Οι καινοτόμες τεχνολογίες, ο εκπληκτικός σχεδιασμός και η ευκολία χρήσης της Αυτόματης Μηχανής Καφέ Eletta Explore της De’Longhi απογειώνουν την εμπειρία του καφέ, ικανοποιώντας ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα
Ουκρανία: Ο αυτοκινητόδρομος Μ14 που θέλει να ελέγξει ο Πούτιν πάση θυσία και ισοπεδώνει τα πάντα
Η Μόσχα θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο όλου του μετώπου που «βλέπει» στην Αζοφική θάλασσα για «να δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την Κριμαία» - Εκτιμήσεις για υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε Κίεβο και Χάρκοβο, λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης
Το θέμα είναι ότι η Ρωσία επιβεβαιώνει τώρα εντελώς κυνικά ότι θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο όλου του μετώπου της Ουκρανίας, που «βλέπει» στην Αζοφική θάλασσα, ώστε «να δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την Κριμαία», όπως ομολόγησε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.
Δηλαδή να συνδεθεί η συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας στο σημείο δυτικά του Ροστόφ, με την προσαρτημένη από το 2014 Χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.
Όλο αυτό το μέτωπο διατρέχεται από τον αυτοκινητόδρομο Μ14, ο οποίος ξεκινάει από το Ροστόφ ως Ε58 και αφού κάνει μέσα στη Ρωσία μία απόσταση 120 χιλιομέτρων, περνά στην ανατολική Ουκρανία (περιοχή Ντονμπάς) και φτάνει ως την Οδησσό. Ουσιαστικά δηλαδή διατρέχει όλο το μέτωπο της Ουκρανίας στις θάλασσες (Μαύρη και Αζοφική) και το μήκος του εντός της δοκιμαζόμενης τώρα, χώρας φτάνει περίπου τα 670 χιλιόμετρα συνολικά.
Η σημασία του είναι κρίσιμη και γι’ αυτό ο Στεπάνοφ αναφέρθηκε με τόση έμφαση σε αυτόν.
Από τα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας πάνω στην Αζοφική υπάρχουν μερικά σημεία που έχουν στρατηγική σημασία για τη ρωσική εισβολή και γι αυτό μαίνονται μερικές από τις πιο σκληρές μάχες, μεταξύ αυτών και η πλέον βάρβαρη αυτή της Μαριούπολης.
Εάν η Ρωσία επιδιώκει να συνδεθεί από ξηράς με την Κριμαία, τότε πρέπει να ελέγξει τις περιοχές που εκτείνονται πέριξ του Μ14 από τα σύνορα με την Ουκρανία, δυτικά του Ροστόφ, έως την Χερσώνα την οποία έχει καταλάβει εδώ και μέρες. Πρόκειται για ένα μήκος αυτοκινητόδρομου 480 χιλιομέτρων! Εάν χάσει τη Χερσώνα (για την οποία έχει προτείνει να κάνουν δημοψήφισμα οι κάτοικοι) τότε θα πρέπει να ελέγξει το μέτωπο από τα σύνορα έως την Μελιτόπολη, μήκους 250 χιλιομέτρων και μετά να κατακτήσει την περιοχή, από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Ε105 και συνδέει την πόλη αυτή, έχοντας νοτιοδυτική κατεύθυνση, με την Κριμαία!
Σε κάθε περίπτωση είτε ο ρωσικός στρατός κατοχυρώσει την κατάκτηση της Χερσώνας, είτε φτάσει τελικά μέχρι τη Μελιτόπολη, η Μαριούπολη είναι μέσα στις καίριας σημασίας περιοχές που θέλει το Κρεμλίνο. Είναι δηλαδή πάνω στο κομμάτι εκείνο του Μ14, που αποτελεί τον πρώτιστο στόχο της ρωσικής εισβολής, ώστε να συνδεθεί η Κριμαία με τις υπό αυτονόμηση περιοχές του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και τη Ρωσία. Και μάλιστα είναι μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, που εξηγεί γιατί το Κρεμλίνο την έχει βάλει τόσο πολύ στόχο.
Σε αυτό το κομμάτι, από τα σύνορα μέχρι την Κριμαία, υπάρχει το Μπερντιάνσκ, ένα σημαντικό λιμάνι στην περιφέρεια Ζαπορίζια, που επίσης έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών μαχών.
Παραμένει ερώτημα βέβαια, εάν ο Στεπάνοφ είπε όλη την αλήθεια περί της ρωσικής επιδίωξης για χερσαία σύνδεση με την Κριμαία και άφησε κάπως να αιρωτείται το τι θέλει να κάνει τελικά η Μόσχα με την Οδησσό και αν επιχειρήσει να συνδέσει και αυτό το λιμάνι με την χερσόνησο, που έχει προσαρτήσει από το 2014!
«Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών» σημείωσε ο ρώσος αξιωματούχος.
Συμπληρώνεται ένας μήνας πολέμου
Εχθροπραξίες και βομβαρδισμοί δίχως τέλος, με χιλιάδες αμάχους νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες, οικονομικός πόλεμος μέχρι εξοντώσεως οικονομιών και χωρών, επισιτιστική κρίση διαρκείας, συναγερμός και ανησυχία ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα και ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ δεν εκφράζεται καμία ελπίδα για κάποια ειρηνευτική λύση σύντομα.
Ήταν 24 Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιγε τις πύλες της κολάσεως. Και ενώ το Κρεμλίνο προσδοκούσε, αλλά και οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η αδιανόητη για τις δυτικές κοινωνίες, στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε έναν «πόλεμο εξπρές» κάποιων ημερών, ένα μήνα μετά συνεχίζεται σκορπώντας θάνατο και στάχτες, ενώ προκαλεί και μία παγκόσμια παράνοια, με τρομακτικά προβλήματα, πέρα από τις αλλαγές στις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Putin instructed Gazprom to transfer payments for #Russian gas supplies to #Europe into rubles "as soon as possible". pic.twitter.com/IJIQUbv0kc
— NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2022
Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σήμερα τη σύνοδο κορυφής του, παρουσία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε κλίμα έντονης ανησυχίας, μετά τη ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ αναζητεί τρόπους να συνδράμει την άμυνα της Ουκρανίας, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας, που δια μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι «αποστολή ειρηνευτικής δύναμης της Δύσης στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει πόλεμο NATO-Ρωσίας».
U.S. President Biden flies to #Europe for NATO and G7 emergency meeting pic.twitter.com/udeMbUmkaT
— NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2022
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να μην μπορούν να κρατήσουν σφιχτή την πολιορκία του Κιέβου, ενώ υποχωρούν κάπως και στο Χάρκοβο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην παραίτηση από τα δύο αυτά μέτωπα, καθώς τη νύχτα βομβάρδισαν γέφυρα στην πόλη Τσερνίχιβ με τη ρωσική πρωτεύουσα. Τη νύχτα, με νέο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε σε παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ ζήτησε και πάλι πιο δραστική στήριξη από το ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωση.
VIDEO: 'Ukraine matters.'
— AFP News Agency (@AFP) March 24, 2022
Ukrainian leader Volodymyr Zelensky calls on the world to "show your standing", urging people to "come from your offices, your homes, your schools and universities" to "say that people matter. Freedom matters. Peace matters. Ukraine matters" pic.twitter.com/89Mg5ZGvvi
Εκτιμήσεις για αναδιάταξη των ρωσικών επιχειρήσεων
Αν και η πολιορκία της Μαριούπολης συνεχίζεται και το ενδιαφέρον της Μόσχας στρέφεται, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Λαβρόφ, στο να αποκόψει τις αποστολές όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι ο ρωσικός στρατός στρέφει το ενδιαφέρον κυρίως στην κατοχύρωση των ανατολικών περιοχών της χώρας, με έμφαση στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.
Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωνε ανώνυμα τη νύχτα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει, μετά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, στα 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, από τη ζώνη των 15 και 20 χιλιομέτρων που ήταν 24 ώρες πριν.
A cellist from Kharkiv performs portions of Bach’s Cello Suite No. 1 outside the ruined regional police headquarters.
— ABC News (@ABC) March 23, 2022
The Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music graduate hopes his performances will encourage charitable donations. https://t.co/lR5NBQufj9 pic.twitter.com/Fgjw9dgX5R
Ο ίδιος αξιωματούχος έδινε την εικόνα ότι και δυτικά του Κιέβου ο ρωσικός στρατός είναι ακινητοποιημένος σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, χωρίς δυνατότητα άλλης προώθησης. Αλλά και στο Χάρκοβο, παραμένει η αδυναμία των Ρώσων να κατακτήσουν την πόλη, αν και οι σκληρές μάχες συνεχίζονται.
Κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου οι ρωσικές δυνάμεις «υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν, παίρνουν αμυντικές θέσεις» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο κίνδυνος εμπλοκής του ΝΑΤΟ
Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι είναι και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να ξεφύγει ο πόλεμος και να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, ή χημικά όπλα. Για το τελευταίο ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του αναχωρώντας χθες από την Ουάσιγκτον. Για τους Αμερικανούς ο ρωσικός στρατός και το Κρεμλίνο έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο ευθέως για ποινικές διώξεις.
Αξιωματούχοι της Συμμαχίας έλεγαν πριν τη σύνοδο ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε «απόλυτο κίνδυνο» λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ ο γραμματέας του βορειοατλαντικού συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλούσε για ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική πτέρυγα.
Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τους «πυρηνικούς λεονταρισμούς» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις των Ρώσων παραγόντων περί χρήσης τέτοιων όπλων ως «επικίνδυνα και ανεύθυνα». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία, καθαρίζοντας πάντως ότι το ΝΑΤΟ έχει την «ευθύνη» να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την χώρα αυτή. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε εντελώς τη φύση της σύγκρουσης, θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες» διαμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ.
Να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κάλεσε τον Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη συνομιλία που είχαν την Τετάρτη.
The mayor of #Chernihiv showed what the city looks like after the “liberation” by #Russian troops pic.twitter.com/C7k1ZJIm40
— NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2022
Νωρίτερα και με αφορμή σχετική πρότασης της Πολωνίας ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει ότι αποστολή ειρηνευτικής δύναμης της Δύσης στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει πόλεμο NATO-Ρωσίας. «Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Αυτή θα είναι η ευθεία σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ που όλοι όχι μόνο προσπάθησαν να αποφύγουν, αλλά είπαν ότι δεν πρέπει να λάβει χώρα εξαρχής», τόνισε.
Πάντως το Κίεβο περιμένει από τη Δύση στήριξη σε τέσσερα μέτωπα, όπως είπε ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ: Καλύτερα μέσα αεράμυνας, πυραύλους, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και κλείσιμο των λιμανιών για τα ρωσικά πλοία σε όλο τον κόσμο. Αργά τη νύχτα έγινε γνωστό ότι η Βρετανία στέλνει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ 5000 τέτοια όπλα ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Κίεβο και η Σουηδία.
Ειδήσεις σήμερα:
Ο υβριδικός πόλεμος με όπλο το ρούβλι: Η στροφή του Πούτιν και οι μαζικές παρενέργειες από το ρωσικό «αντι-SWIFT»
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία «απειλούν» τον έλεγχο της φυματίωσης στην Ευρώπη, προειδοποιούν ειδικοί
Άρχισαν τα πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr