Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Πολωνία ετοιμάζεται για χτύπημα με πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία και απευθύνει οδηγίες στον κόσμο

Ανησυχία της Βαρσοβίας μετά τους βομβαρδισμούς στα δυτικά της Ουκρανίας, στην πόλη Λβιβ - Φόβος μήπως ο Πούτιν επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και προς άλλες γειτονικές, με τη Ρωσία, χώρες

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Δύση μετά τις εκτιμήσεις ότι έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου από τη Μόσχα ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών ή πυρηνικών όπλων από το καθεστώς Πούτιν.

Η Πολωνία έχει ξεκινήσει να δίνει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές προς τους πολίτες σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Ειδικότερα, από τη Βαρσοβία παρέχονται οδηγίες για τη συμπεριφορά του κόσμου σε περίπτωση επιθέσεων από παραδοσιακά μέχρι χημικά και πυρηνικά όπλα.

Παρουσιάζονται, ακόμη, τα προειδοποιητικά συστήματα για τα ενδεχόμενα αυτά.

Στις οδηγίες υπάρχει και η νουθεσία προς τους κατοίκους να έχουν αποθηκευμένα νερό, φαγητό, φάρμακα, μπαταρίες και φακούς, σε περίπτωση γενικού μπλακ άουτ.

Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση της Πολωνίας προχώρησε σε ανάλογη κίνηση ήταν σε έκτακτη κατάσταση κακοκαιρίας και σφοδρής πλημύρας.

Το επίπεδο συναγερμού στην Πολωνία είναι ανεβασμένο δεδομένου ότι συνορεύει με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Βαρσοβία αύξησε τον βαθμό της ετοιμότητάς της μετά τους βομβαρδισμούς στο Λβιβ που βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας και λίγα μόλις μίλια μακριά από την Πολωνία.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι πιθανό να σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση και σε άλλες γειτονικές της χώρες.

Πεντάγωνο: Αποχώρησαν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από Κίεβο και Τσερνίχιφ

Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία στο Μικολάγιφ και σε περιοχές στα δυτικά της Ουκρανίας, στο Λβιβ, το βράδυ της Τρίτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει πλέον ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο και πιστεύεται ότι επισκευάζει τον εξοπλισμό και επανεφοδιάζει τους στρατιώτες της για την αναμενόμενη ανασύνταξή τους στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε ότι όλοι οι Ρώσοι έφυγαν», ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο ίδιος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί και από το Τσερνίχιφ ώστε να ανανεωθούν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει, πάντως, πάνω από 1.450 πυραύλους κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής.

Οι σοβαρές πυραυλικές επιθέσεις σημειώνονται αυτή τη στιγμή την επαρχία του Λουχάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου και στοχεύουν οι ρωσικές δυνάμεις στη δεύτερη φάση του πολέμου.

Τα αεροπορικά χτυπήματα έχουν πλήξει πολυώροφα κτίρια στην περιοχή.

Συνολικά εκτιμάται, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν, χθες το βράδυ, 81 φορές πόλεις και χωριά της περιφέρειας.

Ειδικότερα, οβίδες και ρουκέτες έπληξαν ανά διαστήματα το Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα κτίριο να φλέγεται ενώ ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ ριψοκινδύνευαν να βγουν έξω όταν διακόπτονταν για λίγα λεπτά οι βομβαρδισμοί και έτρεχαν πάλι να καλυφθούν μόλις ξανάρχιζαν.

Λίγο αργότερα, ο Σέρχι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ότι χτυπήθηκαν συνολικά δέκα κτίρια, ένα εμπορικό κέντρο και τα γειτονικά γκαράζ, προκαλώντας μια μεγάλη πυρκαγιά. «Δεν πρόκειται, επ’ ουδενί, για στρατηγικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η καταγραφή των θυμάτων «είναι σε εξέλιξη».

Το Σεβεροντονέτσκ, μια βιομηχανική πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, κοντά στα «σύνορα» των φιλορωσικών, αυτονομιστικών εδαφών.

Ο ρωσικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε νωρίτερα τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών να φύγουν «τώρα» γιατί μπορεί να βρεθούν εγκλωβισμένοι λόγω των μαχών, τις επόμενες ημέρες. Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αποτελούμενη από οκτώ φορτηγά κατάφερε να φτάσει χθες Τρίτη στο Σεβεροντονέτσκ, μεταφέροντας τρόφιμα, αλεύρι και κουβέρτες για περίπου 17.000 ανθρώπους, καθώς και τέσσερις γεννήτριες για τα νοσοκομεία της πόλης.

Οι Ελβετοί ετοιμάζουν τα καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Με τον φόβο της χρησης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία να εντείνεται, οι Ελβετοί πολίτες - παρακολουθώντας την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία - ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει, μάλιστα, δώσει εντολή να είναι έτοιμα για χρήση τα καταφύγια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τα συγκεκριμένα καταφύγια από τη δεκαετία του 1960 έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Βάσει νομοθεσίας «κάθε ένας από τα 9 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχει θέση σε ιδιωτικά ή δημόσια καταφύγια».

Η Ελβετία δεν χρειάστηκε ποτέ να σημάνει συναγερμό για κάθοδο στα καταφύγια, ούτε ακόμη στο πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.

Αντιμέτωπες με την ανησυχία του πληθυσμού, οι Αρχές δημοσιοποίησαν κατάλογο χώρων και υπενθύμισαν ότι τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν εφόδια για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι που δεν διαθέτουν ιδιωτικά καταφύγια ψάχνουν να βρουν τη θέση που τους έχει δοθεί σε ομαδικά καταφύγια.

Ειδήσεις σήμερα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Ακινητοποιημένα τα Μέσα Μεταφοράς – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Ο Ζελένσκι κέρδισε τον πόλεμο της επικοινωνίας με Αριστοτέλη και social media - Αύριο η ομιλία του στη Βουλή

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για 4η δόση - Αλλαγές και στον βασικό εμβολιασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr