Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Δεν παίρνω πίσω τον χαρακτηρισμό «χασάπης», ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Δεν παίρνω πίσω τον χαρακτηρισμό «χασάπης», ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία

Εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση ο Αμερικανός πρόεδρος - Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσει ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Δεν παίρνω πίσω τον χαρακτηρισμό «χασάπης», ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία
Μετά τον χαρακτηρισμό «χασάπης» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν για να στηλιτεύσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική του, ο Αμερικανός πρόεδρος - παρά το γεγονός ότι δέχθηκε κριτική για τη συγκεκριμένη φράση - διαμηνύει ότι δεν παίρνει πίσω αυτό που είπε. 

«Δεν κάνω πίσω σε τίποτα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, κατά την παρουσιάση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 που ανακοίνωσε οτι αυξάνει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες στα 813 δισ. δολάρια. 

Την ίδια στιγμή ο Μπάιντεν, φάνηκε να εμμένει στην προηγούμενη τοποθέτησή του ότι ο «Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, καθώς οι κακοί άνθρωποι δεν πρέπει να συνεχίσουν να πράττουν κακά πράγματα». 


«Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με νοιάζει τι πιστεύει…. Θα κάνει αυτό που σκοπεύει να κάνει».

Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσει ο Πούτιν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε, προ οιλίγων ημερών, «χασάπη» τον Ρώσο ομόλογό του λέγοντας τα εξής: «δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη "απελευθέρωση" της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς».

Με το βλέμμα στη Ρωσία οι ΗΠΑ «εκτοξεύουν» στα 813 δισ. δολάρια τις αμυντικές δαπάνες για το '23


Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις απαιτήσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

773 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Πεντάγωνο -- ξεπερνώντας το ποσό που είχε ζητήσει ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ -- και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την Άμυνα στο FBI, το υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει συναίνεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών ότι είναι αναγκαία η αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς στο πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπουν μια «αυξανόμενη απειλή» τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα κονδύλια για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής του Πενταγώνου αυξάνονται κατά 360 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, επιβραδύνεται το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση μαχητικών F-35, αφότου η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είχε παραπονεθεί για σημαντικές καθυστερήσεις σε τεχνικές βελτιώσεις.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων, η ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων και συστημάτων προειδοποίησης για πυραύλους, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της λεγόμενης πυρηνικής «τριάδας» (των υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους, των στρατηγικών βομβαρδιστικών και των πυραυλικών συστημάτων ξηράς).

Μόλις 61 μαχητικά F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin ζητήθηκαν από το Πεντάγωνο, σε σύγκριση με τα 85 πέρυσι, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει τελικά αυτό το νούμερο.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στο Πεντάγωνο για τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με 130 δισεκατομμύρια να αφορούν την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων (όπως υπερηχητικοί πύραυλοι) για το ενδεχόμενο πολέμου με την Κίνα και τη Ρωσία. Μέρος της επένδυσης αυτής χρηματοδοτείται από την απόσυρση παλαιότερων, όπως τα πολεμικά πλοία Littoral και τα αεροσκάφη A-10 που ήταν ευάλωτα απέναντι σε προηγμένους τεχνολογικά αντιπάλους.

Το αίτημα του Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε την τελευταία χρονιά της θητείας του στον Λευκό Οίκο ανερχόταν σε 752,9 δισ. δολάρια. Το Κογκρέσο αύξησε το ποσό κατά 25 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 778 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Στοπ στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ θέλει να βάλει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Η Ρωσία θα περιορίσει τις βίζες για τους πολίτες των «μη φιλικών χωρών», λέει ο Λαβρόφ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης