Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποσύρει όντως δυνάμεις από το πεδίο μάχης η Μόσχα ή απλώς ανασυντάσσεται;
Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία δέχτηκε να μειώσει τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ για να κερδίσει χρόνο - Επιφυλακτικός ο Λευκός Οίκος αλλά και ο Ζελένσκι για τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν
Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία συμφώνησε στην ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας, η δε Ρωσία δέχτηκε να μειώσει τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. Γεγονός παραμένει ότι δεν επετεύχθη κατάπαυση πυρός. Παρόλα αυτά, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή καταγραφή προθέσεων Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. Ο ανταποκριτής του BBC Τομ Μπέιμαν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ως μια σημαντική στιγμή».
Πέρα από τις προθέσεις, όμως, αξία έχουν οι πράξεις. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία κερδίζει χρόνο. Βασίζεται στην στοιχειώδη πρόοδο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. «Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες», σχολιάζει δυτικός αξιωματούχος.
Vitaly Kim showed what the building of the #Mykolaiv Regional State Administration looked like after the occupiers' rocket attack.
— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022
The strike killed 12 people and 34 were wounded, the #Ukrainian media reported. pic.twitter.com/kWGpiEPm6D
Παρότι ήταν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να συμφωνούν. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», υποστηρίζουν. Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες το βράδυ να συνεχίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία». Ειδικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει «την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».
Τι κι αν ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές». Τι κι αν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η πιο ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έγινε σήμερα», ο Τζο Μπάιντεν δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, δήλωσε: «Θα δούμε. Δεν βλέπω τίποτα σε αυτό μέχρι να δω ποιες είναι οι ενέργειές τους. Θα δούμε αν θα ακολουθήσουν αυτά που έχουν πει».
Only a small number of Russian forces have pulled back from positions near Kyiv and Moscow may be only “repositioning” its troops before launching renewed attacks in Ukraine, the Pentagon warned on Tuesday. https://t.co/ao2OiZrlBk pic.twitter.com/YVQX3g5Oif
— The New York Times (@nytimes) March 30, 2022
Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις αυτή θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ. «Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της Δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε. Ακόμα και αν δεν έχει ξεκαθαρίσει με βεβαιότητα τί είναι το σύμβολο «Ζ», φαίνεται να αντιπροσωπεύει την στήριξη στις ρωσικές δυνάμεις. Μέχρι τώρα, τρία γερμανικά κρατίδια (Βερολίνο, Βαυαρία και Κάτω Σαξονία) ανακοίνωσαν ότι όποιος κραδαίνει το «Ζ» ως σύμβολο υπέρ του πολέμου, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και τρία χρόνια φυλάκιση! Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας. «Ζ σημαίνει ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς», ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια.
Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν χθες το βράδυ έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειτο. Αν και έμοιαζε με ανταλλαγή πυρών, δεν συγκρίνεται με τη δραματική κατάσταση που βιώνουν άμαχοι, μεταξύ αυτών και Έλληνες δημοσιογράφοι. Στο Ιρπίν το συνεργείο της ΕΡΤ φυγαδεύτηκε σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια σφοδρής ρωσικής επίθεσης.
"No one should be fooled" by Russia's vow to scale back military operations near Kyiv, the White House warns.
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) March 30, 2022
"The world should be prepared for a major offensive against other areas of Ukraine" https://t.co/HIXenq03Bq pic.twitter.com/bA6gVO38QL
Το προάστιο του Ιπρίν, 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, προσέγγισαν τα ρωσικά στρατεύματα. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πάντως δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους από πολλές θέσεις, ειδικά με τις αντεπιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξιι Αρεστόβιτς, μάλιστα, δήλωσε ότι οι απώλειες στον ουκρανικό στρατό είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες ρωσικές.
Την ίδια στιγμή, η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι πυρκαγιές γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα, στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπίλ. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά χθες το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήγησε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα».
Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του για τις διαπραγματεύσεις, για την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. «Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ειδήσεις σήμερα:
Στο τραπέζι του Μαξίμου στοχευμένη μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα- Από τι θα κριθεί
Συναυλία ειρήνης στα Προπύλαια χωρίς σημαίες της Ουκρανίας - Δείτε φωτογραφίες
Ο Μπάιντεν υπογράφει νόμο που μετατρέπει το λιντσάρισμα σε ομοσπονδιακό έγκλημα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr