Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η μαμά σε αγαπάει» είπε η Ιρίνα Φιλκίνα στην κόρη της λίγο πριν σκοτωθεί από τους Ρώσους

«Σχεδόν επί ένα μήνα δεν ξέραμε ότι είχε πεθάνει», λέει η κόρη της Όλγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild» - Τα βαμμένα της νύχια βοήθησαν στην αναγνώριση της σορού της

«Μαμά σε αγαπάω». Με τα λόγια αυτά, η Ιρίνα Φιλκίνα, ένα από τα θύματα της σφαγής στη Μπούτσα της Ουκρανίας που αναγνωρίστηκε από τα κατακόκκινα νύχια της, πρόλαβε να αποχαιρετήσει τη μικρότερη κόρη της, προτού πέσει νεκρή από ρωσικά πυρά. Στις 5 Μαρτίου κάνοντας ποδήλατο σε δρόμο της ουκρανικής πόλης, η Ιρίνα δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα από ρωσικό τανκ. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

Η 52χρονη Ουκρανή με το άψογο μανικιούρ ήταν ένα από τα 410 θύματα της Μπούτσα, που βρήκαν τραγικό θάνατο από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η φωτογραφία του χεριού της με τα βαμμένα νύχια, έγινε το σύμβολο της θηριωδίας που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και αποτροπιασμό.

Οι φίλοι και οι δύο κόρες της άτυχης Ιρίνα την φώναζαν χαιδευτικά «Μαμά Ίρα», όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild» η μικρότερη κόρη της. «Ζούσαμε όλοι μαζί στο χωριό Μικαιλίβκα Ρουμπετσίβκα, που απέχει μόλις 15 λεπτά από την Μπούτσα», λέει η Όλγα. «Προτού έρθουν οι Ρώσοι, ζούσαμε φυσιολογικά. Πηγαίναμε στη δουλειά, κάναμε διακοπές, βρισκόμαστε με φίλους. Η μαμά έκανε συνήθως τα ψώνια και τις δουλειές του σπιτιού», προσθέτει.

Λίγες ώρες προτού αφήσει την τελευταία της πνοή, η μητέρα της που ήταν στη Μπούτσα, της τηλεφώνησε στο σπίτι και προτού κλείσει το τηλέφωνο της είπε πως «η μαμά σε αγαπάει». Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η Όλγα μπόρεσε να της μιλήσει.

Το όνειρό της Ιρίνα ήταν να γίνει δημοφιλής make-up blogger διαφημίζοντας τη δουλειά της στα social media. Η σορός της αναγνωρίστηκε από το ιδιαίτερο μανικιούρ της σε μια από τις πιο τραγικές εικόνες από τον πόλεμο της Ουκρανίας .

Οι κόρες της, Όλγα και Νάντια, δεν ήξεραν τι απέγινε η μητέρα τους σχεδόν επί ένα μήνα. «Πέθανε στις 5 Μαρτίου κι εμείς ενημερωθήκαμε για τον θάνατό της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την 1η Απριλίου. Έκτοτε είμαι χάλια, δεν έχω νιώσει χειρότερα στη ζωή μου», λέει η Όλγα.

«Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν ήδη χάσει τις μητέρες τους σε αυτό τον πόλεμο», προσθέτει. Η Όλγα θέλει να τους βοηθήσει μέσω ενός ιδρύματος στο διαδίκτυο το «Mama Ira Foundation».

«Θέλω όλα τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους ή υποφέρουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπορούν να λαμβάνουν ειδική βοήθεια. Άλλωστε, τα παιδιά είναι η συνέχειά μας», επισημαίνει η Όλγα στην εφημερίδα «Bild».



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Μέχρι το 2023 θα γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο διαθέτουμε, επιταχύνονται σε έξι περιοχές οι έρευνες

«Φρένο» Οικονόμου στα σενάρια για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα για το tablet της Τζωρτζίνας - «Τρέχει» η έρευνα για Μαλένα και Ίριδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr