Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού οδηγεί η ρωσική πρόταση των 15 σημείων και το μήνυμα Ζελένσκι για εδαφική ακεραιότητα
«Τρομοκρατικό κράτος» αποκάλεσε στο βραδινό του διάγγελμα τη Ρωσία ο Ουκρανός πρόεδρος - Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις για την κατάληψη των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας - Αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές για τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη όπου είχαν καταφύγει άμαχοι
Τουναντίον οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν καταφύγει οι άμαχοι, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις για την κατάληψη των μεγάλων και κομβικών πόλεων της Ουκρανίας συνεχίζονται, έστω κι αν πράγματι γίνονται με όπλα παλαιότερης γενιάς επειδή η Μόσχα ξεμένει από σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως ισχυρίζονται το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η δυστοκία του ρωσικού στρατού να μπει στις πόλεις και ειδικά στο Κίεβο είναι δεδομένη, όμως συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και χθες χτύπησε γραμμή φυσικού αερίου και κατοικίες στην ουκρανική πρωτεύουσα.
A man was killed in #Kyiv as a result of a downed rocket.
— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022
Another three were injured and 30 were evacuated. The cause was a fire and partial collapse of the structures of the upper floors of an apartment building. This is reported by the Ministry of Emergency Situations. pic.twitter.com/khHKYssJVJ
Το μήνυμα – απάντηση Ζελένσκι στο σχέδιο 15 σημείων
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος μίλησε χθες στο αμερικανικό κογκρέσο και σήμερα το πρωί (στις 9) θα εμφανιστεί, μέσω τηλεδιάσκεψης πάντα στην γερμανική Bundestag, διαμήνυσε τη νύχτα στη Μόσχα ότι θα υπογράψει μία συμφωνία, έχοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες. Και αυτές είναι «το τέλος του πολέμου, οι εγγυήσεις ασφάλειας και κυριαρχίας, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, οι πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, η πραγματική προστασία για τη χώρα μας». Τόνισε ακόμα σε σκληρή γλώσσα, ότι «ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», ενώ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και για περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Μόλις χθες όμως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει για μία ακόμα φορά, ίσως απαντώντας και σε κάποιες πιέσεις χωρών μελών του Συμφώνου, όπως η Πολωνία, ότι «οι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην απόφαση να μην αναπτύξουν δυνάμεις στο έδαφος ή στον εναέριο χώρο, επειδή έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία».
Από την πλευρά του ο Πούτιν επιμένει να εμφανίζει τη Ρωσία ως θύμα και όχι ως εισβολέα, να κατηγορεί τη Δύση και τις «φιλοδοξίες» της, για την κατάσταση στην Ουκρανία, την οποία ωθεί για να συνεχιστεί η αιμοτοχυσία, όπως είπε. Διαμήνυσε δε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να λειτουργήσει η Ουκρανία ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία, «να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας», όπως είπε. Και επέμεινε στη θέση ότι «η Ουκρανία πρέπει να έχει ένα ουδέτερο καθεστώς, να αποστρατιωτικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί».
Drama Theater from the inside before the #Russian bombing
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022
Just look at how many children are there... pic.twitter.com/Sgg4q8gPmP
Μόσχα και Κίεβο επιβεβαίωσαν με τον τρόπο της η καθεμία μία πλευρά την ύπαρξη μίας ρωσικής πρότασης στο τραπέζι, που θέτει προς συζήτηση ένα πλαίσιο 15 σημείων - ήρθε χθες στη δημοσιότητα από τους Financial Times - και το οποίο κυρίως προβλέπει ένα μοντέλο ουδετερότητας της Ουκρανίας, τύπου Σουηδίας ή Αυστρίας. Η μεν ουκρανική πλευρά εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτική, η δε ρωσική απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πέρα πάντως από το βαθμό σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών, επ’ αυτού του πλαισίου, το Κίεβο επιμένει να γίνει το συντομότερο μία επαφή κορυφής, ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ως την πλέον ενδεδειγμένη φόρμουλα για την επίτευξη συμφωνίας. Κάτι, που το Κρεμλίνο επιμένει να απορρίπτει και πιθανόν να συνεχίσει να το κάνει έως ότου η αναμέτρηση στο στρατιωτικό πεδίο φτάσει σε κάποιο επιθυμητό από το Κρεμλίνο αποτέλεσμα ή σε πλήρες και οριστικό αδιέξοδο.
The last hospital in Mariupol, by @AP. All others were bombed out by Russia. People doctors can't save are lined up in the basement, including infants. It's the most heart wrenching footage of this war. pic.twitter.com/By1J2hW1wD
— Christo Grozev (@christogrozev) March 16, 2022
Ο Ποντόλνιακ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι «αντιπροσωπεύει τις ρωσικές θέσεις» και πως η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της προτάσεις.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα προβλέπει ότι «τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
The moment Merefa (#Kharkiv region) was getting hit by a #Russian attack was caught on camera. pic.twitter.com/wu52jomOsR
— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε μεν ότι είναι πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, τόνισε όμως ότι συζητείται ως πιθανότητα η ουδετερότητα για την Ουκρανία να είναι βασισμένη στο μοντέλο καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας.
«Απαντώντας» επ’ αυτού ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ποντόλιακ δήλωσε ότι «εμείς προτείνουμε ένα “ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφάλειας”, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυητριών χωρών στη σύγκρουση εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Το σχέδιο – πρόταση των Ρώσων προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διατηρεί μεν ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό. Την ασφάλεια και προστασία της χώρας θα εγγυάται μία συμμαχική δύναμη αποτελούμενη από χώρες όπως ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, η οποία μπαίνει από το Κρεμλίνο ως κρίσιμος κρίκος στην ειρηνευτική διαδικασία, επιβεβαιώνοντας τον μεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας σε αυτή τη φάση. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει από χθες και σήμερα επαφές σε Μόσχα και Κίεβο.
Παραμένει ωστόσο ασαφές τι θα συμβεί με την Κριμαία, την οποία διατηρεί η Ρωσία από το 2014, όπως και τι θα συμβεί με το Ντονμπάς και τις αποσχισθείσες περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που έχει ήδη αναγνωρίσει η Μόσχα. Το Κίεβο εμφανίζεται πρόθυμο να διαχωρίσει τις δύο περιπτώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτεί να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη στα οποία εισέβαλαν από τις 24 Φεβρουαρίου.
Ειδήσεις σήμερα:
Τρίμηνο πακέτο στήριξης για αδύναμους και μεσαία τάξη -Οι λεπτομέρειες για καύσιμα και ρεύμα
Καιρός: Βροχές και χιονοπτώσεις σήμερα – Νέα πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νίκαια - Απεγκλωβίστηκαν μέσω κλιμακοστασίου οι ένοικοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr