Πόλεμος στην Ουκρανία - Το απόλυτο δράμα στο Ιρπίν: Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 άμαχοι, σοροί κάτω από τα χαλάσματα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Το απόλυτο δράμα στο Ιρπίν: Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 άμαχοι, σοροί κάτω από τα χαλάσματα

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο της πόλης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Ιρπίν - Περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη

b0fcfe89-b7ff-49a3-b16f-63d51b5c2eeb
Από τις πόλεις που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εισβολή το Ιρπίν. Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη, κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές της εβδομάδας.

Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και υπάρχουν ακόμη σοροί κάτω από τα χαλάσματα. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

«Η μισή πόλη έχει καταστραφεί», πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια».

Κλείσιμο
Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι «περίπου 3.500» κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους.

Το Ιρπίν «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» αλλά η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη», συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι «στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα».

Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν προς το παρόν στην πόλη. «Δώστε μας χρόνο! Για τον επόμενο μήνα, δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα σπίτια σας», είπε.

Το Ιρπίν σφυροκοπήθηκε από τον ρωσικό στρατό από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε εκεί και άλλος ένας τραυματίστηκε. Έκτοτε απαγορεύεται η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Απελευθερώθηκε το Ιρπίν»

Την απελευθέρωση της πόλης Ιρπίν στην Ουκρανία όπου οι μάχες μαίνονταν για πολλές εβδομάδες είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος της πόλης.

Ukrainian army celebrates Irpin victory and plans to 'retake more territories'


Ο Αλεξάντερ Μαρκούσιν με βίντεο που είχε αναρτήσει στο κανάλι του στο Τelegram ανακοίνωσε ότι η πόλη, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η πόλη ήταν από τα κύρια σημεία που διεξάγονταν μάχη των Ουκρανών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος προσθέτοντας:  «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

ΗΠΑ: «Μην ξεγελιέστε» - «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, τα ανασυντάσσει»

Επιμένει το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο στη θέση ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης, παρά τη μικρή πρόοδο που διαφάνηκε στις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους» διατείνονται Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», τόνισε ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτρονικά μέσω gov.gr το βιβλιάριο υγείας των παιδιών

Τζεφ Μοντάνα: «Ο Λιγνάδης μου έπαιρνε ζελεδάκια και παρουσίαζε τον Σάκη Ρουβά ως δέλεαρ στα παιδιά»

Ορίστηκαν τρεις ειδικοί από τον ΟΗΕ για να ερευνήσουν ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης