Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τη Μαριούπολη που έχει μετατραπεί σε «τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα»

Μετά από τέσσερις εβδομάδες πολιορκίας, η «μαρτυρική πόλη» συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά - Η στρατηγική σημασία της πόλης «κλειδί» για τον Πούτιν 

Μάχες σώμα με σώμα στη Μαριούπολη. Εκεί όπου τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες πολιορκίας, τα διεθνή Μέσα τη χαρακτηρίζουν «μαρτυρική πόλη». Ειδικά εφόσον προηγήθηκε και το ηχηρό «όχι» στο τελεσίγραφο της Ρωσίας για την κατάθεση όπλων από τον ουκρανικό στρατό, αλλά και την άνευ όρων παράδοση της πόλης στις ρωσικές δυνάμεις. «Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι κάποιες από τις ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον μέσα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. «Παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί όμως παλεύουν πολύ σκληρά για να μην πέσει η Μαριούπολη», πρόσθεσε.



Η μία ανάλυση διαδέχεται την άλλη για τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης πόλης για τη Μόσχα και τη βαρύτητα που έχει στον πόλεμο αυτό. Δεν είναι μονάχα ζήτημα γοήτρου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος του είναι να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, καθώς έτσι θα ελέγξει όλη την παράκτια ζώνη της Αζοφικής και θα ενώσει την Κριμαία με το Ντονμπάς και τη Ρωσία. Μετά ενδέχεται να πλήξει και την Οδησσό, να φτάνοντας μέχρι και το δυτικό άκρο της παράκτιας ζώνης, τα σύνορα δηλαδή με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Επιπλέον, η πτώση της Μαριούπολης θα αποδεσμεύσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πιθανότατα θα στραφούν προς Βορρά για να εκκαθαρίσουν τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως και να έχει, η Μαριούπολη είναι στο έλεος σφοδρών βομβαρδισμών στον νότο, όπου Ρώσοι στρατιώτες, αυτονομιστές και Τσετσένοι προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση. Η καταστροφή στην πόλη είναι ολοκληρωτική, οι κάτοικοι απελπισμένοι ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν με τον τρόμο σε άθλιες συνθήκες. Οικογένειες που έφυγαν από την πόλη με ιδιωτικά οχήματα περιγράφουν τις εικόνες αποκάλυψης, με τους νεκρούς να κείτονται άταφοι στους δρόμους. Συγκλονιστική και η μαρτυρία του τελευταίου δημοσιογράφου που αποτύπωσε την φρίκη. Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που εγκατέλειπαν τη Μαριούπολη. Υπολογίζεται ότι οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι μπορεί και να ξεπερνούν τους 200 χιλιάδες. Η οργάνωση Human Rights Watch περιέγραψε την πόλη ως «ένα παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια».



Πράγματι, μάχες διαξάγονται στους δρόμους της Μαριούπολης, όπως ανέφερε και ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους. Έκκληση προς τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη απηύθυνε εκ νέου η Ουκρανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ούτε τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν το θέατρο, αλλά και άλλα σημεία στα οποία βρίσκονται τραυματισμένοι άμαχοι εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.



Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει, με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, στην οποία έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Τη δραματική κατάσταση αποτύπωσε σε μία ανάρτησή του και ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης στα σόσιαλ μίντια: «Πλέον είναι βέβαιο, Mariupol is no more» («H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια»). «Ελπίζω έστω να έχει διασωθεί το αυθεντικό διάταγμα της Αικατερίνης, στα ρωσικά και τα ελληνικά, που βρισκόταν στο μουσείο της πόλης, και με το οποίο οριζόταν η μετεγκατάσταση των Ελλήνων της Κριμαίας στην περιοχή. Έστω για να μας θυμίζει ότι κάποτε εκεί ήταν μία πόλη.», έγραψε.



Ειδήσεις σήμερα:

Βροχές και κρύο σήμερα - Έρχεται η άνοιξη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Ο ιδρυτής του WikiLeaks και η σύντροφός του θα παντρευτούν σήμερα μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς

«Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας στη Σύνοδο Κορυφής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr