Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατιμήσεις και ελλείψεις βασικών ειδών στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η κρίση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατιμήσεις και ελλείψεις βασικών ειδών στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η κρίση

Ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως είναι το λάδι, το αλεύρι, η μαγιά, το αλάτι και τα ζυμαρικά σημειώνονται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία -  Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται  να κάνουν το πρόβλημα οξύτερο όσο η κρίση διαρκεί

germany_groceries
Όσο τραγική και αν είναι η έλλειψη στα τρόφιμα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Ουκρανία, άλλο τόσο είναι και αναμενόμενη. Η χώρα διανύει την 21η ημέρα πολέμου. Σε περιοχές, όπως η Μαριούπολη, που βρίσκεται εδώ και ημέρες επί καθεστώς πολιορκίας, τα πάντα στερεύουν. Ο κόσμος δυσκολεύεται να βρει πόσιμο νερό. Ακόμα και στο Κίεβο, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα τροφίμων επαρκούν μονάχα για δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα δεχθεί μεγάλης κλίμακας επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πόλεμος, η πανδημία και η γενικότερη οικονομική αναταραχή, όμως, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες που δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. Μία από αυτές είναι τα προβλήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Δεκάδες είναι οι χώρες εκείνες που εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς βασικών αγροτικών προϊόντων όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ηλιέλαιο. Η διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συστήνει στις χώρες να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικούς παρόχους τροφίμων και να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες μένουν με άδεια ράφια. Έλλειψη σε βασικά είδη, όπως είναι το λάδι, το αλεύρι, η μαγιά, το αλάτι και τα ζυμαρικά σημειώνονται σε πολλά γερμανικά σουπερ μάρκετ. Ακόμα και κεντρικά καταστήματα του Βερολίνου έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, αδυνατώντας να τηρήσουν μία ομαλή εισροή προϊόντων, εξυπηρετώντας τους πελάτες τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος αντιδρά συσσωρεύοντας προϊόντα. Είναι, άλλωστε, διάχυτος ο φόβος ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά. Ειδικά η Γηραιά Ήπειρος.

Οι καταναλωτές δεν περιορίζονται στα εβδομαδιαία ψώνια τους, αλλά γεμίζουν το σπίτι τους με προμήθειες, σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Από την άλλη, σπεύδουν να αγοράσουν προϊόντα που μπορούν να συντηρηθούν, μήπως και σε λίγες ημέρες ή και εβδομάδες η τιμή αυτών έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερα. Οι ανατιμήσεις προϊόντων, άλλωστε, είναι καθημερινό φαινόμενο. «Θεωρούμε ότι αυτός ο πόλεμος θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές», δηλώνει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτοπαραγωγών Γιοάχιμ Ρούκβιντ. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι αγρότες υποφέρουν ήδη από το υψηλό κόστος παραγωγής. Στη Γερμανία και στη Γαλλία, οι τιμές αυξάνονται καθημερινά με τους προμηθευτές σιτηρών να αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, αλλά και να «εκμεταλλεύονται» την αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά.

Κλείσιμο
Δεν προβλέπεται να αποκατασταθεί η κανονικότητα σύντομα. Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Όπως είναι φυσικό, η ενέργεια αυτή επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση.

*Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο δείχνει Ρώσους στρατιώτες να εκτελούν εν ψυχρώ Ουκρανό άμαχο με σηκωμένα τα χέρια ψηλά

Βασιλακόπουλος: Έξαρση της πανδημίας- Θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων

Με φορτηγά καταφτάνει στην Ουκρανία το δορυφορικό ίντερνετ του Ελον Μασκ- Πώς θα βοηθήσει τους Ουκρανούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης