Γαλλικές εκλογές: Τα μανίκια για τον β' γύρο σηκώνουν οι Μακρόν και Λεπέν

Ευρώπη και ΝΑΤΟ παρακολουθούν τις εξελίξεις - Γιατί ο Μακρόν δεν έχει τη νίκη στο τσεπάκι του στον β' γύρο - Πώς «τσίμπησε» ποσοστά η Λεπέν - Για «ματς ρεβάνς και αβαντάζ Μακρόν» μιλούν οι γαλλικές εφημερίδες

Σε γρίφο για γερούς λύτες εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς τα χθεσινά αποτελέσματα (του πρώτου γύρου) δείχνουν ότι, ναι μεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναμενόταν, επικράτησε έναντι της στα της γαλλικής Ακροδεξιάς, επιβεβαιώνοντας τους δημοσκόπους, όμως η 24η Απριλίου που θα αναδείξει τον νέο ηγέτη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Με κομμένη την ανάσα, Ευρώπη και ΝΑΤΟ παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία καθώς τους τρομάζει η δημοσκοπική άνοδος της θαυμάστριας του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν, Μαρίν Λεπέν.

«Αυτή τη φορά, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» απεικονίζοντας τους μονομάχους του δεύτερου γύρου Μακρόν  και Λεπέν, που αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε 14 ημέρες.



Ο Μακρόν επικράτησε, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποσπώντας ποσοστό 27.6% με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ενώ η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν υποστηρίκτρια του Πούτιν ήρθε δεύτερη με ποσοστό 23,41%.


Για τον γαλλικό Τύπο, η γαλλική Ακροδεξιά κατέκτησε το υψηλότερο ποσοστό που απέσπασε ποτέ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Στην τρίτη θέση, το ιστορικό στέλεχος των αριστερών «Ανυποτάκτων», Ζαν Λικ Μελανσόν έκανε την μεγάλη έκπληξη αποσπώντας 21,95%.

Ο Μελανσόν κατάφερε να αλιεύσει ψήφους από τους δυσαρεστημένους Γάλλους ψηφοφόρους, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Στην τέταρτη θέση έρχεται ο εθνικιστής και πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Ερίκ Ζεμούρ, o ο οποίος, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, έλαβε ποσοστό 7,05%.

Δύο από τους μεγάλους ηττημένους του πρώτου γύρου των εκλογών ήταν τα παραδοσιακά κόμματα: η Δεξιά και οι Σοσιαλιστές.

Η υποψήφια της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές απέσπασε ποσοστό μόλις 4,79%, ο υποψήφιος των «Πρασίνων» Γιανίκ Ζαντό 4,58%, ο κομμουνιστής Φαμπιάν Ρουσέλ με 2,31%, ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν Αινιάν 2.07% και η Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό (δήμαρχος των Παρισίων) 1,74%.



Γιατί ο Μακρόν δεν έχει τη νίκη στο τσεπάκι του στον δεύτερο γύρο

Ο Μακρόν δεν μπορεί να βασιστεί στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων στον τελικό δεύτερο γύρο και θα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία του εάν θέλει να νικήσει τη Λεπέν, η οποία έχει επιτυχώς αποκτήσει μία κεντρώα εικόνα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια επικράτηση με μικρή διαφορά εναντίον της Λεπέν στον δεύτερο γύρο ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

Σε προηγούμενες εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, Αριστεροί και Δεξιοί ψηφοφόροι ένωναν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την Ακροδεξιά από την εξουσία, κτίζοντας το «μέτωπο της δημοκρατίας».

Οι βασικοί υποψήφιοι - συμπεριλαμβανομένων της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών υποστηρίζουν τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι τους.

Εξάλλου, τα μονοψήφια ποσοστά που έλαβαν είναι απογοητευτικά, κατά συνέπεια η υποστήριξή τους δεν θα έχει βαρύνουσα σημασία.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένους τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Ο τρίτος υποψήφιος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν τη Λεπέν, αλλά δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα ψηφίσει το πάνω από 21% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν την ακροαριστερή υποψηφιότητα.

Γιατί «τσίμπησε» ποσοστά η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν ακολούθησε την μαγική συνταγή εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό την πιο επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική της κατά της Ε.Ε, επικεντρώνοντας περισσότερο σε ζητήματα κόστους ζωής.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, κατάφερε να αλιεύσει ψήφους από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων και όλων όσοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το κυβερνητικό έργο του Μακρόν επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των συμπολιτών της.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας επικεντρώθηκε κυρίως στον συντονισμό των ευρωπαικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πρώτες δηλώσεις του Μακρόν μετά την νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών


Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχει ως εξής:

Υποψήφιος -  Ψήφοι - Ποσοστό

1 Εμανουέλ Μακρόν - 9.560.545 - 27,60%

2 Μαρίν Λε Πεν - 8.109.857 - 23,41%

3 Ζαν-Λικ Μελανσόν - 7.605.225 - 21,95%

4 Ερίκ Ζεμούρ - 2.442.624 - 7,05%

5 Βαλερί Πεκρές - 1.658.386 - 4,79%

6 Γιανίκ Ζαντό - 1.587.534 - 4,58%

7 Ζαν Λασάλ - 1.095.700 - 3,16%

8 Φαμπιάν Ρουσέλ - 799.334 - 2,31%

9 Νικολά Ντιπόν-Ενιάν - 718.242 - 2,07%

10 Αν Ινταλγκό - 604.217 - 1,74%

11 Φιλίπ Πουτού - 265.834 - 0,77%

12 Ναταλί Αρθό - 195.884 - 0,57%

 Οι πρώτες δηλώσεις Λεπέν μετά τα exit polls


Το ποσοστό της αποχής ήταν αρκετά υψηλό, αν και όχι τόσο όσο οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνω του 27%. Τελικώς, το ένα τέταρτο (25,14%) των Γάλλων απείχε της εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, από τους 47.311.917 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, στα εκλογικά κέντρα ανά τη γαλλική επικράτεια προσήλθαν οι 35.418.947 (74,86%), απείχαν οι 11.892.970 (25,14%), με τα λευκά να ανέρχονται στα 538.495 (1,52%).

Αν τα καταφέρει, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει μια θέση μέλους στον επίλεκτο όμιλο Προέδρων όπως οι (με αντίστροφη χρονολογική σειρά) Ζακ Σιράκ, Φρανσουά Μιτεράν και Σαρλ ντε Γκολ.

Για «ματς ρεβάνς - Αβαντάζ Μακρόν» μιλούν οι γαλλικές εφημερίδες

«Η νέα μονομαχία» ή «η σύγκρουση» του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κυριαρχούν στους τίτλους των σημερινών γαλλικών εφημερίδων.

«Ματς ρεβάνς», είναι ο τίτλος της Parisien/Aujourd'hui en France που συνοδεύεται με το «αβαντάζ Μακρόν» σαν να ήταν φαβορί σε ποδοσφαιρικό ματς.

«Το ματς Μακρόν-Λεπέν, αυτή η ρεβάνς, που φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν επιθυμούσαν, θα γίνει», γράφει ο Αλεξί Μπρεζέ στην Le Figaro.

«Αυτήν την φορά, είναι εντελώς χάλι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Libération σε μαύρο φόντο. «Όχι αυτή» (Pas Elle), ο πηχυαίος τίτλος επίσης σε μαύρο φόντο της L'Humanité, με τα τα δύο L να έχουν αντικατασταθεί από την κόκκινη και μπλε φλόγα του λογότυπου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Οι λέξεις«Σύγκρουση» και «Μονομαχία» κυριαρχούν στις υπόλοιπες γαλλικές εφημερίδες.

«Η αναστάτωση και ο σοσιαλεθνικισμός βρίσκονται αντιμέτωποι μετά τον πρώτο γύρο ... έπειτα από μία άτονη, έως άφωνη, προεκλογική περίοδο. Σαν να μη έχει συμβεί τίποτε κατά την διάρκεια της πενταετίας που σημαδεύθηκε από τα πιο ανησυχητικά γεγονότα που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες», γράφει η Σοφί Λεκλανσέ στην La Montagne.

«Το επικίνδυνο χάσμα που εγκαταστάθηκε κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές επιβεβαιώνεται», γράφει ο Ζερόμ Σαπούι στην La Croix.

«Απαράλλακτη μονομαχία σε ταραγμένο τοπίο», γράφει στην πρώτη της σελίδα La Marseillaise.

Η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον σε θέση να φθάσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων; Πολιτικά, «το πρόβλημα για τον αρχηγό του Κράτους, ο οποίος ευνόησε την ανατίναξη του πολιτικού τοπίου, είναι σε ποιον θα στηριχθεί στον δεύτερο γύρο», διαπιστώνει ο Χυμπέρ Κουντυριέ στην Le Télégramme, εκτιμώντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν «δεν πάρει κακό βαθμό στα προφορικά κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ των δύο φιναλίστ, το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι στο χέρι της».

Ο απερχόμενος πρόεδρος «έχει ένα κολιέ ασυλίας: ο πόλεμος στην Ουκρανία τον εμπόδισε να μπει στην συζήτηση, να υπερασπισθεί το έργο του ή να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα. Το έπαιξε στον πρώτο γύρο, δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον δεύτερο. Θα πρέπει να ανεβεί στο ρινγκ», γράφει ο Νταβίντ Γκεβάρ στο κύριο άρθρο της Courrier Picard.


Ειδήσεις σήμερα

Αγωνία για 41χρονο στη Λάρισα - Αγνοείται για 12η ημέρα

Θετικός στον κορωνοϊό ο Βασίλης Κικίλιας

Τι λένε οι ειδικοί μετά την έξαρση των σεισμών στη Θήβα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr