15 πυρηνικοί εφιάλτες πάνω από την Ευρώπη

Οι βομβαρδισμοί των Ρώσων κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια της Ζαπορίζια και του Τσερνόμπιλ χτύπησαν κόκκινο συναγερμό - Ανήσυχος, ο υπουργός Εξωτερικών Nίκος Δένδιας ταξίδεψε εκτάκτως στη Βιέννη και έθεσε το πρόβλημα στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εγκαταστάσεις του Ακούγιου στην Τουρκία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pirinika_oukrania_art
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια αδιανόητη πολεμική αναμέτρηση στις αρχές του 21ου αιώνα στην καρδιά της Ευρώπης, θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο ακραία πολεμικά σενάρια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι φοιτητές σε σχολές πολέμων και στελέχη διπλωματικών ακαδημιών.

Εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία. Η Μόσχα αφιονίστηκε με την προοπτική εισόδου της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο με το οποίο το Κίεβο φλέρταρε επί χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες της Ε.Ε. και άλλα δυτικά κράτη ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία, αλλά δεν εμπλέκονται ευθέως στην πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει αν εμπλακούν ευθέως στον πόλεμο οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, δηλαδή η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύουν σε κόκκινη γραμμή την εδαφική κυριαρχία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και επισημαίνουν ότι δεν θα ανεχθούν ρωσικά στρατεύματα ούτε μέσα σε μία ίντσα εδάφους συμμαχικής χώρας.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα και ένταση στο έδαφος της Ουκρανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας σε έκταση, όπου λειτουργούν τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια, με συνολικά 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Κι όμως, όλα αυτά είναι η εφιαλτική πραγματικότητα των τελευταίων 20 ημέρων. Σχεδόν με το ξεκίνημα του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία.

Κλείσιμο
Λίγες ημέρες μετά, ρωσικά στρατιωτικά αποσπάσματα εξεδίωξαν τις ουκρανικές δυνάμεις και πήραν τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με συνολικά έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες σε σειρά εν πλήρη λειτουργία... Στις μάχες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των Ρώσων για την κατάληψη της Ζαπορίζια προκλήθηκε φωτιά σε τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου. Η εφιαλτική προοπτική ενός πυρηνικού ατυχήματος προκάλεσε τρόμο.

Τέσσερα 24ωρα μετά, την Τρίτη 8 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στη Βιέννη, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), και είχε μακρά συνάντηση με τον Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Οργανισμού. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία.

Κι αυτό διότι η κατάσταση μετά την κατάληψη των δύο πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία θεωρείται εύθραυστη. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δημοσιεύματα και τις καταγγελίες των Ουκρανών που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, η ανθρωπότητα έφτασε πολύ κοντά στο αδιανόητο σενάριο ενός νέου πυρηνικού ατυχήματος.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ανησυχίες του και ζήτησε από τον κ. Γκρόσι ενημέρωση, μεταφέροντας και την ανασφάλεια κορυφαίων στελεχών της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα για το γεγονός ότι ο ΔΟΑΕ φαίνεται να μην έχει τον επιτόπιο πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, διαβεβαίωσε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν λεπτό-λεπτό τις εξελίξεις στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι αποκλείεται να υπάρξει επανάληψη παλαιότερων τραγωδιών. Οι κύριοι Δένδιας και Γκρόσι συζήτησαν τις πιθανές επιπτώσεις από την κατάληψη των πυρηνικών μονάδων στην Ουκρανία. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει λόγους να επιδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της οδυνηρής εμπειρίας από το δυστύχημα του 1986 στο Τσερνόμπιλ, αλλά και επειδή στην Ουκρανία ζουν περισσότεροι από 100.000 Ελληνες ομογενείς, με έναν αξιοσημείωτο πληθυσμό και στη Ζαπορίζια, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τα ερωτήματα της Αθήνας και για τα έργα που συνεχίζονται στην Τουρκία, όπου η Ρωσία έχει αναλάβει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, έπειτα από συμβόλαιο που συνήψε με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή τη συζήτηση και τα ερωτήματα που ετέθησαν από ελληνικής πλευράς για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που ανεγείρονται και στο Ακούγιου από ρωσική εταιρεία, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ διαβεβαίωσε ότι οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται και θα εντατικοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των απαραίτητων προτύπων.

Ειδήσεις σήμερα:

Τεράστιες ουρές από τους Ρώσους για το «τελευταίο» burger - Ξεσπούν χορεύοντας οι υπάλληλοι των Mc Donalds

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις 6,7 και 6,4 Ρίχτερ σε Ινδονησία και Φιλιππίνες

Γιάννης Ζουγανέλης για Πέτρο Φιλιππίδη: «Διεκδικούσε τα πάντα με τρόπο που δεν συμφωνώ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης