Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στην Κωνσταντινούπολη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι - «Εποικοδομητικές»  χαρακτήρισε για πρώτη φορά τις συνομιλίες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας - Οι Ουκρανοί θέλουν οχτώ χώρες ως εγγυήτριες δυνάμεις - Τι προτάθηκε για το καθεστώς της Κριμαίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη
Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00 οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεννόησης την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας. Για πρώτη φορά μάλιστα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» 

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο αντιπροσωπείες κάθησαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι για μια συνάντηση που συνοδεύεται από  εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τόνισε πως οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη.  Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Όπως σημείωσε ο Πόντολια, το πλαίσιο ασφαλείας που θα αφορά στις εγγυήτριες δυνάμεις θα είναι αντίστοιχο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και οι χώρες αυτές είναι μεταξύ άλλων ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία. Κάτι τέτοιο θα τίθετο σε ισχύ μέσω δημοψηφίσματος και εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των εγγυητών κρατών.


Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

«Παραλάβαμε προτάσεις από την ουκρανική πλευρά για περαιτέρω μελέτη και μία ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση για να συμπεριληφθεί στη συμφωνία»,είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας.

Κλείσιμο
«Αυτές οι προτάσεις θα γίνουν αντικείμενο μελέτης, θα μεταφερθούν στον πρόεδρο Πούτιν και θα δώσουμε απάντηση», πρόσθεσε ο Μεντίνσκι, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Δείτε τις δηλώσεις μετά τις συνομιλίες:

Σύμφωνα με πληροφορίες του RIA Novosti, η ρωσική αντιπροσωπεία σκοπεύει να αναχωρήσει σήμερα από την Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος του Reuters, Phil Stewart, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, και της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις από τις επαφές στην Κωνσταντινούπολη.


Πώς εξελίχθηκαν οι συνομιλίες στο Ντολμά Μπαχτσέ

Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με «κρύο καλωσόρισμα» – και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών είχαν τεθεί επί τάπητος όπως δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.



«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Στις συνομιλίες ο Αμπράμοβιτς - Υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες ο Ερντογάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη


Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπως μετέδωσε το Reuters.



Δείτε βίντεο με τον Αμπράμοβιτς στην αίθουσα:


Δύο πράγματα έγιναν γνωστά για την πορεία των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Guardian: Η Μόσχα λέει ότι παραπονέθηκε στην ουκρανική αντιπροσωπεία για τη φερόμενη κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων, ενώ ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες για την Ουκρανία είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας και τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών νωρίτερα σήμερα το πρωί στο διάσημο παλάτι, όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο. Στην ομιλία που τους απηύθυνε επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες». Μιλώντας στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία»


Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου. Συνεχάρη τους διαπραγματευτές για τη σκληρή δουλειά τους και είπε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι είναι «πολύτιμοι φίλοι του». O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για συνάντηση των ηγετών Ουκρανίας και Ρωσίας. 



Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

Ειδήσεις σήμερα:

«Η κοινή γνώμη είναι αυτή που κρατά στη φυλακή τον Πέτρο Φιλιππίδη», λέει ο Δημητρακόπουλος

Αφρικανική σκόνη μέχρι και το Σάββατο σε όλη τη χώρα, δείτε βίντεο με την πορεία του φαινομένου

Κιρίλ Σαμάλοφ: Ο πρώην γαμπρός του Πούτιν γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του με νέο αμόρε στο Ντουμπάι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης