Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα

Το τελευταίο 24ωρο έφυγαν από τη χώρα πάνω από 40.000 πολίτες – Στο εσωτερικό της Ουκρανίας εκτιμάται ότι υπάρχουν 7,1 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Πάνω από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HNCR).

Την Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ το τελευταίο 24ωρο έφυγαν 40.705 Ουκρανοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ευρώπη ποτέ δεν έχει γνωρίσει τέτοιο προσφυγικό κύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 90% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Κι αυτό επειδή οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Σε 7,1 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Αθροιστικά, πάνω από 11 εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ¼ του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε προς ξένες χώρες είτε σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Πριν τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

«Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Τζέιμς 'Ελντερ.

Πολωνία

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.514.514 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HΝCR. Η Unicef εκτιμούσε τις τελευταίες ημέρες ότι σχεδόν οι μισοί μεταξύ αυτών ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, 1,5 εκατομμύριο μεταξύ αυτών παραμένουν στην Πολωνία. Ανάμεσά τους, 600.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL).

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες .

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά επίσης ότι 502.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 662.751 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 7 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

Μολδαβία

Σύμφωνα με την HNCR, 401.704 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 7 Απριλίου 404.021 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

Σλοβακία

Στις 7 Απριλίου, συνολικά 304.983 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με την HCR.

Ρωσία

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανέρχεται σχεδόν σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, τελευταίος διαθέσιμος αριθμός.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι, μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

Λευκορωσία

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 18.060 ανθρώπους.






Ειδήσεις σήμερα:

«Ελάτε να δείτε οι ίδιοι τα θύματα μέσα στα μάτια» καλεί τους Ρώσους πολιτικούς ο δήμαρχος της Μπούτσα


Σοκαρισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης που η Πισπιρίγκου σχεδίαζε να τον χτυπήσουν μπράβοι


Η μάνα και ο σύντροφός της πήγαιναν τα παιδιά να ζητιανέψουν και μετά τα άφηναν σε σπίτι με ποντίκια στον Άγιο Παντελεήμονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr