Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την εδαφική της ακεραιότητα, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι εξέφρασε τις θέσεις της χώρας του, μία ημέρα πριν τις νέες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας – Τόνισε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αντέξει αυτόν τον πόλεμο για χρόνια ότι το ηθικό των στρατιωτών της είναι χαμηλό

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει «την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα πριν τις νέες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι το Κίεβο δεν είναι πρόθυμο να παραδώσει έδαφος, προσθέτοντας ότι «τώρα η πίεση είναι στη Ρωσία».

Όπως εκτίμησε, οι Ρώσοι δεν μπορούν να αντέξουν τον πόλεμο για χρόνια και το ηθικό τους είναι τόσο χαμηλό, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα θέματα των προμηθειών και των μεταφορών.

Ξεκαθαρίζοντας τη βούληση της Ουκρανίας να μην θυσιάσει την εδαφική της ακεραιότητα, ο Ροντνιάνσκι είπε: «αν ρωτήσετε τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, δεν θα ήθελαν να ζουν στη Ρωσία. Πώς μπορούμε να τους αφήσουμε; Πόσο μάλλον την ιδέα να τεμαχίσουμε τη χώρα μας».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μια πιο συγκεκριμένη εκδοχή του «μνημονίου της Βουδαπέστης» που έδωσε στην Ουκρανία διαβεβαιώσεις ασφάλειας, θα ήταν απαραίτητο για τη διασφάλιση της ειρήνης.


ΣτΕ: Ρώσοι ζητούν να «παγώσει» η υπουργική απόφαση που δεν τους επιτρέπει να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους


Ο Ζελένσκι δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας

Κι ενώ αναμένονται οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, αλλά να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών.

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται μεν, αλλά με μικρότερη ένταση το τελευταίο 24ωρο και σε διάσπαρτα σημεία της χώρας σε μία εμφανή αναμονή των διπλωματικών κινήσεων.

Το γεγονός ότι μετά από μία παύση περίπου δέκα ημερών, οι αντιπροσωπείες θα βρεθούν και πάλι στο ίδιο τραπέζι, αν και οι συζητήσεις εξ αποστάσεως συνεχίζονταν, ερμηνεύεται ως θετικό σημείο, που αποτυπώνει μία πρόοδο και σύγκλιση στο παρασκήνιο, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό ακόμα για να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και την υιοθέτηση μίας ειρηνευτικής λύσης.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το στέλεχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας


Ειδήσεις σήμερα:

Ιατροδικαστής Κούτσης: Τα ευρήματα έχουν αποκλείσει τα παθολογικά αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας

Δήμαρχος Μαριούπολης στο CNN: Η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων

Διυπουργική σύσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια: Δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, καθησυχάζει η κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr