Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες απώλειες για τον Πούτιν - «Οι Ρώσοι θέλουν τη διχοτόμηση της Μαριούπολης»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες απώλειες για τον Πούτιν - «Οι Ρώσοι θέλουν τη διχοτόμηση της Μαριούπολης»

Τι δείχνουν οι κινήσεις των Ρώσων στο πεδίο της μάχης - Συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της Μαριούπολης - Στη Λβιβ ετοιμάζονται για μάχες μέσα στην πόλη - Οι αντεπιθέσεις φέρνουν κέρδη για τους Ουκρανούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες απώλειες για τον Πούτιν - «Οι Ρώσοι θέλουν τη διχοτόμηση της Μαριούπολης»
Την ώρα που η Μόσχα διατείνεται πως βρίσκεται εν εξελίξει η δεύτερη φάση της εισβολής στην Ουκρανία που σημαίνει ότι στρέφει την προσοχή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς ωστόσο να σημειώνει ιδιίατερα οφέλη, πέραν της ισοπέδωσης των ουκρανικών δομών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις ανεπιτυχείς προσπάθειές τους να καταλάβουν θέσεις που θα τους επιτρέψουν να περικυκλώσουν το Κίεβο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες, να συγκεντρωθούν στρατεύματα και ενισχύσεις από τη Λευκορωσία στις βόρειες εκτάσεις του Κιέβου έτσι ώστε να δημιουργηθεί ασφυκτικός κλοιός στο Κίεβο.

Παρά την έναρξη της «δεύτερης φάσης» οι ρωσικές δυνάμεις στα πέριξ του Κιέβου είναι στάσιμες, κάτι που υποδεικνύει όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί αναλυτές την ανικανότητα των ρωσικών δυνάμεων παρά οποιαδήποτε αλλαγή στους ρωσικούς στόχους ή προσπάθειες αυτή τη στιγμή.

«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα διχοτομήσουν την πόλη της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες όπως ισχυρίζονται και πιθανότατα θα αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης στο σχετικά εγγύς μέλλον», αναφέρει το ISW. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι μάχες στη Μαριούπολη συνεχίζουν να είναι σκληρές και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες.

Στην παρούσα φάση ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει, εάν οι Ρώσοι καταλάβουν την πόλη, πόσες δυνάμεις θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν από αυτή την περιοχή προς άλλα μέτωπα προκειμένου να ξεκινήσουν ανανεωμένες επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις από την άλλη, συνεχίζουν να πραγματοποιούν περιορισμένες αντεπιθέσεις σε όλο το θέατρο των επιχειρήσεων, πιο πρόσφατα κοντά στο Χάρκοβο. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις ήταν αποτελεσματικές, επιτρέποντας στον στρατό της χώρας να ανακτήσουν μικρές περιοχές σημαντικού εδάφους από τακτική ή επιχειρησιακή άποψη χωρίς να υπερεκτείνονται.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες απώλειες για τον Πούτιν - «Οι Ρώσοι θέλουν τη διχοτόμηση της Μαριούπολης»
Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, τα προβλήματα ηθικού στον ρωσικό στρατό γίνονται πιο σοβαρά και εμφανή. Αναφορές ότι οι στρατιώτες μιας ρωσικής μονάδας σκότωσαν τον διοικητή της ταξιαρχίας τους πατώντας τον με ένα τανκ και, πιο πρόσφατα, ότι την ίδια τύχη είχε ο διοικητής του 13ου Συντάγματος Αρμάτων Φρουρών της 4ης Μεραρχίας Αρμάτων Φρουρών (1η Στρατιά Τακτικών Φρουρών) πιθανότατα υποδηλώνουν γενική κατάρρευση του ηθικού ακόμη και μεταξύ των ρωσικών μάχιμων μονάδων πρώτης βαθμίδας.

Με έξι πυραύλους Κρουζ χτύπησε τη Λβιβ η Ρωσία

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.







Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα προκειμένου να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, ανέφερε. Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), προστίθεται στην ανακοίνωση.



Σε δική της ανακοίνωση, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κάνει λόγο για επίθεση με έξι συνολικά πυραύλους, και επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές της Λβιβ  ανακοίνωσαν εχθές ότι συνελήφθη έναν ύποπτος για κατασκοπεία κοντά σε ένα από τα σημεία της πόλης που απλήγησαν από πυραύλους.

Σύμφωνα με το Fox News, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μακσίμ Κοζίτσκι είπε ότι πάνω στον συλληφθέντα βρέθηκαν πληροφορίες για την τοποθεσία της επίθεσης και το κινητό του περιείχε ύποπτες πληροφορίες για την περιοχή, αλλά και βίντεο που έδειχνε τον πύραυλο να κατευθύνεται προς τον στόχο του.

Στο Λβιβ η κατάσταση γίνεται εφιαλτική μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι εναντίον υποδομών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι προμηθεύονται ακόμα και μάσκες φοβούμενοι χημική επίθεση, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται και για μάχες μέσα στην πόλη.

Ποια αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων;


Χρειάστηκε μόλις μία ημέρα για να διαψευστούν οι όποιες ελπίδες δημιουργήθηκαν για περιορισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μόνο στην ανατολική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Ντονμπάς, την οποία η Μόσχα θέλει «ανεξάρτητη» και εκτός ουκρανικής επικράτειας.

Ενώ η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το πέρασμα στη δεύτερη φάση της επιχείρησης έγινε την Παρασκευή, τελικά όλο το Σάββατο ο ρωσικός στρατός αναλώθηκε σε επιθέσεις στην βορειοανατολική Ουκρανία. Ακόμα κι αν αποδοθεί μέρος αυτής της στοχοποίησης στη διάθεση της Μόσχας να κάνει επίδειξη δύναμης επειδή στη γειτονική Πολωνία ήταν αυτό το διάστημα ο Τζο Μπάιντεν για επίσημη επίσκεψη, είναι παράλληλα ξεκάθαρο πως όποιο στόχο θεωρήσει στρατηγικής σημασίας το Κρεμλίνο και σε οποιαδήποτε σημείο της Ουκρανίας, τότε θα επιχειρεί εναντίον του. Είτε πρόκειται για το Λβιβ, απ’ όπου περνά στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση προς την Ουκρανία, είτε πρόκειται για τον έλεγχο στόχων «πυρηνικού», όπως μία εγκατάσταση ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο και η κατάληψη της πόλης όπου ζει το προσωπικό του Τσέρνομπιλ – όλα μακριά από το Ντονμπάς.



Ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν υπάρχει από τη Μόσχα αλλαγή στρατηγικής στις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση χθες των ρωσικών επιθέσεων στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας, γύρω από το Κίεβο και στο Χάρκοβο, ήρθαν λίγο πριν ή αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, επανέφερε το σενάριο της πολωνικής εμπλοκής στον πόλεμο.

Όπως δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου και αφού το πρωί της ίδιας ημέρας είχε συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν, έλαβε τη διαβεβαίωση των Αμερικανών ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση να παραχωρήσει η Πολωνια μαχητικά αεροσκάφη για την άμυνα της Ουκρανίας.



«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας, εμείς έχουμε ανάγκη για μαχητικά για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό» είπε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι Κίεβο και Βαρσοβία εξετάζουν αυτό το θέμα και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, η πολωνική κυβέρνηση είχε εκφράσει την διάθεση να παραχωρήσει όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 για την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά όχι απευθείας η ίδια, παρά μόνο μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον είχε αρνηθεί τότε να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Βαρσοβίας «μη βιώσιμη». Είναι άγνωστο τώρα εάν η αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε όντως στάση και προσφέρθηκε να κάνει πρακτικά κάτι περισσότερο, εάν παρότρυνε με ζέση τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη συνεργασία, ή απλά δεν έφερε αντίρρηση σε μία τέτοια προοπτική.



Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, Λβιβ και γύρω από το Κίεβο


Μόνο χθες, οι ρωσικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, στο Λβιβ και στο Χάρκοβο. Ειδικά στην τελευταία αυτή μαρτυρική πόλη, που πολιορκείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο δέχθηκε πυρ εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», ανακοινώθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.



Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν και το Σλάβουτικ, την πόλη στην οποία ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ.

Οι ρώσοι βομβάρδισαν όμως και αποθήκες πετρελαίου στο Ρίβνε, που είναι μερικά χιλιόμετρο βορειανατολικά του Λβιβ.

Στόχοι έγιναν και πόλεις κοντά στο Κίεβο, όπως το Τσερνίχιβ, όπου καταστράφηκε η γέφυρα που το ενώνει με την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία πόλη 130.000 κατοίκων, οι οποίοι έμειναν χωρίς τις βασικές παροχές - ρεύμα, θέρμανση, πόσιμο νερό. Η πόλη είναι κοντά και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Πάντως υπήρξε και μία πετυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στην περιοχή Σούμι, βορειοδυτικά του Χάρκοβου, μετά από σκληρές μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες.



Ειδήσεις σήμερα:

Ιατροδικαστής Λέων: Να ερμηνευτεί σωστά ο θάνατος της Μαλένας, «είμαστε στην τελική ευθεία για την υπόθεση»

Με έξι πυραύλους Κρουζ χτύπησε τη Λβιβ η Ρωσία - Οι Αρχές ετοιμάζονται για μάχες στην πόλη, φόβοι και για χημική επίθεση

«Φοβάστε τη Ρωσία;» - Έκκληση Ζελένσκι στις χώρες της Δύσης για όπλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης