Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι για συμφωνία με τη Ρωσία», λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι για συμφωνία με τη Ρωσία», λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Δηλώσεις συμβούλου του Ζελένσκι, χαραμάδα ελπίδας για τις συνομιλίες που συνεχίζονται σήμερα  - Ο Μπάιντεν έτοιμος να «οργώσει» την Ευρώπη, πάει στις Βρυξέλλες, ετοιμάζει επίσκεψη και στην Πολωνία - Στα σκαριά άτυπη έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ - Ποιοι πρωθυπουργοί στέλνουν μήνυμα στον Πούτιν και πάνε σήμερα στο Κίεβο - Ο ρόλος της Κίνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι για συμφωνία με τη Ρωσία», λέει σύμβουλος του Ζελένσκι
Για ενδεχόμενο συμφωνίας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, έκανε λόγο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, σύμφωνα με τον Guardian την Τρίτη ο Oleksiy Arestovych, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ή σε νέα ρωσική επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες ή οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια [σε επίθεση] και μετά θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», δήλωσε ο σύμβουλος Oleksiy Arestovych.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας. Μάλιστα πιθανολογείται πως ίσως φανεί φως στο τούνελ του μπρα ντε φερ των δύο πλευρών, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του αργά τη νύχτα της Δευτέρας. Όλα αυτά δε, την ώρα που οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ασταμάτητους βομβαρδισμούς ακόμη και σε πολυκατοικίες.

Στο μεταξύ η Δύση συντονίζει κι άλλο τις κινήσεις, με την ΕΕ να αποφασίζει χθες Δευτέρα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κυρίως των Ολιγαρχών, που θεωρούνται στηρίγματα του Πούτιν.

Διεθνές διπλωματικό μπαράζ

Παράλληλα σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Δύσης προσπαθούν να σταθούν όρθιες σε μία ισορροπία του τρόμου στηρίζοντας το Κίεβο, δίχως να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να «οργώσει» την Ευρώπη στέλνοντας μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως απέναντί του έχει ένα αρραγές μέτωπο.

Μήνυμα στον Πούτιν: Ποιοι πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Κίεβο

Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς», έγραψε ο Φιάλα.

Ο Μπάιντεν «οργώνει» την Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές και άλλες πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, ο κ. Μπάιντεν σκοπεύει να συναντηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στις Βρυξέλλες την 23η Μαρτίου, ωστόσο επισήμαναν ότι οι σχεδιασμοί του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό οριστικοποίηση και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία του πολέμου. Μια από τις πηγές αυτές είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ενδέχεται να ταξιδέψει επίσης στην Πολωνία, όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Ελπίδα οι σημερινές συνομιλίες

Ο νέος γύρος των συνομιλιών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, διακόπηκαν «για τεχνικούς λόγους» και θα συνεχιστούν σήμερα, με τον Ζελένσκι να δηλώνει αργά τη νύχτα της Δευτέρα ότι «τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε». Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο και έχει επαφές και με τη Μόσχα, ενώ φέρεται να του έχει προτείνει να αποδεχθεί τους «ρωσικούς όρους».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να υπάρξει δίκαιη ειρήνη» σημείωσε ο Ζελένσκι που επιμένει στις διεθνείς προσπάθειές του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Την Τετάρτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Our brave defenders continue to inflict devastating losses on Russian troops. Soon the number of downed helicopters of...

Posted by Володимир Зеленський on Monday, March 14, 2022
Κλείσιμο

Το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία Μιχαήλο Ποντολιάκ, έκανε λόγο για «δύσκολες συνομιλίες». Έδειξε πάντως ότι γίνεται πλέον μία αναλυτική συζήτηση επί των θεμάτων, που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αναζήτηση μίας συμφωνίας.

«Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για να γίνει πρόσθετη εργασία στις υποομάδες και διευκρίνιση επιμέρους θεμάτων. Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη» είπε ο Ποντόλιακ.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, διευκρίνιζε χθες ότι Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα αίτημα για επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ουκρανού ηγέτη ότι προσπαθεί να κάνει κατ' ιδίαν συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του. Ο Πεσκόφ σημείωσε δε ότι «ο Πούτιν δεν θα αρνιόταν μια συνάντηση με τον Ζελένσκι» και είναι μάλλον η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο από τη Μόσχα.

Η υπόγεια συμμαχία Μόσχας - Πεκίνου και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κίνας

Εν τω μεταξύ, νέα δεδομένα σε γεωστρατηγικό αλλά και οικονομικό επίπεδο δημιουργεί η κινεζική υπονόμευση της προσπάθειας της Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω της επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία αλλά και της αποστολής οπλισμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως προκύπτει με βάση σχετική ενημέρωση που έκαναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, το Πεκίνο μετέφερε στη Μόσχα την προθυμία του να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τις πληροφορίες που διακινούν οι ΗΠΑ, με τους μεν πρώτους να αρνούνται ότι έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από την πλευρά της Μόσχας και τους δεύτερους να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη σχετικής ρωσικής απαίτησης, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει επιπλέον διαύλους επικοινωνίας διευρύνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ρωσοκινεζικού άξονα.

Πεκίνο και Μόσχα εξάλλου έχουν συσφίξει τις μεταξύ τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να λειτουργήσουν από κοινού ως ένας διεθνής αντισταθμιστικός παράγοντας απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές εβδομάδες απ’ όταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο που διαμήνυε ότι η ολοένα και πιο στενή συνεργασία τους «δεν έχει όρια». Ιδιαίτερα στο αμυντικό σκέλος οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς, με τους ρώσους να μεταφέρουν στρατιωτική τεχνολογία στους κινέζους μέσω της πώλησης σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά και της πραγματοποίησης μίας πλειάδας κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων στον ινδικό και ειρηνικό ωκεανό. Ανάλογη είναι και η συνεργασία των δύο χωρών όμως και σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένου ότι το Πεκίνο δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές μάλιστα, η Κίνα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες κυρώσεις ως αφορμή προκειμένου να φέρει ακόμη πιο κοντά της τη Ρωσία υποσκάπτοντας την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και απομειώνοντας τη δυνατότητα της Δύσης να ελέγξει αποτελεσματικά τη ροή των κεφαλαίων και το εμπάργκο στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις φλόγες τρεις πολυκατοικίες στο Κίεβο μετά από νέο «γύρο» ρωσικών βομβαρδισμών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η υπόγεια συμμαχία Μόσχας - Πεκίνου και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κίνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντρέι Μπιλιέτσκι vs Ραμζάν Καντίροφ - Δύο «μακελάρηδες» μονομαχούν στην ίδια χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης