Πόλεμος στην Ουκρανίας: Φρένο στην ξέφρενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου - Γιατί οι αγορές «βλέπουν» φως στην άκρη του τούνελ

Άνοδο σημείωσαν χθες τα χρηματιστήρια, ενώ βρισκόμαστε στην 15η μέρα του πολέμου - Ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Άνοδο σημείωσαν χθες τα χρηματιστήρια, τη στιγμή που το Κίεβο βρίσκεται περικυκλωμένο από ρωσικές δυνάμεις. Η εξέλιξη δεν μοιάζει να συνάδει με την 15η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε με το γεγονός ότι η εβδομάδα που διανύουμε ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες. Το παράταιρο(;) φαινόμενο παρατηρήθηκε τόσο στις αμερικανικές, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX, ο οποίος έκλεισε τελικά με άνοδο 7,92% στις 13.847 μονάδες. Το ίδιο και ο γαλλικός δείκτης με άνοδο 7,13%, ο δε Eurostoxx 50 με άνοδο 7,44%. Ανοδική πορεία είχε και ο βρετανικός, ενώ θετικά ήταν τα πράγματα και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Dow Jones έφτασε στις 33.419 μονάδες. Ο S&P-500 σημείωσε άνοδο 2,73% στις 4.284 μονάδες και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq αυξάνονταν κατά 3,5% στις 13.245 μονάδες.


Εντυπωσιακή είναι και η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη για τον Απρίλιο έπεσε στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχωρώντας 17% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 5,4% και διαμορφώθηκε στα 121,02 δολάρια το βαρέλι.

Η αποκλιμάκωση των υπερβολικών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και η άνοδος των χρηματιστηρίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές εκτιμούν ως πολύ πιθανή την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την κατάληξη σε κάποιου είδους συμφωνία Μόσχας-Κιέβου.

Μπορεί, ο πόλεμος να μαίνεται, η Μαριούπολη να είναι η σκιά του πρότερου εαυτού της και το Κίεβο να βρίσκεται σε στενό κλοιό, αλλά οι αγορές βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Για την ακρίβεια, αποκωδικοποιούν και ζυγίζουν παρεμβάσεις, επίσημες δηλώσεις, διπλωματικές πρωτοβουλίες και εμπιστευτικές πληροφορίες. Προφανώς, την αλλαγή δεν επέφερε η επιθυμία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που το προτείνει: «Η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού» δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για διπλωματική λύση» και «μπορεί να συζητήσει ουδετερότητα» αλλά «χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά της».

Σημαντικό ρόλο στη εκτιμούμενη διπλωματική λύση, στην οποία προσβλέπουν οι αγορές, παίζει και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια με τη συμμετοχή του Τούρκου ομολόγου τους, ο οποίος παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή. Επιπλέον, και το Ισραήλ φαίνεται να έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της διπλωματικής διαμεσολάβησης.
Καθοριστική για την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που υποχώρησαν έως και 17%, ήταν η ανακοίνωση και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να εξισορροπηθεί κάπως η αυξημένη ζήτηση. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα καλέσουν και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να πράξουν το ίδιο, με σκοπό να επέλθει μία ισορροπία στις τιμές των υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα, πάντως, δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να αναμειχθούν, αλλά έπαιξαν ρόλο και οι ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών, ενώ στην πτώση των τιμών συνέβαλε και το γεγονός ότι η ΕΕ δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις και σ’ αυτόν τον τομέα, σταματώντας τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν μέτρα, σε μία προσπάθεια να οχυρώσουν τις οικονομίες από το τσουνάμι της ακρίβειας.



Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι σε Φυλή και Πεντέλη λόγω χιονόπτωσης - Πού χρειάζεται αλυσίδες στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr