Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδιπλώθηκε ο Μπάιντεν για την «αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία» - Τι κρύβει η δήλωσή του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδιπλώθηκε ο Μπάιντεν για την «αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία» - Τι κρύβει η δήλωσή του

Αντιδράσεις στη Δύση για τα περί  «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία» του Μπάιντεν - Το «άδειασμα» Μακρόν για το «χασάπης»  και η αναδίπλωση του Αμερικανού προέδρου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναδιπλώθηκε ο Μπάιντεν για την «αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία» - Τι κρύβει η δήλωσή του
Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν ακόμα και στη Δύση, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του περί «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία», ακόμα και ο χαρακτηρισμός «χασάπης» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανάγκασαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μία αμήχανη, σχεδόν απρόθυμη, αναδίπλωση.

Ακόμα όμως δεν έχει γίνει απολύτως σαφές εάν η αρχική δήλωση του Μπάιντεν ήταν απλώς ένα ολίσθημα και λεκτική έκρηξη της στιγμής ή φανέρωνε άγαρμπα τους μύχιους πόθους, ενδεχομένως και πιο πρακτικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα στη Ρωσία. Αλλά η ξεκάθαρη αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται ότι κρύβει και την ενόχληση της Ευρώπης για την εμμονή των ΗΠΑ να δώσουν ένα μήνυμα για τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκουν στην Ευρώπη. Ψύχραιμοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκαν μεν ακαριαία και στάθηκαν απέναντι στη ρωσική εισβολή, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Πούτιν, αλλά δεν επιθυμούν, ούτε να προσδεθούν στο άρμα της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που φαντασιώνεται ο Λευκός Οίκος, ούτε να ταυτιστούν με τις στρατηγικές, ακόμα και οικονομικές επιδιώξεις των Αμερικανών στην Ευρώπη, καθώς οι ίδιες έχουν και τις δικές τους ισορροπίες με τη Μόσχα και ένα πιο σύνθετο πλέγμα σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν βρέθηκε αργά την Κυριακή, ώρα Ελλάδας σε εκκλησία στην αμερικανική πρωτεύουσα όταν και δέχθηκε την ερώτηση εάν κυβέρνησή του επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, για να απαντήσει με ένα ξερό «όχι», αποφεύγοντας, καλού κακού να πει περισσότερα.

Νωρίτερα, είχε προκληθεί σάλος και οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο από το Κρεμλίνο που δήλωνε ότι «δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους». Από τους ευρωπαίους ηγέτες, ήταν ο Μακρόν, που οδήγησε το χορό των επικρίσεων, ενώ και στο ίδιο το ΝΑΤΟ εκφράστηκε δυσφορία.

Ο Γάλλος πρόεδρος σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «χασάπης» και την αποστροφή Μπάιντεν για τον Πούτιν ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ξεκάθαρα ότι «δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις… πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης». Πρόσθεσε δε με νόημα και δίνοντας μία πιο νηφάλια εκδοχή των στόχων της Δύσης, «αν θέλουμε να το πετύχουμε την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».

Αλλά και η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, η Τζούλιαν Σμιθ επιχείρησε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπάιντεν.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, τελεία και παύλα», αποδίδοντας τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε «μια ευσυνείδητη ανθρώπινη αντίδραση στις ιστορίες που είχε ακούσει εκείνη την ημέρα», θυμίζοντας ότι ο Μπάιντεν είχε συνομιλήσει λίγο πριν με Ουκρανούς πρόσφυγες – και προφανώς φορτίστηκε συναισθηματικά.

Υπήρξαν επίσης αντιδράσεις ακόμα και στην Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζέιμς Ρις, μίλησε (στο CNN) για «τρομερή γκάφα» του προέδρου, τονίζοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν ασχολούνται με τον τομέα των διεθνών σχέσεων δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι εννέα λέξεις που ξεστόμισε θα προκαλούσαν το είδος της έκρηξης που προκάλεσαν, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα».

Αλλά και ο βετεράνος διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χάας, υποστήριξε ότι τέτοια σχόλια (σημείωση: σαν αυτά του Μπάιντεν) «κάνουν μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».

Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2022: Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις

Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία - Ο Ζελένσκι συζητά την ουδετερότητα, αλλά όχι τη διχοτόμηση

Σήμερα «κλειδώνει» η ημερομηνία της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή - Ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης