Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο φοιτητές του Χάρβαρντ έστησαν ιστοσελίδα για να βρουν σπίτι σε πρόσφυγες

Οι φοιτητές έβλεπαν τον πόλεμο και εκατομμύρια πολιτών να χάνουν τα σπίτια τους και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν – Μέσα σε μία εβδομάδα, πάνω από 4.000 άνθρωποι εκδήλωσαν ενδιαφέρον

«Βλέποντας τους Ρώσους να βομβαρδίζουν την Ουκρανία και εκατομμύρια πολιτών να ξεσπιτώνονται, δεν μπορούσαμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα και να μην κάνουμε τίποτα». Όπως αναφέρει το CNN, δύο έφηβοι Αμερικανοί δημιούργησαν έναν ιστότοπο που βοηθάει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο συγκεντρώνοντας τα διαθέσιμα καταλύματα.

Ο 19χρονος Έιβι Σίφμαν βάπτισε τον ιστότοπό του «Ukraine Take Shelter» (Η Ουκρανία βρίσκει καταφύγιο) .

Εμπνεύστηκε την ιδέα παρακολουθώντας μια διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας κατά την επίσκεψή του στο Σαν Ντιέγκο, όπου ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με εκατοντάδες Αμερικανοουκρανούς που μοιράζονταν τις θλιβερές τους ιστορίες κάνοντας έκκληση για βοήθεια.

«Θυμάμαι ότι σκέφτηκα:Ξέρω πώς να σχεδιάζω ιστότοπους με μεγάλες πλατφόρμες», οπότε πώς θα μπορούσα να μην κάνω τίποτα για να βοηθήσω;», δήλωσε ο 19χρονος Σίφμαν στο CNN. «Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια, άμεσα , και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να το κάνω αυτό το συντομότερο δυνατό».

Από τη έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Χιλιάδες άλλοι Ουκρανοί κατευθύνονται προς τα σύνορα σε καθημερινή βάση.




Δούλευαν ασταμάτητα για τρεις ημέρες

Ο Σίφμαν που μένει το Σιάτλ μοιράστηκε την ιδέα με τον συμφοιτητή του Μάρκο Μπέρσταιν, κάτοικο Μασαχουσέτης και ο 18χρονος που σπουδάζει Πληροφορική του είπε ότι θα τον βοηθήσει.

Οι δύο φοιτητές του Χάρβαρντ δούλευαν επί τρεις ημέρες ασταμάτητα , με λίγα διαλείμματα μόνο για φαγητό.

Τελικά ο ιστότοπος « Ukraine Take Shelter» λειτούργησε στις 3 Μαρτίου και, μέσα σε σε μια εβδομάδα, πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανεβάζοντας καταχωρήσεις με καταλύματα.

«Εγώ, είμαι πίσω από έναν υπολογιστή και μέσω από αυτόν βλέπω τον κόσμο, αλλά μερικές φορές είμαι αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα», επισημαίνει ο Σίφμαν. «Το να βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν αυτούς τους πρόσφυγες που χρειάζονται ασφάλεια, είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία», προσθέτει.



Σε δεκάδες γλώσσες ο ιστότοπος

Για να επικοινωνήσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες με όσους τους προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο δεν έχουν παρά παρά να ακολουθήσουν τα εξής βήματα: Να δηλώσουν την πόλη από την οποία επιθυμούν να φύγουν και στη συνέχεια να κοιτάξουν τις διαθέσιμες λίστες, όπου εκεί μπορούν να δουν μία σύντομη περιγραφή του καταλύματος. Για όποιο κατάλυμα τους ενδιαφέρει, μπορούν να κάνουν κλικ στο τηλέφωνο ή το email για να λάβουν τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας του κατόχου της καταχώρισης.

Ο ιστότοπος «Ukraine Take Shelter» έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών, των γερμανικών και των πολωνικών.




Ειδήσεις σήμερα:

Σμπαράλια έγινε το παμπρίζ του αυτοκινήτου του 24χρονου φύλακα στα Γρεβενά - Δείτε εικόνες

«Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού» - Τι είπαν Τσιόδρας και ακόμα 11 κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές για τον Covid

Γενναίος Ουκρανός απεγκλώβισε 25 άτομα από τη Μαριούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr