Η δίκη του Σωκράτη και ο δικηγόρος του Καν

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της Αμερικής. Σήμερα, εμφανίστηκε σε δικαστήριο στο Μανχάταν μαζί με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του «είναι αθώος». Πρόκειται για τον ίδιο δικηγόρο που υπερασπίστηκε τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον και αλλά γνωστά ονόματα της πολιτικής και του θεάματος.

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της Αμερικής. Σήμερα, εμφανίστηκε σε δικαστήριο στο Μανχάταν μαζί με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του «είναι αθώος». Πρόκειται για τον ίδιο δικηγόρο που υπερασπίστηκε τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον και αλλά γνωστά ονόματα της πολιτικής και του θεάματος.

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν είναι ο δικηγόρος που παρουσίασε την Απολογία του Σωκράτη την περασμένη Πέμπτη, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, όπου με δυο προς ένα, μετά από  σχεδόν 2500 χρόνια ο μεγάλος φιλόσοφος και διανοητής της εποχής στην πόλη-κράτος των Αθηνών  Σωκράτης, "αθωώθηκε" όχι στην Ελλάδα αλλά στην πόλη των πόλεων. Την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η αναπαράσταση της δίκης  σε μια διαδικασία "αναψηλάφησης" της που οργανώθηκε από το ίδρυμα Αριστοτέλης Ωνάσης στο δικαστικό μέγαρο του ανώτατου δικαστηρίου  της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε την επιμέλεια του διεθνούς φήμης και παγκοσμίως αναγνωρισμένου  ακαδημαϊκού Alexander Nehamas, που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Princeton.

Τη σύνθεση του "ειδικού 3μελους ανώτερου δικαστηρίου" αποτελούσαν οι δικαστές  Dennis Jacobs, Carol Bagley Amon, και η Loretta A. Preska, και οι τρείς μέλη του  ανώτατου  δικαστικού σώματος της πολιτείας της ΝΥ.

Την πόλη των Αθηνών εκπροσωπούσαν οι Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ιδρύματος Αριστοτέλης Ωνάσης, και  ο Ελληνοαμερικανός στρατιωτικός  Matthew Bogdanos που έκλεψε κυριολεκτικά την "παράσταση" με την πειστικότητα των επιχειρημάτων του ως κατηγορούσα αρχή της πόλης των Αθηνών.

Την πλευρά του Σωκράτη εκπροσωπούσαν επίσης δυο νομικοί και μελετητές της ιστορίας του μεγάλου ανδρός ο Benjamin Brafman και ο Edward Walter Hayes και οι δυο γνωστοί για μεγάλες υποθέσεις που έχουν διαχειριστεί, αλλά  και διακεκριμένοι δικηγόροι και νομικοί  με θητεία σε ανώτερες  θέσεις της πολιτείας της ΝΥ.

Η διαδικασία αναψηλάφησης της δίκης έγινε σε κανονική αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Brooklyn με ένορκους φοιτητές της νομικής σχολής γνωστών πανεπιστημίων και με το κοινό να συμμετέχει στη διαδικασία της δίκης ως εκκλησία του δήμου.

Την παράσταση έκλεψε κυριολεκτικά ο ελληνικής καταγωγής στρατιωτικός και βοηθός γενικού εισαγγελέα της Πολιτείας της ΝΥ Matthew Bogdanos, ο οποίος εκπροσωπώντας την κατηγορούσα Αρχή της πόλης των Αθηνών εξήγησε με δικανικό εύσχημο αλλά και σημειολογικά παραστατικό  τρόπο με ειρωνικό ύφος για τη σημερινή εποχή αποδίδοντας στο μεγάλο φιλόσοφο όλες τις μεγάλες αιτίες προόδου της ανθρωπότητας με την στοχευόμενη σκέψη και διανόηση του, τις συμβουλές και τα λόγια του μεγάλου φιλόσοφου που τότε κατηγορήθηκε και  που σήμερα απηχούν και κυριαρχούν σε κάθε μεγάλη φιλοσοφική σχολή της ανθρωπότητας, την πρόοδο αλλά και την ελευθερία της σκέψης, της διανόησης  και του λόγου ως  βασικές «αιτίες της διαφθοράς των νέων» της εποχής.

Εξίσου παραστατικός ήταν και ο Benjamin Brafman, ο οποίος στην «απολογία του» ως εκπρόσωπος του Σωκράτη είπε «Κύριοι ένορκοι, κύριοι δικαστές το όνομα μου είναι Σωκράτης! Και είμαι εδώ για να σας εξηγήσω όλες τις αιτίες που η πόλη των Αθηνών μου αποδίδει βαρύτατες κατηγορίες…».

Ο γνωστός δικηγόρος στο ίδιο ύφος με εκείνο του Matthew Bogdanos εξίσου παραστατικός ως υπερασπιστική αρχή αλλά από διαφορετική πλευρά απέδωσε στο Σωκράτη την πραγματική του διάσταση ως εκείνου του ανθρώπου που αν και κατηγορήθηκε ως εκπρόσωπος της ολιγαρχικής σκέψης -εκείνη την εποχή- εντούτοις υπήρξε η ο δάσκαλος και ο πνευματικός πατέρας μεγάλων ανδρών της ιστορίας, όπως του Πλάτωνα που εν συνεχεία υπήρξε δάσκαλος άλλων εξίσου μεγάλων ανδρών της χρυσής εποχής των Αθηνών.

Το ξεχωριστό της διαδικασίας αυτής που έλαβε χώρα στη μεγαλύτερη και φημισμένη  πόλη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη είναι ότι  μετά το τέλος της δίκης οι προσκεκλημένοι που ήταν αυστηρά επιλεγμένοι ως προσκεκλημένοι από το ίδρυμα Ωνάσης της ΝΥ, κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της απόφασης του δικαστηρίου με δυο καρτελάκια που τους δόθηκαν κατά την είσοδο τους, ένα μπλε με την ένδειξη «συμφωνώ» και ένα κίτρινο με την ένδειξη «διαφωνώ» και φυσικά τα περισσότερα καρτελάκια που έδειχναν οι διαφανείς ψηφοδόχοι ήταν μπλε.

Δηλαδή συμφωνούσαν με την αθώωση του Σωκράτη από το δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Από τις τοποθετήσεις  όλων των παραγόντων της δίκης, των δικαστών, της κατηγορούσας αρχής αλλά και της υπεράσπισης του Σωκράτη αυτό που τελικά δικάστηκε σε αυτή την ιδιότυπη αναψηλάφηση της δίκης του Σωκράτη είναι η κάθε μορφής (πολιτική εκτελεστική και νομοθετική) εξουσία  και αυτό που αθωώθηκε συμβολικά στο πρόσωπο του μεγάλου αυτού Έλληνα ανδρός και πατέρα της ελληνικής φιλοσοφίας είναι η ελευθερία του λόγου και της σκέψης, όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ιδρύματος Αριστοτέλης Ωνάσης, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.




Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη Άλεξ Στεφανόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr