Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματική λύση, χωρίς τελεσίγραφα και με ισραηλινή μεσολάβηση ζητά ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματική λύση, χωρίς τελεσίγραφα και με ισραηλινή μεσολάβηση ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διάθεσή του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν - Κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Ρώσων σε όλη την επικράτεια - Βομβαρδισμοί στις μεγάλες πόλεις - Νόμιμοι στόχοι οι νηοπομπές με στρατιωτική βοήθεια, διεμήνυσε το Κρεμλίνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματική λύση, χωρίς τελεσίγραφα και με ισραηλινή μεσολάβηση ζητά ο Ζελένσκι
Με τις ρωσικές δυνάμεις να σφίγγουν κι άλλο τον στρατιωτικό κλοιό στη Ουκρανία, τον Πούτιν να δηλώσεις στους Μακρόν και Σολτς ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο και τον γγ του ΝΑΤΟ να προειδοποιεί ακόμα και για χρήση χημικών όπλων από την Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναζητά μία διπλωματική λύση στο δράμα της χώρας του. Αλλά δεν θα δεχθεί, όπως δηλώνει ο υπουργός του των Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, «τελεσίγραφα».

Με νέες δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη διάθεσή του να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, δείχνοντας την Ιερουσαλήμ ως τόπο των συνομιλιών και καλώντας το Ισραήλ να μεσολαβήσει προς τούτο. Οι δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου αποκαλύφθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε εδώ και μέρες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες επισκεπτόμενος και τη Μόσχα, έχει παροτρύνει εδώ και μέρες τον Ζελένσκι να δεχθεί μία πρόταση συμβιβασμού, που έχει προτείνει το Κρεμλίνο. Η απάντηση του Κιέβου σε αυτή την πρόταση, που διατυπώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, ήταν αρνητική – αν και το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. Αλλά πλέον με τα δεδομένα να είναι ακόμα πιο ασφυκτικά για τον Ζελένσκι, λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τη Ρωσία, η ανάγκη για μία διπλωματική λύση το συντομότερο είναι μεγάλη.



Ικανοποίηση που σταμάτησαν τα ρωσικά τελεσίγραφα

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Ζελένσκι εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η ρωσική πλευρά έχει σταματήσει τα τελεσίγραφα και οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα, όπως είπε.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κουλέμπα, «αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο» όπως σημείωσε.

Έτοιμη για διπλωματική παρέμβαση η Ουάσινγκτον

Παρατηρώντας τις κινήσεις αυτές, η αμερικανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να συνδράμει την Ουκρανία στην εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης.

«Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε με νόημα ότι «εργαζόμαστε για να θέσουμε τους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την επιβολή σοβαρού κόστους και με την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν».

Κλείσιμο
Ωστόσο δεν είναι εύκολη μία αμερικανική μεσολάβηση, καθώς οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα. Το Κρεμλίνο, δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποίησε ότι οι νηοπομπές που μεταφέρουν ξένα όπλα στην Ουκρανία θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι» και θα χτυπηθούν.

Η προειδοποίηση ήλθε λίγο μετά την έγκριση από τον Τζο Μπάιντεν της αποστολής όπλων προς την Ουκρανική κυβέρνηση, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ρώσοι δεν κλιμακώνουν μόνο τις στρατιωτικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, αλλά επιχειρούν να «κεφαλαιοποιήσουν» από τώρα ορισμένα κέρδη από τον πόλεμο που έχουν προκαλέσει και να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Ειδικότερα, μετά την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, επιδιώκουν και την δημιουργία της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας», μέσα ενός δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε ο Σερχίβ Χλάν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής. Ο ίδιος αρνήθηκε να συνεργαστεί, αλλά οι Ρώσοι πιέζουν για κάτι τέτοιο διευκρίνισε. Σημειωτέον ότι η Χερσώνα, που καταλήφθηκε από τις πρώτες μέρες του πολέμου από τις δυνάμεις της Μόσχας, βρίσκεται δίπλα στην Κριμαία, που ντε φάκτο ανήκει στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πλέον ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου - Δείτε βίντεο

Πόσο εφικτή είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα

Ο Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή όπλων αξίας 200 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης