Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καθηλωμένος» ο στρατός του Πούτιν, οι Ρώσοι γεμίζουν νάρκες τα περίχωρα του Κιέβου

Χωρίς σημαντικά κέρδη οι Ρώσοι εδώ και μέρες, συνεχίζουν τους ανηλεείς βομβαρδισμούς πόλεων - Πλησιάζουν τις 10.000 οι απώλειες της Μόσχας - Οι καθυστερήσεις οδηγούν τους Ρώσους στην «άμυνα» - «Αυτοκτονία» η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Σε κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και οι σημαντικές απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν οδηγούν τη Μόσχα σε αναθεώρηση του μέχρι τώρα σχεδιασμού.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου, ενώ βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και να ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις. Χωρίς να διεξάγουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τον θύλακα της Μαριούπολης και πραγματοποίησαν αρκετές ανεπιτυχείς επιθέσεις στις Περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αλλά δεν εξαπέλυσαν καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από τη Χερσώνα. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση προς τις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι ή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες.

Η «αμυντική» στάση των Ρώσων

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει σταματήσει η προέλαση των Ρώσων οι οποίοι βλέπουν τον ανεφοδιασμό τους να μην πετυχαίνει και μένουν βορά στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών οι οποίοι καταστρέφουν βαρύ οπλισμό, ενώ άλλον τον οικειοποιούνται, την ώρα που η Μόσχα παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τις οποίες τοποθέτησε σε πάνω από 9.000 στρατιώτες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρωσική εφημερίδα, οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο ανέρχονται στους 9.861 στρατιώτες. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση. Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

Οι δυσκολίες αυτές που αντιμετωπίζει η Ρωσία έχουν οδηγήσει τις μονάδες στο πεδίο της μάχης να λαμβάνουν πιο αμυντική στάση, όπως συμβαίνει στα πέριξ του Κιέβου. Σύμφωνα με εικόνες οι οποίες δημοσιεύονται στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εμφανίζονται να σκάβουν αμυντικές τοποθεσίες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, τοποθετώντας δε και νάρκες.

Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η ναρκοθέτηση ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και «υποδεικνύει ότι βρίσκονται σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».



Όπως αναφέρει η Daily Mail μάλιστα, αναλυτές επεσήμαναν στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μόλις τελειώσει ο πόλεμος. «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εκτονώσουμε», είπε σχετική πηγή.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους να τις χρησιμοποιήσουν. «Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από όλη αυτή την επικράτεια, γι' αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ναρκοθετήσουν τις περιοχές μάχης και τις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν βομβαρδισμό. », ανέφερε η παραπάνω πηγή.


Το νέο μήνυμα Ζελένσκι και η βοήθεια της Δύσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε και πάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα του δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πως όποια συμφωνία υπάρξει θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό. Και επέμεινε σε μία συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση πάντως φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει σημείο επαφής των δύο πλευρών, μετά τα ρωσικά τελεσίγραφα και χθες Δευτέρα ούτε έγινε κάποια συνάντηση, ούτε ανακοινώθηκε νέος γύρος συνομιλιών.



Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι 13 χώρες της Δύσης, αποφάσισαν την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Τσεχία, Γεωργία και Ιρλανδία.

Εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως η κίνηση αυτή και η Ουκρανία αυξήσει την αμυντική της ικανότητα, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής, με ό,τι σημαίνει αυτό: είτε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων από μέρους του Κρεμλίνου, είτε με την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για έναν συμβιβασμό, πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.


Πάντως το μήνυμα του Ζελένσκι ήταν σαφές το βράδυ της Δευτέρας: Κανένα τελεσίγραφο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, τη λύση μπορεί να δώσει μία συνάντησή του με τον Πούτιν. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως τι θέλουν οι Ρώσοι για να σταματήσουν τον πόλεμο», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει για οποιονδήποτε συμβιβασμό, ακόμα και για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, είπε ότι ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πόλεις: «δεν δίνουμε ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ούτε τη Μαριούπολη» τόνισε, προσθέτοντας με νόημα: «Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. "Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε. Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».

Η Ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι δήλωσε στο BBC ότι «η Ρωσία δεν είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Χρησιμοποιούσαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Δεν συζητάς για ειρήνη και βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα ταυτόχρονα» δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Πάντως ενδεικτική της κλιμάκωσης που μπορεί να πάρει ο πόλεμος είναι και η δήλωση που φέρεται να έκανε, σε καθεστώς ανωνυμίας βέβαια, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος θεωρεί ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. Αποκάλυψε δε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Ειδήσεις σήμερα:

Νομοσχέδιο για υγεία: Τουλάχιστον δύο bonus για τους πολίτες που εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό

Πάτρα: Πώς ο Ρουμάνος άρπαξε την 6χρονη από γειτονικό σπίτι και ικανοποίησε τις αρρωστημένες ορέξεις του

Γιώργος Καρλάφτης: Ο Greek Freak του αμερικανικού φουτμπολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr