Εισβολή στην Ουκρανία - Guardian: Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου;

Εισβολή στην Ουκρανία - Guardian: Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου;

Ο Τζο Μπάιντεν δύο φορές μέσα σε δύο μέρες είπε πως ο Ρώσος ηγέτης είναι εγκληματίας και δικτάτορας  - Η Ρωσία βομβαρδίζει αμάχους στην Ουκρανία, ισοπεδώνει μεγάλες πόλεις και χωρία και η  βρετανική εφημερίδα εξηγεί ποια είναι η διαδικασία και πότε καταδικάζεται ηγέτης για εγκλήμ ατα πολέμου

Εισβολή στην Ουκρανία - Guardian: Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου;
Ευρύ πεδίο συζητήσεων άνοιξε η φράση του Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του ο οποίος απομονώνεται συνεχώς από τη Δύση ενόσω συνεχίζει τις επίθεσεις που έχουν στοιχίσει ζωές αμάχων στην Ουκρανία. Το λεκτικό επεισόδιο με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο κάνει τον γύρο του κόσμου. «Είστε έτοιμος να αποκαλέσετε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου;», ρώτησε δημοσιογράφος τον Μπάιντεν, με τον τελευταίο να το σκέφτεται και ύστερα από λίγο να απαντά: «Πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου». 

Λίγες ώρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής προέλασης στην ουκρανική επικράτεια, η βρετανική εφημερίδα Guardian θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: «Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου και ποιος το αποφασίζει;».

Joe Biden calls Putin a war Vladimir criminal after Zelenskiy speaks to Congress


Στο δημοσίευμα του Guardian ανασύρονται μνήμες από τη δίκη της Νυρεμβέργης, ενώ εξετάζονται οι τρόποι για να καταδικαστεί ένας ηγέτης για εγκλήματα πολέμου. Ο πρώτος είναι μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ΟΗΕ να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια εξεταστική επιτροπή που θα κατέληγε σε ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.

Τρίτη επιλογή θα ήταν ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες του. Εκεί βέβαια η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ εδώ δεν θα υπάρξουν -κατά πάσα πιθανότητα- τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε πάντως να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Επίσης, κάποιες χώρες έχουν στο δίκαιό τους νόμους για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία για παράδειγμα διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.α.

Ο τίτλος «εγκληματίας πολέμου» δεν είναι, όμως, εύκολη υπόθεση... Ο Guardian παρουσιάζει όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Ποιος είναι εγκληματίας πολέμου;

Ο όρος χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες που έχουν υιοθετήσει οι παγκόσμιοι ηγέτες, γνωστοί ως κανόνες του πολέμου. Οι νόμοι αυτοί ορίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι χώρες σε καιρό πολέμου.

Αυτοί οι κανόνες έχουν τροποποιηθεί τον τελευταίο αιώνα, με τις συμβάσεις της Γενεύης στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συγκεκριμένοι κανόνες υπάρχουν ώστε να προστατεύουν τους αμάχους, αλλά και εκείνους που δεν μπορούν πλέον να πάρουν μέρος στη μάχη, μεταξύ αυτών πολίτες όπως γιατροί και νοσοκόμοι, τραυματισμένοι στρατιώτες και αιχμάλωτοι πολέμου. Συμβάσεις και πρωτόκολλα καθορίζουν ποιοι μπορεί να στοχοποιηθούν και με ποια όπλα.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα όπλα απαγορεύονται, μεταξύ των οποίων χημικά και βιολογικά.

Ποια είναι εγκλήματα πολέμου;

Οι «σοβαρές παραβιάσεις» των κανόνων που όρισαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις που φτάνουν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου» περιλαμβάνουν την εκτεταμένη καταστροφή που δεν εξυπηρετεί κάποια στρατιωτική σκοπιμότητα. Άλλα εγκλήματα πολέμου είναι η επί τούτου στοχοποίηση πολιτών, η χρήση δυσανάλογης βίας, η χρήση ανθρώπων σαν ασπίδες και η κράτηση αιχμαλώτων.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δικάζει, επίσης, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται σε «γενικευμένες επιχειρήσεις κατά άμαχου πληθυσμού». Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν φόνους, εξοντώσεις, μεταφορές πληθυσμών, βασανισμούς, βιασμούς και trafficking.

Η κατηγορία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον ρώσο πρόεδρο για να χαρακτηριστεί «εγκληματίας πολέμου» είναι μέσω του διεθνούς αναγνωρισμένου νομικού δόγματος της «ευθύνης διοίκησης». Αν ο διοικητής των στρατευμάτων διατάξει ή γνωρίζει ή είναι σε θέση να γνωρίζει εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν και δεν έκανε τίποτα για να τα σταματήσει, μπορεί να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνος γι’ αυτά.

Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις δρόμοι για την έρευνα και τον καθορισμό εγκλημάτων πολέμου, αν και κάθε ένας έχει τα όριά του.

Ο πρώτος είναι μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ΟΗΕ να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια εξεταστική επιτροπή που θα κατέληγε σε ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.

Τρίτη επιλογή θα ήταν ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες του. Εκεί βέβαια η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ εδώ δεν θα υπάρξουν -κατά πάσα πιθανότητα- τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε πάντως να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Τέλος, κάποιες χώρες έχουν στο δίκαιό τους νόμους για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία για παράδειγμα διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.α.

Πού θα μπορούσε να δικαστεί ο Πούτιν;

Δεν είναι σαφές. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν πρόκειται να στείλει στο δικαστήριο της Χάγης κανέναν. Ούτε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να δικαστεί σε μια χώρα που θα επέλεγε ο ΟΗΕ όμως το βασικό πρόβλημα είναι ποιος θα τον αναγκάσει να βρεθεί σε αυτό το δικαστήριο.

Υπάρχουν ηγέτες που έχουν δικαστεί από τέτοιο δικαστήριο;

Πολλές φορές. Από το δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο που δίκασαν τους πρωτεργάτες του φασιστικού Άξονα μετά τον Β’ ΠΠ έως πιο πρόσφατες υποθέσεις, αρκετοί είναι οι ηγέτες χωρών που έχουν διωχθεί για τις πράξεις τους σε χώρες όπως η Βοσνία, η Καμπότζη και η Ρουάντα.

Ο πρόεδρος της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις συγκρούσεις που κατέληξαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Πέθανε στο κελί του πριν προλάβει να ακούσει την ετυμηγορία. Ο Σερβοβόσνιος συνεργάτης του Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, καταδικάστηκε σε 50 χρόνια για τη θηριωδία στη γειτονική Σιέρα Λεόνε. Ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ, Χιζέν Χαμπρέ, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ο πρώτος ηγέτες χώρας που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ένα αφρικανικό δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times: Κερδίζει χρόνο με τις διαπραγματεύσεις ο Πούτιν, όσο στέλνει περισσότερο στρατό στην Ουκρανία;

Άγρια δολοφονία ομογενούς από την Τήλο: «Το κορίτσι μου παντρεύτηκε τον διάβολο», λέει η μητέρα της στο protothema.gr

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: Η στάση της μάνας «πρόδωσε» τον δολοφόνο της οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης