Βόρεια Ιρλανδία: Η γυναίκα του IRA και η μάχη με τους Άγγλους στο Μπέλφαστ τον Ιανουάριο του 1973

H άγνωστη ιστορία της εμβληματικής φωτογραφίας με μια νεαρή κοπέλα να στέκεται και να πυροβολεί Βρετανούς στρατιώτες στο «ταραγμένο» Μπέλφαστ της δεκαετίας του ‘70

Μπέλφαστ, Ιανουάριος του 1973, μια τυπική ιρλανδέζικη μέρα με κρύο και ένα μουντό ουρανό με μολυβένια σύννεφα που σίγουρα δεν προδιαθέτουν κανέναν να βγει από το σπίτι του αν δεν έχει συγκεκριμένη δουλειά. Ο φωτογράφος Κόλμαν Ντόιλ είχε γι’ αυτό και περπάταγε γρήγορα μπας και ζεσταθεί έχοντας μόλις περάσει τους πύργους του Αρντόιν, όταν άκουσε τις ριπές από αυτόματο που έρχονταν από την οδό Άγκνες.

Έφτασε τρέχοντας και εκεί, στην γωνία ενός κτηρίου είδε την εικόνα που σημάδεψε την διαδρομή του ως επαγγελματία εκείνα τα ταραγμένα χρόνια στη Βόρειο Ιρλανδία, όπου ο IRA μαχόταν κατά των Βρετανών. Μια νεαρή κοπέλα με μαύρα μαλλιά που έκρυβαν το πρόσωπο της, δερμάτινο μπουφάν και κόκκινο φόρεμα πυροβολούσε κατά ριπάς με ένα αυτόματο Armalite AR18 κατά των Βρετανών στρατιωτών.

«Είδα αυτή την γυναίκα. Στεκόταν πίσω από την γωνία ενός κτηρίου με το όπλο προτεταμένο και κατάφερα να τραβήξω την φωτογραφία, μόνο όταν σταμάτησε να πυροβολεί». Χρόνια μετά από εκείνο το παγωμένο πρωινό, η φωτογραφία του παραμένει ένα εμβληματικό στιγμιότυπο από τα χρόνια της θύελλας στην Βόρειο Ιρλανδία που ζητούσε μετ’ επιτάσεως την ανεξαρτησία της από την Βρετανία.

Το Μπέλφαστ ειδικά, βίωσε δεκάδες εκρήξεις, βομβιστικές επιθέσεις και σκληρές συγκρούσεις μεταξύ του IRA και των Άγγλων στρατιωτών σε ένα αντάρτικο πόλεων με πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές. Η φωτογραφία του όπως είπε δεν ήταν στημένη στα πλαίσια της προπαγάνδας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και όταν την εμφάνισε, πήγε στα γραφεία της εφημερίδας Irish Times με την οποία συνεργαζόταν. Την λάτρεψαν μεν, αλλά δεν την δημοσίευσαν ποτέ αφού όπως του είπαν ήταν ανάρμοστο να τυπώσουν στο φύλο την φωτό μιας γυναίκας με όπλο, έτοιμη να πυροβολήσει ξανά.


Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα ένα χρόνια από το «κλικ» της ζωής του για να γίνει ευρέως γνωστή η φωτογραφία με την άγνωστη γυναίκα που στέκεται μόνη της απέναντι στους Βρετανούς. Ακολούθησαν αστικοί μύθοι γύρω από αυτήν, με τον πιο ηρωικό από αυτούς να την θέλει νεκρή, μετά από σκληρή μάχη υπερασπιζόμενη τον αγαπημένο της που είχε πληγωθεί. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και πιθανότατα χαλάει μια ωραία ιστορία ενώ μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη η ταυτότητα της γυναίκας του IRA.

Αλήθειες και ψέμματα

Μιλώντας για την γυναίκα η οποία εμφανίζεται και σε μια προπαγανδιστική φωτογραφία του IRA o Ντόιλ επισήμανε ότι είχε άδεια από τον επικεφαλής στρατιωτικό αρχηγό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού Μάρτιν Μίχαν να φωτογραφίζει μαχητές. Το έκανε χωρίς φυσικά να αποκαλύπτει τα πρόσωπά τους και σε πρόσφατη συνέντευξη του επισήμανε για την άγνωστη κοπέλα με το Armalite: «Η γυναίκα της φωτογραφίας ήταν μέλος της μονάδας του Αρντόιν και εμφανίζεται και σε άλλες φωτό».


Σε μία από αυτές στέκεται μαζί με μια άλλη έχοντας πλάτη στο φακό με τα όπλα τους-αυτή την φορά κρατώντας ένα πιστόλι-ενώ μια τρίτη πραγματοποιεί σωματική έρευνα σε έναν άνδρα. Γυναίκα-μαχητής του IRA εκείνη την ματωμένη περίοδο, μιλώντας ανώνυμα για την περίφημη φωτογραφία, είπε ότι κατά την διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι μαχητές κοντά.

«Σίγουρα δεν ήταν μόνη της και επίσης απαγορεύονταν αυστηρά σε κάποιον να τραβήξει φωτογραφίες. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και τον αντιλαμβανόμασταν το φιλμ κατασχόταν επί τόπου». Η ιστορία που βγήκε προς τα έξω και έγινε viral-σήμερα την πόσταραν ως φόρο τιμής προς την ημέρα της γυναίκα πολλοί χρήστες στα social media - εικάζει ότι εκείνη την μέρα του Γενάρη, η πρωταγωνίστρια της φωτό άρπαξε το όπλο του πληγωμένου συντρόφου της για να «κρατήσει» τους Βρετανούς.

Τελικά σκοτώθηκε από τα πυρά τους σύμφωνα με την συγκεκριμένη εκδοχή αλλά ο Βρετανός επικεφαλής επέτρεψε από σεβασμό προς τον ηρωισμό της, να δώσει τους Ιρλανδούς την σωρό της. Η συγκεκριμένη φωτό έχει δημοσιευθεί ευρέως σε εφημερίδες, περιοδικά ακόμη και ημερολόγια ενώ έχει γίνει στάμπα σε t-shirt, όμως η γυναίκα με τα μαύρα τότε μαλλιά παραμένει άφαντη.



Άφαντη άλλα ζωντανή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα οποία αποκαλύπτεται ότι μένει στο Μπέλφαστ σήμερα και πρέπει να είναι εβδομήντα πέντε ετών. Συγγενής της είπε ότι δεν θέλει να εμφανιστεί δημόσια παρά τον θόρυβο της εμβληματικής φωτό, που την απεικονίζει νεαρή μαχήτρια του IRA, με το αυτόματο στο χέρι να σημαδεύει τον στόχο της.

Ίσως όταν βγαίνει να έχει «πέσει» κάποιες φορές πάνω στην αποτύπωση μιας στιγμής από την πονεμένη ιστορία της πατρίδας της και να χαμογελάει αχνά, αφού κανείς πλην της ίδιας δεν ξέρει την δική της αλήθεια. Αυτή που κράτησε για τον εαυτό της και μόνο την ίδια στιγμή που ο Ντόιλ είπε το αυτονόητο όταν τον ρώτησαν για τη γυναίκα του IRA: «Θα ήθελα να την συναντήσω άλλη μια φορά».


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν παιδιά και αμάχους στη Σούμι

Εισβολή Πούτιν: Τα 5+1 σενάρια για το πώς θα τελειώσει ο εφιάλτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξαναγράφεται ο «ενεργειακός» χάρτης - Ποιες εναλλακτικές εξετάζει η Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr