Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλείνει προσωρινά η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta»

Η μοναδική «φωνή» που ασκούσε κριτική στο Κρεμλίνο αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Θύμα λογοκρισίας του καθεστώτος Πούτιν έπεσε η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», η μοναδική «φωνή» που ήταν αντίθετη στο Κρεμλίνο.

Σήμερα κυκλοφορεί στα περίπτερα το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Με ένα θέμα στην κορυφή της ιστοσελίδας της εφημερίδας, υπό τον σύντομο τίτλο: «Αναστέλλουμε την έκδοση – Δήλωση των συντακτών της Novaya Gazeta», έκανε ει γνωστή της απόφαση της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Novaya Gazeta» στην ιστοσελίδα της, η «Roskomnadzor» (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) εξέδωσε μια πρώτη και εν συνεχεία μία δεύτερη προειδοποίηση εναντίον του μέσου και αυτό οδήγησε στην απόφαση τη διεύθυνση να αναστείλει την έκδοσή της.

Ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας, Nτμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της μέχρι «το τέλος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

«Η Νovaya Gazeta και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων», πριν από λίγες ημέρες σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στα διεθνή ΜΜΕ.

«Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο».

Για τον Μουράτοφ και την εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1993, πέντε είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα:

«Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, να παραδοθούν οι σοροί των νεκρών, να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να χορηγηθεί βοήθεια και να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες».

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ρωσικό δηλητήριο ή «περιβαλλοντικοί λόγοι»;

Η ουσία στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας που προβληματίζει τους ειδικούς

Κιρίλ Σαμάλοφ: Ο πρώην γαμπρός του Πούτιν γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του με νέο αμόρε στο Ντουμπάι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr