Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο, Antonov An-225

Το Antonov An-225 καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, έξω από το Κίεβο, κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία

Αίσθηση είχε προκαλέσει στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η καταστροφή του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο, του ουκρανικού φορτηγού Antonov-225 από ρωσικά πλήγματα στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ έξω από το Κίεβο.

Αυτό το μοναδικό στον κόσμο αεροσκάφος, που είχε μήκος 84 μέτρα και μπορούσε να μεταφέρει φορτίο περίπου 250 τόνων με ταχύτητα που έφτανε τα 850 χλμ/ώρα, είχε βαπτιστεί «Mriya», «Όνειρο» στα ουκρανικά.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το 'Mriya' μας. Όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε», είχε γράψει στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.



Με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν αποχωρήσει από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο, οι Ουκρανοί βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ για την καταγραφή των ζημιών. Ανάμεσά τους και το Antonov ή ότι απέμεινε από αυτό.



Ο Τάσος Τσιάμης, ο Έλληνας που ζει στο Κίεβο, δημοσίευσε βίντεο από τα απομεινάρια του Antonov, παρουσιάζοντας με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής...










Το Antonov An-225 ήταν ουκρανικής κατασκευής. Στο εσωτερικό του χωρούσε 84 αυτοκίνητα, 16 κοντέινερ, ή ακόμα και ένα ολόκληρο Boeing 737. Ακόμη διέθετε έξι κινητήρες και 16 ζεύγη τροχών ενώ ζύγιζε 314 τόνους. Κατασκεύαστηκε το 1988 από την Antonov στη Σοβιετική Ένωση. Το τεράστιο σκάφος έχει μήκος 84 μέτρα , με άνοιγμα φτερών στα 88 μέτρα - σχεδόν διπλάσιο από το πλάτος ενός παραδοσιακού γηπέδου ποδοσφαίρου. Παράλληλα είναι  ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο που ισοδυναμεί με δέκα άρματα μάχης ή περίπου 418.000 λίβρες (189.601 κιλά).

«Θα ανακατασκευάσουμε το αεροπλάνο. Θα εκπληρώσουμε το όνειρό μας για μια ισχυρή, ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία», είχε τονιστεί σε ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.  Η επισκευή του υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 3 δισ. δολάρια και το διάστημα που θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από πέντε χρόνια για να δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία.

Σημειώνεται πως ο 
 «βασιλιάς των αιθέρων» είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα μεταφέροντας ιατρικές προμήθειες από την Κίνα.  Ανάλογο ταξίδι είχε κάνει και στην Πολωνία. Και τα δύο ταξίδια είχαν γίνει εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ειδήσεις σήμερα:

Με συγγενή του Δασκαλάκη η εξωσυζυγική σχέση της Πισπιρίγκου - «Την χτυπούσε με παρούσα την Τζωρτζίνα»

Περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις δεσμεύουν, μέσω παράνομης Navtex, οι Τούρκοι

Ο Ζελένσκι περιμένει «σθεναρή» παγκόσμια αντίδραση στην επίθεση στο Κραματόρσκ - Τι υποσχέθηκε για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr