Πόλεμος στην Ουκρανία - Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας: Ορόσημο η Πέμπτη για τις επόμενες κινήσεις της Δύσης

Εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα - Η ευρωατλαντική ατζέντα

Ένα διπλωματικό πόκερ που παραπέμπει στις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο για την παγκόσμια ισορροπία. Αφενός τα «τυφλά» χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κατά αμάχων και αφετέρου η νευρικότητα στο ρωσικό στρατόπεδο εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της αρχικής επίθεσης έχουν οδηγήσει αμφότερες ΗΠΑ και Ρωσία σε κλιμάκωση της ρητορικής τους, κόβοντας τις ενδιάμεσες γέφυρες επικοινωνίας τους.

«Πολικό» κλίμα

Ενδεικτικό του… «πολικού» κλίματος αποτελεί το χθεσινό ανακοινωθέν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το Ρώσο Πρόεδρο «εγκληματία πολέμου».

«Είναι πολύ υποκριτικό να ακούς μια χώρα να μιλάει για «ανάρμοστα σχόλια» όταν η ίδια εμπλέκεται σε μαζική σφαγή, περιλαμβανομένων επιδρομών και επιθέσεων που έχουν προκαλέσει θανάτους αμάχων», σχολίασε, από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σηκώνοντας το «ρωσικό» γάντι, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την προξενική βοήθεια σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Η παρατηρούμενη ένταση, παρά την -κατ’ επάγγελμα- μετριοπάθεια των διπλωματικών διαύλων, μεταξύ των δύο πρωτευουσών μαρτυρά το χάσμα που χωρίζει πλέον τον Λευκό Οίκο από το Κρεμλίνο, το οποίο κατέστησε αγεφύρωτο η ολοκληρωτική καταστροφή πόλεων στην Ουκρανία, όπως η Μαριούπολη, αλλά και οι συνεχόμενες επιθέσεις κατά αμάχων.

Πάντως, σε μια ακόμη κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Ρωσία γνωστοποίησε χθες την απόφασή της να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο για την Ουκρανία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν μάλιστα, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη τερματίσει επίσημα την κατάσταση πολέμου μεταξύ τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω αντιπαραθέσεων που έχουν εμποδίσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένου ότι το Τόκιο διατηρεί στενές -εμπορικές- σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία αποσύρθηκε από τις συνομιλίες με την Ιαπωνία σχετικά με κοινά επιχειρηματικά έργα στις Κουρίλες νήσους.

Το νευραλγικό σημείο, άλλωστε, στο οποίο έχει υπεισέλθει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καθώς μετά από τρεις εβδομάδες δεν έχει καταστεί ορατή η προοπτική συντριπτικής νίκης για την Μόσχα, κινητοποιεί την ίδια ώρα και τις ηγεσίες της Γηραιάς Ηπείρου για τυχόν νέες εστίες επιθέσεων. Για το λόγο αυτό, την τρίτη επίσκεψή του στη διάρκεια της θητείας του θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στην Ευρώπη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να μετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, των χωρών της G7, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Με στόχο την προπαρασκευή της ατζέντας των παραπάνω συνεδριάσεων, ο Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, προκειμένου να προετοιμάσουν έναν κοινό διάδρομο απέναντι στις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ευρωατλαντική ατζέντα

Με στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας ενιαίας, «δυτικής απάντησης» απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καλούνται να σχεδιάσουν από κοινού τα προσεχή βήματά τους μελετώντας όλα τα σενάρια, αλλά και τη διαχείριση επιμέρους κρίσεων που έχουν ανακύψει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην ευρωατλαντική ατζέντα περιλαμβάνονται:

· Η αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, με προτεραιότητα τα αντιαεροπορικά όπλα

· Η προστασία αμάχων που πλήττονται διαρκώς από τις ρωσικές δυνάμεις

· Η διαμόρφωση νέου πακέτου (5ου κατά σειρά) κυρώσεων προς τη Ρωσία, με υπό συζήτηση την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ

· Ο συντονισμός των κινήσεων -και κυρώσεων- απέναντι στο Πεκίνο, σε περίπτωση συνδρομής της Κίνας στη Ρωσία

· Η διαχείριση του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία

· Η πιθανότητα εισβολής του Ρώσου Προέδρου σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Στόχος και η Πολωνία;

Η τελευταία πιθανότητα αντανακλάται εμμέσως στην επίσκεψη που προγραμματίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Πολωνία την επομένη των Συνόδων Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή (συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν) στη Βαρσοβία, προκειμένου να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, πως οι ΗΠΑ μπορούν να συνδράμουν περαιτέρω την Πολωνία, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Σημειωτέον ότι ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, εκτίμησε χθες ότι η Ρωσία διαπράττει κρατική τρομοκρατία στην Ουκρανία και θα συνεχίσει, επιτιθέμενη σε άλλες χώρες.

Υβριδικός πόλεμος

Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει περαιτέρω κλιμάκωση των επιθετικών κινήσεων από πλευράς της Μόσχας επιβεβαιώνει και η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, καλώντας τις εταιρείες στη χώρα του να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους.

«Η κυβέρνησή μου επαναλαμβάνει την προειδοποίηση, βασιζόμενη στα δεδομένα των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό κράτος εξετάζει διάφορες» πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Οι επιθέσεις αυτού του είδους εντάσσονται στο «εγχειρίδιο στρατηγικής» που ακολουθεί το ρωσικό κράτος, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι είναι «κρίσιμο» να επιταχυνθεί η ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν υποδομές κρίσιμης σημασίας, που στην πλειονότητά τους ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η Αν Νοϊμπέργκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δει κάποια «προκαταρκτική» ρωσική δραστηριότητα που στοχεύει διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα» ότι θα συμβεί μια τέτοια επίθεση.

Έρευνα από το Πεντάγωνο

Στις επόμενες προτεραιότητες από πλευράς των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και το ποινικό σκέλος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει χθες ότι θα συλλέξει στοιχεία για τα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.

Στην κατεύθυνση αυτή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.


Ειδήσεις σήμερα:

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ρεαλιστικές προτάσεις - Σε δύο εβδομάδες η πλατφόρμα για τα καύσιμα, λέει ο Οικοόμου

«Τεράστιος κίνδυνος» παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία να πέσουν θύματα διακινητών

Συγκλονιστικό βίντεο από Ουκρανία: Οβίδα «σκάει» δίπλα σε κόσμο μέσα σε σούπερ μάρκετ του Χαρκόβου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr