Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ανεβάζει τους τόνους με απειλές προς τη Δύση και χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι δυνατόν να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους - Γιατί όμως ειδικοί δεν θεωρούν σημαντική τη χρήση αυτών των πυραύλων 

Με τη Ρωσία να μετρά σημαντικές απώλειες στις τάξεις του στρατού της και την ουκρανική αντίσταση να συνεχίζεται, το Κρεμλίνο προχώρησε σε  χρήση υπερηχητικών πυραύλων.

Οι ειδικοί, ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξηγούν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για επίδειξη ισχύος και για μήνυμα ενόχλησης προς τη Δύση,  ωστόσο από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στη Ζυρίχη επισημαίνεται ότι θα πρέπει να θεωρηθεί μεμονωμένη στιγμή, διότι η Ρωσία δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό πυραύλων αυτού του είδους. 

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με το χτύπημα στη βάση



Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Δύσης, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα. Παράλληλα, η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, με βάση τις προδιαγραφές τους, έχουν εμβέλεια 1.250 μιλίων, μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ μπορούν να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Στην παρουσίαση του συγκεκριμένου πυραύλου, το 2018, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το είχε χαρακτηρίσει σαν «ιδανικό όπλο», το οποίο έχει ταχύτητα 10 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να υπερνικήσει τα συστήματα αεράμυνας.

Μέχρι και την παρουσίασή του, δεν είχε γίνει επίσημα γνωστή από τη Ρωσία η χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Kh-47M2 Kinzhal, ωστόσο κάποιες αναφορές τον θέλουν να έχει κάνει την εμφάνισή του στη Συρία το 2016, όταν ο Πούτιν στήριζε τις μάχες του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα, τη χρονιά εκείνη οι βομβαρδισμοί στο Αλέπι είχαν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς άμαχους.






Τι σημαίνει η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία

Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία ήταν μια προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση ότι «έχει τα μέσα να κλιμακώσει» περαιτέρω τη σύγκρουση, δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνης ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων, μιλώντας στο BBC.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ουκρανικός στρατός δεν είναι δυνατόν να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους. «Η ταχύτητα του Kinzhal τον θέτει πέρα από την εμβέλεια οποιουδήποτε ουκρανικού συστήματος αεράμυνας και η εκτόξευσή τους μπορεί να γίνει από αποστάσεις πέρα από την εμβέλεια της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανότατα από τη νότια Ρωσία.

Ο Μποσμποτίνις δήλωσε ότι το χτύπημα του σημαντικού ουκρανικού στόχου, μιας υπόγειας στρατιωτικής αποθήκης «στέλνει το μήνυμα στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να κλιμακώσει περαιτέρω αυτή τη σύγκρουση … Είναι επίσης μια προειδοποίηση προς τη Δύση ότι η Ρωσία μπορεί φυσικά, να ανεβάσει τους τόνους στην Ουκρανία και το Kinzhal θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί και προσελκύσει εξωτερικές δυνάμεις». Προσέθεσε ακόμη ότι η εκτόξευση αυτό του πυραυλου ηταν «μήνυμα» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η Ντομινίκα Κουνέρτοβα του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στη Ζυρίχη, πάλι, μιλώντας στο BBC χαρακτήρισε τη χρήση αυτή του πυραύλου ως ένα σημάδι επίδειξης.

«Ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μια μεμονωμένη στιγμή, διότι η Ρωσία δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό αυτών των πυραύλων», υποστηρίζει.

«Είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση, διότι ο Πούτιν είναι ενοχλημένος που η Δύση τολμά να μεταφέρει όλα αυτά τα όπλα [στην Ουκρανία]», δήλωσε στο BBC. «Είναι αμφισβητήσιμο ότι είναι τόσο ακριβές, οπότε δεν αλλάζει το παιχνίδι», τόνισε.

«Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό», λέει από την πλευρα του ο James Acton, ειδικός σε θέματα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχει η Ρωσία από τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων».

Ο James Acton δήλωσε ότι το Kinzhal πιστεύεται ότι ήταν ένας πύραυλος Iskander που είχε τροποποιηθεί για μαχητικά αεροσκάφη και ότι πύραυλοι Iskander-M έχουν ήδη εκτοξευθεί από ρωσικούς επίγειους εκτοξευτές από την αρχή του πολέμου.

Αν και ο Iskander-M έχει πολύ μικρότερο βεληνεκές από τον πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει σχεδόν όλους τους πυραύλους Iskander κατά τις πρώτες 20 ημέρες του πολέμου.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας ανέφερε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.080 πυραύλους από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένας σημαντικός αριθμός και ένα πολύ σημαντικό μέρος του πολεμικού αποθέματος της Ρωσίας», δήλωσε ο Acton στο BBC, επισημαίνοντας την αυξανόμενη χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. «Μπορεί κάλλιστα να τους τελειώνουν τα πυρομαχικά ακριβείας».

Ειδήσεις σήμερα:

«Γουίλιαμ και Κέιτ, είστε ανεπιθύμητοι στο χωριό μας» - Αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το ταξίδι τους - Δείτε βίντεο

Πώς σώθηκε η πιο διάσημη γάτα της Ουκρανίας με τους 1 εκατ. ακολούθους στο instagram από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο

Ο Βασιλακόπουλος προειδοποιεί - «Τέταρτη δόση του εμβολίου για όλους, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr