Η
Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα
πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η
Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».
«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.
Αναλυτικά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
1. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμούς σε αμάχους. Η Ρωσία επιτίθεται κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς διόδους διαφυγής προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις.
2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις άλλες εμπόλεμες ζώνες προς προορισμό της επιλογής τους, να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να παράσχει ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προτρέπει επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της .
4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και παραμένει έτοιμη επιβάλει περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις κυρώσεις. Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει.
5. Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο και ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στον μηχανισμό προσωρινής προστασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ανάγκες των πιο ευάλωτων και στα μέτρα πρόληψης και εντοπισμού της εμπορίας ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτίει φόρο τιμής σε όλους τους πολίτες, τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη που έδειξαν αλληλεγγύη σε όσους τράπηκαν σε φυγή από αυτόν τον φρικτό πόλεμο.
6. Αυτή η κρίση αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση για τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες των κρατών υποδοχής, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την υποδοχή των προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καλεί όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους με συνεχές πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και καλεί την Επιτροπή να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση τέτοιων προσπαθειών . Ζητεί επίσης να ολοκληρωθούν επειγόντως οι εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη των κρατών μελών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για τους πρόσφυγες μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα και καλεί την Επιτροπή να εργαστεί για πρόσθετες προτάσεις για την ενίσχυση της στήριξης της ΕΕ στον τομέα αυτό.
7. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να διασφαλίζει συνεχείς και αδιάλειπτες ροές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Ο πρόσφατος συγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με τα δίκτυα της ΕΕ είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Δείχνει ότι το μέλλον μας είναι πλέον αλληλένδετο. Η ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
8. Έχοντας υπόψη τις καταστροφές και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας . Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και καλεί να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης σε εύθετο χρόνο για την άντληση χρηματοδότησης από το Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα:
Μπάιντεν: Η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από τη G20 - Εάν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, θα απαντήσουμε
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» για τη Ρωσία τα σχέδια του NATO στην ανατολική του πτέρυγα
Δραματική έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια από την ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»