παρακολουθεί, χωρίς μεν να μπορεί να επέμβει στρατιωτικά, αλλά να έχει πλέον εφιαλτικούς φόβους, όπως έδειξε η αποστολή ταμπλετών ιωδίου από το Παρίσι στην Ουκρανία. Το ιώδιο, που εστάλη μαζί με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, θεωρείται χρήσιμο σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος!
Αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς και ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες για την Ατομική Ενέργεια, ουδείς είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος αποφάσισε να αποσταλούν και οι ταμπλέτες ιωδίου στους Ουκρανούς.
Video of an apparent aircraft being shot down over Kharkiv. https://t.co/ymckG7TdQV pic.twitter.com/JyY8CzqtUj
— Rob Lee (@RALee85) March 6, 2022
#Mikolayiv pic.twitter.com/XgJksd86ld
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
Από την άλλη, η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ, ότι «αν υπήρχε κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα τανκς της Ρωσίας θα το αποφασίζαμε», και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ενδεικτική των ορίων, εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η Δύση, παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι για αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.
Миколаїв. Російські терористи обстрілювали житловий будинок. pic.twitter.com/WI6RE6cHuq
— Верховна Рада України (@verkhovna_rada) March 7, 2022
Υπό αυτές τις συνθήκες η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και κλιμακώνεται, παρά την σθεναρή Ουκρανική αντίσταση, χάρη στην οποία δεν έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ενώ η Μαριούπολη, παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς αντιστέκεται. Ο Πούτιν είπε όμως χθες στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η Μόσχα «θα πετύχει τους στόχους της, είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο, για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
«Η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται» διαμήνυσε ο Πούτιν, στον μοναδικό ίσως δυτικό ηγέτη με τον οποίο μιλάει απευθείας και σχετικά συχνά.
A girl in a bomb shelter plays the violin composition «Ніч яка місячна» pic.twitter.com/VdGz7tdkoD
— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022
Ο Μακρόν βρήκε τον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας «πολύ αποφασισμένο» και πάντως σταθερό και για την επίτευξη του στόχου, που σχετίζεται με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρά το γεγονός ότι το Παρίσι και η διεθνής κοινότητα διαφωνεί κατηγορηματικά με τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.
Βομβαρδισμοί της βιομηχανίας όπλων
Η Ουκρανία ετοιμάζεται σήμερα για ένα νέο γύρο σφοδρών βομβαρδισμών, αυτή τη φορά με στόχο τη βιομηχανία όπλων της. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε μία τέτοια επιχείρηση «εσκεμμένη δολοφονία, καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι», προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να πτοηθεί η Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο αναγορεύει σε κεντρικό στοιχείο της εισβολής τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, «στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων, με πλήγματα υψηλής ακρίβειας». Κατά τους ισχυρισμούς του, ο «ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου». Ενδεικτικό των διαθέσεων του Κρεμλίνου, είναι και η δήλωση του Κονασένκοφ ότι η Μόσχα θα θεωρήσει ότι όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.
A second attempt to evacuate residents from the besieged Ukrainian city of Mariupol has failed.
— DW News (@dwnews) March 6, 2022
Russian forces have surrounded the city and the civilians trapped there are facing a lack of water, food, heating and electricity. pic.twitter.com/pZtxuDPHom
Μαίνονται οι μάχες, κίνδυνος και για την Οδησσό
Με την ρωσική στρατιωτική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων να παραμένει στάσιμη έξω από το Κίεβο, κοντά στο Χοστόμελ, όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις, οι επιχειρήσεις της Μόσχας εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, προκαλώντας ένα ατέλειωτο χάος και φρίκη, με θύματα αμάχους και υποδομές της χώρας.
Μαριούπολη και Χάρκοβο είναι υπό πολιορκία, όπως και το Κίεβο, που ζει με την αγωνία μίας τελικής εισβολής. Τη νύχτα βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο της Βινιτσκά έξω από την πρωτεύουσα, στοιχείο που δείχνει ότι οι Ρώσοι σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό. Η Ρωσία σφυροκόπησε επίσης το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, το οποίο πάντως παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
Οι επιχειρήσεις για τον έλεγχο των αναγνωρισμένων ως αυτόνομων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, συνεχίζονται, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η πόλη Σούμι.
Στην Μαριούπολη οι μάχες γίνονται όλο και πιο σφοδρές, αφού η Μόσχα θέλει να ενώσει την προσαρτημένη Κριμαία και τις ήδη κατειλημμένες από τις ρωσικές δυνάμεις, πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις περιοχές του Ντονμπάς στα ανατολικά.
#Mykolaiv: People are looking at what's left of their houses. pic.twitter.com/kfeoP6fcIj
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
Επιθέσεις γίνονται και δυτικότερα, στο Μικολάιφ, ενώ η Οδησσός θεωρείται, σύμφωνα και με μία δραματική δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η πόλη οχυρώνεται για το ενδεχόμενο ρωσικών βομβαρδισμών, ενώ πάνω από 100.000 κάτοικοι την έχουν εγκατέλειψαν ήδη, υπό αυτό το φόβο.
Έτσι κι αλλιώς το προσφυγικό κύμα μεγαλώνει, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 364 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν.
Ειδήσεις σήμερα:
Aγωνία τώρα την Οδησσό το τελευταίο οχυρό της Ουκρανίας
Σε πλήρη πολιορκία η Μαριούπολη: Eγγυήσεις ζήτησε ο Δένδιας για την ελληνική διπλωματική αποστολή
Μαρία Ζαχάροβα: Τι κρύβεται πίσω από το ανθελληνικό «δηλητήριο» της Ρωσίδας διπλωμάτισσας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr