Δραματική έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια από την ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»

Δραματική έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια από την ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»

«Ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι μια σύγκρουση αξιών», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ - Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 10 ώρα κεντρικής Ευρώπης και θα συζητηθεί και  η  απεξάρτηση της ΕΕ από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό

Δραματική έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια από την ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»
«Σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς να πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Πώς μπορεί να γίνει;» Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε έναν πόλεμο κυρώσεων με τον εαυτό της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 προσπάθησαν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στις κυρώσεις που θα γονατίσουν την ρωσική οικονομία και σε αυτές που θα πλήξουν και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσία μάλιστα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν δεν υπήρξε χρόνος για να απευθυνθούν και οι 27 Ευρωπαίοι στον πρόεδρο Μπάιντεν με αποτέλεσμα να μιλήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας και της Ισπανίας.

Ζελέσνκι προς ΕΕ: Αργήσατε με τις κυρώσεις

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι μια σύγκρουση αξιών και ότι η χώρα του έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τις αξίες της ΕΕ.

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα που παρέχει ιατρική περίθαλψη και τροφή σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές ενταφιάζουν νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους εγκαταλείπουν οι εισβολείς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την ενιαία υποστήριξη τους προς την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει κυρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά “ευχαριστώ” στη Γερμανία για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πολύ αργά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε και σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Λιθουανία είναι μαζί μας. Η Εσθονία είναι μαζί μας. Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μαζί μας. Η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η Ρουμανία γνωρίζει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και είναι στο πλευρό μας, όπως και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι μαζί μας. Ελπίζω και η Γερμανία. Η Κροατία είναι μαζί μας. Και η Σουηδία. Η Φινλανδία και η Ολλανδία, οπότε ας βρούμε μια κοινή προσέγγιση”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο στις 10 ώρα κεντρικής Ευρώπης και προβλέπεται και συνέντευξη τύπου η οποί λόγω του φόρτου εργασίας δεν πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα των τριών συνόδων κορυφής (ΝΑΤΟ, G7, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).


Η απεξάρτηση της ΕΕ από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό στην αυριανή σύνοδο

Την απεξάρτησή τους από τον ρωσικό ενεργειακό εθισμό επιδιώκουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία σήμερα Παρασκευή αναμένεται να εξετάσουν τους τρόπους σταδιακής απεμπλοκής τους από τη Μόσχα, ενισχύοντας τις εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Κατάρ.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, παρά τις όποιες μονομερείς αποφάσεις ορισμένων κρατών - μελών όπως η Γερμανία, ώστε να καταφέρουν να αποθηκεύουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου αλλά και ενδεχομένως να επαναληφθεί το μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς εμβολίων κατά της COVID-19 και στα καύσιμα ώστε να μειωθούν οι τιμές αγοράς.

Κλείσιμο
Οι συζητήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι έντονες καθώς τα κράτη- μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε τρία μεγάλα στρατόπεδα. Σε αυτά που ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στα κράτη - μέλη που ζητούν ταχύτερες και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αυτά που θέλουν να επιβραδύνουν τα περιβαλλοντικά μέτρα επειδή αυξάνουν το κόστος των καταναλωτών. Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται κράτη - μέλη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, στο δεύτερο η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Εσθονία και στο τρίτο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Παράλληλα όπως έχει διαρρεύσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συζητούν την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σε ποσοστά ρεκόρ, ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ για τουλάχιστον 24 ακόμα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία προμηθεύει το 40% των συλλογικών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, το 27% πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, της οποίας προηγήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και των επτά πιο προηγμένων οικονομιών του πλανήτη (G7), οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν να επιδείξουν την πλήρη ενότητα τους απέναντι στο καθεστώς Πούτιν και να συνδράμουν την δοκιμαζόμενη Ουκρανία τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά, στέλνοντας παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα στο Πεκίνο, λίγες μόλις ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας.

Στο τραπέζι των 27 θα βρεθεί και το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναζητούν τρόπους για την ταχύτερη και πιο αποφασιστική απάντηση της ΕΕ σε διεθνείς κρίσεις, Παρόλο που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εγκρίνουν τη στρατηγική πυξίδα, ένα σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030 την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ την 21η Μαρτίου, οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι πολύ μεγάλες.

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ πιο ακριβές από τα προηγούμενα που χρονολογούνται από το 2003 και το 2016, θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρήσει κάποιος ότι αυτή η στρατηγική πυξίδα σηματοδοτεί την «αφύπνιση» της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ στηρίζονται αποκλειστικά στην αμερικανική προστασία. . Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης 5.000 ανδρών και γυναικών έως το 2025 από τις «ομάδες μάχης» που δημιουργήθηκαν το 2007, αλλά δεν αναπτύχθηκαν ποτέ έκτοτε, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει, πριν από το 2003, μια δύναμη 50.000- 60.000 στρατιωτών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός εξήντα ημερών.


Ειδήσεις σήμερα:

Με Rafale, Spitfire, θωρακισμένα M1117 και Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων η στρατιωτική παρέλαση της 25ς Μαρτίου

Οι ΗΠΑ «απαντούν» στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν με την... «Ομάδα Τίγρης»

O Μπόρις Τζόνσον γελούσε και... έκανε γκριμάτσες ενώ υπουργός μιλούσε για τα δεινά των Ουκρανών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης