Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντιμέτωποι με λυσσαλέα αντίσταση και θανατηφόρο κρύο οι Ρώσοι πριν την επίθεση στο Κίεβο

«Τα άρματα μετατρέπονται σε "καταψύκτες" στους -20 βαθμούς Κελσίου όταν δεν λειτουργούν», λένε στρατιωτικοί αναλυτές - Θρίλερ με την προμήθεια των πολωνικών MIG-29 - Γιατί ο Πούτιν επιθυμεί απεγνωσμένα μία στρατιωτική επιτυχία και γιατί οι Ουκρανοί θέλουν να αντέξουν τουλάχιστον 10 μέρες ακόμη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας να μετρά πλέον 14 ημέρες επιχειρήσεων, τις συγκρούσεις να σημειώνονται σε πολλά σημεία της χώρας και τον ουκρανικό στρατό να εφαρμόζει τακτικές «ανταρτοπόλεμου» προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατά τα φαινόμενα μεγάλη επίθεση των Ρώσων στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Όπως όλα δείχνουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Μόσχα να πιέζει όλο και περισσότερο για συνομιλίες -προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της- θέλει να επιδιώξει έστω μία σημαντική στρατιωτική επιτυχία έτσι ώστε να έχει τον ρόλο του νικητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας. «Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο εν όψει της αναμενόμενης επίθεσης στην πόλη
Το διάστημα που ανέφερε ο Ντενισένκο δεν είναι τυχαίο καθώς, συμπίπτει σε έναν βαθμό χρονικά με την ανάλυση του Ινστιτούτου Πολεμικών Σπουδών των ΗΠΑ (ISW) το οποίο χθες, 8 Μαρτίου, προέβλεπε πως οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να επιτεθούν κατά μέτωπο στο Κίεβο μέσα στις επόμενες 96 ώρες. Όμως το αμερικανικό think tank παραθέτει έναν παράγοντα ο οποίος παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι αρχικά διαφαίνεται στο πεδίο της μάχης: Τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που μαστίζονται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, δεν προχώρησαν σχεδόν καθόλου πρόσφατα, αλλά το ISW έγραψε στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες ότι «αναφέρουν προμήθειες και ενισχύσεις καθώς και πραγματοποιούν επιθέσεις πυροβολικού, αέρος και πυραύλων για να αποδυναμώσουν την άμυνα και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές πριν από μια τέτοια επίθεση».

Την ίδια στιγμή, η Maxar Technologies δημοσίευσε σήμερα δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του ρωσικού στρατού έξω από το Κίεβο. Και εδώ προκύπτει ένα από τα βασικότερα προβλήματα των Ρώσων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σε αρκετά σημεία, ειδικότερα στα βόρεια του Κιέβου απαιτείται να σημειωθεί μία κάποια κινητικότητα, αφού άρματα μάχης παραμένουν για πολλές ημέρες στάσιμα με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε ψυγεία, αφού αυτή την περίοδο στις πεδιάδες της Ουκρανίας σημειώνονται τη νύχτα θερμοκρασίες ακόμα και -20 βαθμών Κελσίου.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιβόητο κομβόι 60 χλμ που δεν κινείτο για μέρες και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Mail οι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί κινδυνεύουν ακόμη και να πεθάνουν από το κρύο! Οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση για τους εισβολείς, οι οποίοι έχουν κολλήσει περίπου 20 μίλια από το Κίεβο εδώ και μέρες εν μέσω μηχανικών προβλημάτων, προβλημάτων εφοδιασμού με καύσιμα και ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.

Όπως σημειώνει ο πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού Kevin Price τα ρωσικά τανκς των κατακτητών δεν θα γίνουν τίποτα περισσότερο από «καταψύκτες 40 τόνων» καθώς πέφτει ο υδράργυρος, σχολιάζοντας ότι οι πικρές συνθήκες θα καταστρέψουν το ηθικό των στρατευμάτων που δεν είναι προετοιμασμένα για πόλεμο τύπου Αρκτικής. Ο Price δήλωσε ότι η ζωή για τους Ρώσους στρατιώτες που δεν περιμένουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο πρόκειται να γίνει «απίστευτα σκληρή», ενώ ο Glen Grant, ανώτερος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας στο Baltic Security Foundation, είπε ότι ένα τανκ «είναι απλώς ένα ψυγείο στο νύχτα αν δεν λειτουργείς τον κινητήρα» - κάτι που οι Ρώσοι απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν λόγω της έλλειψης καυσίμου. Ο Grant είπε ότι εάν η συνοδεία δεν τροφοδοτηθεί γρήγορα και δεν μπορέσει το κομβόι να κινηθεί ξανά, πολλοί από τους Ρώσους στρατιώτες μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν για να αποφύγουν το πάγωμα μέχρι θανάτου.

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν χθες ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει» τον πόλεμο, είπε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές. Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε η Χέινς.

Η λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών και το ζήτημα εξοπλισμού

Οι συνθήκες αυτές όμως δεν είναι αφόρητες μόνο για τους Ρώσους αλλά και για τους Ουκρανούς, είτε πρόσφυγες, είτε αμυνόμενους. Έτσι, προκύπτει και το θέτει πιο έντονα από ποτέ η ανάγκη παροχής στρατιωτικής βοήθειας, μέσω εξοπλισμού, της Ουκρανίας από τη Δύση προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει την αντίσταση, ειδάλλως θα δικαιώσει τους αναλυτές, όπως τον νομπελίστα οικονομολόγο, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τόνισε στους New York Times πως μπορεί επί της ουσίας ο Πούτιν να «κόλλησε στις λάσπες», ωστόσο λόγω μεγέθους της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα επικρατήσει.

Αυτό το ενδεχόμενο θέλει να καθυστερήσει, αν όχι να αποφύγει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο επανέλαβε τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ για την αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς, λέγοντας πως θα οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν σε παραλίες, εντός και εκτός των πόλεων, ζητώντας παράλληλα βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, μια νίκη κατά της Ρωσίας κατάφερε η Ουκρανία, που τα τελευταία 24ωρα προτάσσει ισχυρή αντίσταση, με τις αντιαρματικές ρουκέτες ουκρανικής κατασκευής Stunga-P να εξουδετερώνουν δύο βαριά οχήματα μάχης του στρατού της Μόσχας. Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν το ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMPT-72 και το τανκ T-72.

Εν τω μεταξύ, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις επίγειες δυνάμεις της Ουκρανίας δείχνει κατεστραμμένα ρωσικά οχήματα στην περιοχή Σούμι. Προσωπικό της Ουκρανίας φαίνεται επίσης να επιθεωρεί τα συλληφθέντα κουτιά με πυρομαχικά στα πλάνα, τα οποία γυρίστηκαν την Τρίτη μετά τον βομβαρδισμό της Ρωσίας στη βορειοανατολική πόλη Σούμι σκότωσαν τουλάχιστον 21 πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.


Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν, επίσης το τελευταίο 24ωρο, τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο
 Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.

Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.

Ουκρανοί στρατιώτες στο Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, κατέγραψαν εικόνες που δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα


Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.

Τι συμβαίνει με τα πολωνικά αεροσκάφη Mig -29

Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν, σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη μεταφορά όλων των MiG-29 στην αεροπορική βάση Ramstein της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γερμανία με σκοπό η κυβέρνηση των ΗΠΑ να τα παράσχει στη συνέχεια στην Ουκρανία.


Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO». Στην πραγματικότητα ο Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή.

Από την πλευρά του πάντως, την ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των πολεμικών αεροσκαφών Mig -29 από την Πολωνία στην Ουκρανία, ζήτησε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την εναλλακτική λύση - για την ετοιμότητα να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. To θέμα είναι η μεταφορά τους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει αμέσως να λυθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επίσημη απόφαση της Πολωνίας να μεταφέρει τα αεροσκάφη στην κατάλληλη αμερικανική βάση. Η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Πολωνίας έχει επιτευχθεί. «Αλλά την ίδια στιγμή, ακούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας φαίνεται να είναι παράλογη. Αυτό λένε στην Ουάσιγκτον. Πότε θα ληφθεί λοιπόν η απόφαση;» είπε ο Ζελένσκι. «Ακούστε: είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δεν είναι πινγκ πονγκ. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να το λύσετε γρήγορα, στείλτε μας αεροσκάφη», είπε.

Το Κρεμλίνο πάντως κατήγγειλε επίσης σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο».


Ειδήσεις σήμερα:

Πετρέλαιο: Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗAE «απορρίπτουν τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν» γράφει η WSJ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τον κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών στο Τσερνόμπιλ

Νίκος Παππάς: Σύναψε σύμφωνο συμβίωσης με την αγαπημένη του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr